StoryEditorOCM
Film & TVNA SREĆU FILMOFILA

Devet i pol tjedana nakon privremenog zatvaranja zbog korone, splitska ‘Kinoteka‘ večeras ponovno otvara svoja ‘zlatna vrata‘ uz preporučene mjere

Piše Marko Njegić
21. svibnja 2020. - 11:21

Simbolično filmskih devet i pol tjedana nakon privremenog zatvaranja zbog koronavirusa, splitska “Kinoteka” ovog četvrtka 21. svibnja ponovno otvara svoja vrata, na sreću pravih filmofila kojima nema do gledanja filma na kinoplatnu.

Erotski klasik Adriana Lynea nije na programu, ali kome je do suptilne erotike i(li) fatalnih žena, moći će pogledati odličnu istospolnu romansu “Portret djevojke u plamenu” Céline Sciamme, finu komičnu dramu “Sibyl” sa seksepilnim ženskim duom Virginie Efira i Adele Exarchopoulos, te rijetki rumunjski žanrovski film, crnohumorni krimi-triler “Zviždači” Corneliua Porumboiua.

Na postkoronskom rasporedu Kinoteke, od 21. do 29. svibnja, nalaze se i dvije zvučne premijere – “Zlatna rukavica”, posljednji film Fatiha Akina o serijskom ubojici Fritzu Honki, premijerno prikazan na Berlinaleu, kao i “Mlijeko”, novi islandski rad redatelja “Ovnova” Grímura Hákonarsona.

Tu je i reprizna projekcija nesuđenog makedonskog oskarovca, sjajnog dokumentarca “Medena zemlja”, te “in memoriam” glumačkom velikanu Kirku Douglasu (“Mladić s trubom” Michaela Curtiza).

- Bilo je par varijanti za slaganje programa: možda vratiti najgledanije, pa nešto što smo propustili u trenutku prekida... Na kraju sam se odlučio za kombinaciju svih varijanti. Nešto novo, i to od dva velika europska redatelja, Akina i Porumboiua, pa vrlo traženo, pa i dio klasike i propušteno.

Objektivno to za sada nije bio problem, jer se u katalozima svih distributera nalazi cijela paleta zanimljivih naslova koje smo možda propustili ili su im neki gledaniji filmovi ranije oduzeli termin – govori nam Vlado Ercegović, voditelj Kinoteke.

Hoće li se ljudi spremno i odmah vratiti u kinoteku, za Ercegovića je “pitanje za milijun kuna”.

- Možda su željni socijalnog druženja, što “drive in” ipak nije, tu je u pitanju samo egzotika. Možda ih i bude strah od zatvorenog prostora... pojma nemam. Samo znam da smo se pripremili poštujući sve preporučene mjere. Namjerno ćemo imati samo jednu projekciju dnevno, u 20 sati, čisto da testiramo i sebe i publiku. I da bolje pripremimo prostor.

Kapacitet će biti otprilike 30 posto. Sve su brižno premjerili i označili, u skladu s preporukama, kinooperater Danijel i ravnateljica Danijela. Postavili smo upozorenja, točnije preporuke ponašanja, na vidljiva mjesta. I to je to. Što bi rekao pokojni Mosor, idemo dalje – veli Ercegović i otkriva da lipanj ide prema planu ako sve i dalje bude O.K.

- Dužni smo dva filma u sjećanje na Vatroslava Mimicu, jedan Kirka Douglasa, te nastavljamo s Fellinijem i Gretom Garbo. Kroz tjedan ćemo dva puta ubaciti raniju projekciju s dječjim programom (hvala Marku iz distributerske kompanije “Radar”), i nešto novih naslova.

U drugom dijelu mjeseca trebali bismo imati reviju novih poljskih filmova koju radimo već par godina, a srpanj tradicionalno završavamo revijom najgledanijih filmova sezone. Onda godišnji odmor, pa povratak koncem kolovoza i početkom rujna, za kada se nadamo da će se katalozi napuniti, a time i naša ponuda.

‘Karaman‘ i ‘Bačvice‘ koncem svibnja, multipleksi ‘na čeki‘

Kino "Karaman" trebalo bi se otvoriti do konca ovog mjeseca, kad se najavljuje i otvaranje Ljetnog kina "Bačvice". S druge strane, morat ćemo se još malo strpjeti za otvaranje hrvatskih multipleksa, koje će se, kako zasad stoji, teško dogoditi prije polovine ili kraja lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 01:17