StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

‘Dinamit Jackson‘: Sitan, ali dinamitan

22. ožujka 2021. - 21:40

Sitan, ali dinamitan bio je akcić "Action Jackson" (1988.) s Carlom Weathersom u glavnoj ulozi. Mali hit hollywoodskog megaproducenta Joela Silvera, starijim filmofilima znan pod nekadašnjim domaćim naslovom "Dinamit Jackson", stisnut je u njegovoj filmografiji između velikog "Komandosa", "Predatora", "Smrtonosnog oružja" i "Umri muški".

U vrijeme kinopremijere ostao je u sjeni Silverova pokera asova, ali i zvučnijih naslova 1988. kao što su "Rambo III" i "Red Heat". Možda bi bio zamjećeniji da je izišao nekoliko godinu kasnije, početkom devedesetih, kad su tamnoputi akcijaši poput Wesleyja Snipesa ("Putnik 57") počeli dobivati samostalne filmove.

FILM: Action Jackson; akcija; SAD, 1988. REŽIJA: Craig R. Baxley ULOGE: Carl weathers, Vanity OCJENA: ***

U osamdesetima su afroamerički glumci uglavnom, više ili manje ravnopravno, asistirali akcijskim zvijezdama, od Dannyja Glovera (serijal "Lethal Weapon") do samoga Weathersa ("Rocky III&IV", "Predator"), tj. bili su nosači filmova samo ako su se zvali Eddie Murphy. Veći hit na kinoblagajnama nije postao ni Silverov "Predator 2" s Gloverom na mjestu Schwarzeneggera kojeg je na neki način nastojao zamijeniti i Weathers kao bombastično nazvani junak Action Jackson.

Da je "Action Jackson" nastao u devedesetima bio bi to, dakle, možda zamjećeniji film, ali i drukčiji od ovoga koji ponosno nosi titulu akcića osamdesetih i mogao je ispasti ovakav kakav jest samo tad i ondje, nastao u Silverovoj tvornici akcije. Uvodna špica "Dinamita Jacksona" zalazi u detroitsku tvornicu automobila, valjda i kako bi podcrtala tvorničko podrijetlo filma, sklopljena od dijelova šire akcijske kinematografije.

Naslovni lik je svojevrsni detektiv Shaft iz "blaxploitation" akcića sedamdesetih i Axel Foley/Policajac s Beverly Hillsa na steroidima mačističkog "schwarzeneggerskog" (ili "staloneovskog") akcijskog blockbustera osamdesetih, odjeven u Schwarzeneggerovu crvenu majicu iz "Predatora" prije nego što ostane gol do pojasa kao svaki "80's" junak razvijena i nauljena torza.

Imidž sličan detroitskom policajcu Jerichu "Action" Jacksonu njegovao je i Foley (crvena majica, traperice), ali njegova "maja" bi pukla po šavu da u nju uskoči Weathers, nabildanom konstitucijom bliži Schwarzeneggeru ili Stalloneu nego Murphyju. Od takvog policajca i njegova "akcijskog" nadimka kriminalcima klecaju koljena jednom kad ga upamte.

Nije "Actson", kako krivo čuje jedan mladi lopov (Stan Foster), nego "Action". "Action Jackson", podučava ga patrolni policajac (Roger Aaron Brown) za vjeke vjekova i zajedno s kolegom (Thomas F. Wilson, Biff Tannen iz "Povrataka u budućnost") usađuje tipu strah u kosti blesavim, namjerno pretjeranim opisom junaka, odnosno bildanjem njegova zloglasnog mita i legende.

On je potomak Bigfoota, NASA ga je kreirala da bude prvi čovjek koji će koračati Mjesecom bez svemirskog odijela itd. Nevjerojatno, a još je nevjerojatnije da lopov popuši priču i pada u nesvijest kad ugleda Jacksona ili daje petama vjetra u ponavljajućem štosu koji film gura prema (akcijskoj) komediji.

Jacksonovu zloglasnost potencira i njegov nadređeni, kapetan Armbuster (Bill Duke), koji ga, kao i svakog akcijskog "macho" policajca osamdesetih, nasljednika Prljavog Harryja, kudi zbog manjka suptilnosti, uz podsjetnik da je degradiran iz poručnika u narednika zato što je zamalo iščupao ruku seksualnom prijestupniku, sinu automobilskog magnata Petera Dellaplanea (primjereno ljigavi Craig T. Nelson). "Imao je rezervnu (ruku)", lakonski će Jackson u "schwarzeneggerskom" modu.

Prepun žanrovskih klišeja u karakterizacijama i situacijama, poput rječkanja crnoputog šefa policije i heroja koji krši pravila i prometala ("48 Hrs", "Beverly Hills Cop"...), pa i žanrovskih autoreferencija (majica i plakati "Predatora" na ulici) i lokacija (napuštena tvornica iz "RoboCopa"), razmjerno svjestan tipologije i pomaknut do ruba akcijske komedije, čak i samoparodije, "Action Jackson" je bio Silverov pokušaj da s Weathersom reprizira "Commando" i napravi koračić prema "Last Action Hero".

Repriza nije urodila jednako dobrim, utjecajnim i tonalno ravnomjernim ostvarenjem budući da solidni Weathers nije urnebesno komičan kao Murphy ni prirodni "one-linerski" akcijski komičar i karizmatik poput Schwarzeneggera pa intruzije humora znaju djelovati forsirano, ali "Dinamit Jackson" je ionako bolji kao vremenska kapsula jedne akcijske ere i njezin mini "best of", nego kao akcijski film "per se", iako je OK i umije isporučiti dinamitnu kaskadersku akciju s autima koji se piruetski zabijaju u zgradu i jure kroz kuću.

Takoreći nema sporednjaka/epizodista akcijske kinematografije osamdesetih koji se ne pojavljuje u redateljskom prvijencu Craiga R. Baxleyja ("Mračni anđeo", "Hladan kao kamen").  Psihologinja Mary Ellen Trainor iz "Smrtonosnog oružja" i zlikovac iz "Crvenog usijanja" i "Još 48 sati" Ed O'Ross. Bill Duke i Charles Meshack iz "Komandosa".

Duke i Sonny Landham iz "Predatora". Brian Libby iz "Tihog bijesa". Al Leong i James Lew iz "Velike gužve u Kineskoj četvrti". Robert Davi iz "Raw Deal", "Licence To Kill" i "Die Hard"... Silver je okupio mnoštvo faca iz "Umri muški", uz Davija, Leonga i Trainor tu su i De'voreaux Wright i Dennis Hayden.

"Neboderska" akcija otvara film, kad atentatori u crnom napadnu likove O'Rossa i Trainorice, pojavljujući se i nestajući poput nindži. O'Ross stradava slično kao negativac "Invazije na SAD" s Chuckom Norrisom, samo akcijski živopisnije – pogođen bacačem granata u prsa proletjet će kroz prozor višekatnice i padati zapaljen poput ljudskog kometa kroz zrak prije no poljubi staklo restorana. 

Eksplozivnost filma je postavljena i nastavljena kad isti atentatori izvrše prepad na vlasnika jahte koja će spektakularno prasnuti zajedno s njim, vezanim lisičinama za kofer-bombu (nema do eksplozija osamdesetih). Iza smaknuća stoji "yuppie" negativac Dellaplane kojemu nije problem ubiti vlastitu suprugu Patrice (Sharon Stone na početku karijere) i drogirati ljubavnicu, pjevačicu ovisnicu Sydney (superseksi Vanity u ulozi junakove pomagačice a la Rae Down Chong u "Komandosu").

Negativac je za promjenu industrijalac, ne diler, a vičan je karateu da ispadne opasniji za heroja kojemu smješta umorstvo vlastite žene, iako nikad ne sumnjamo u ishod njihova fizičkog obračuna. Kako bi i sumnjali kad je Jackson nadljudski snažan, kadar trčati brzo gotovo poput taksija u najimpresivnijoj akcijskoj sceni filma i preskočiti ga saltom u igri kukavice, što je još pošlo za rukom samo Dolphu Lundgrenu u "Obračunu u Malom Tokiju".

"Zašto te zovu 'Action'?", zanima se Patrice, netom prije nego što se taksi zaleti u njih s namjerom da ih pregazi. "Moram uhvatiti taksi", kaže Jackson i krene u potjeru za automobilom spreman slikovito ilustrirati odakle mu nadimak. Jackson skače na krov taksija i visi s njega dok se kamion raskošno diže u zrak u pozadini i prenese vatru na obližnji auto koji će fantastično eksplodirati pucajući po pola i poslužiti kao zagrijavanje za najbolju eksploziju automobila svih vremena u "Prljavi igraju prljavo".

"Action Jackson" je cijeli u znaku eksplozija. U ovom filmu eksplodiraju i ljudi, ne samo auti, a bacač granata ima ulogu "Čehovljeve puške" od prvog do trećeg čina. "Kakva rebarca voliš?", pita Jackson negativca koji ga je htio roštiljati nakon što mu je preoteo bacač granata. Dobro pečena (akcija).

Podsjetnik na stariju recenziju

Tamnoputi Carl Weathers izgubio je u boksanju od Stallonea, a Schwarzenegger ga je dobio u bacanju na ruku. Ipak, s onako isklesanim tijelom, Weathers je dobio priliku za "osvetu" u akcijskom "bum, tras" filmu "Dinamit Jackson" (1988.). Titularnog lika opakog nadimka Weathers glumi kao da je Sly ipak postao "Beverly Hills Cop". Usput posuđuje Arniejevu crvenu majicu iz "Predatora", klasika čiji se plakati mogu vidjeti u pozadini jedne scene, odnosno "one-linersku" ironiju oboružanu bacačem plamena ("How do you like your ribs?!") i crnu pomagačicu iz "Komandosa" (ovdje seksi Vanity). Od "Predatora" je film posudio Billa Dukea i Sonnyja Landhama, ali oni nisu jedini akcijski "sporednjaci" iz zlatne epohe žanra. Pred kamerom defiliraju još Robert Davi ("Umri muški"), Ed O'Ross ("Crveno usijanje"), Al Leong ("Smrtonosno oružje")... "Action Jackson" nije za listu naj-akcija, no fanovima žanra mogao bi biti zanimljiv kao mala "meta" riznica 80-ih. And... "Action"! P.S. Film se prikazuje 22. ožujka u večernjim satima na AMC-ju, a reprize slijede 25.3. i 28.3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 22:34