StoryEditor
Film & TVBIZARNOSTI U BRIZANU

Dan velikih oblaka: misteriozna francuska serija ‘Posljednji val‘ navlači na gledanje s premisom o surferima koji nestanu nakon čudne klimatske pojave

Piše Marko Njegić
10. veljače 2020. - 23:48
rgx time: 8.0108642578125E-5

SERIJA: La Dernière Vague; misterija; Francuska, 2019. KREATORI: Alexis Le Sec i Raphaëlle Roudaut ULOGE: David Kammenos, Roberto Calvet OCJENA: ***

Francuzi su relativno kasno zajahali blockbusterski val filma katastrofe. Nakon francuskog filma “Zadrži dah”, nedavno prikazanog u domaćim kinima, pred nama je sada i šestodijelna serija “Posljednji val”. No, sama činjenica da se francuski uratci tog tipa jedva mogu nabrojati na prste jedne ruke, pogodovala je filmu “Dans la brume” i ide u prilog seriji “La Dernière Vague”.

Za svaki slučaj, “Posljednji val” se priklanja trendovskim superjunačkim filmovima/serijama i naizgled funkcionira kao potencijalni “origin” jedne “superhero” priče, tj. likova surfera koji dožive promjene nakon susreta s misterioznim oblakom, pa tako nekom klincu više ne trebaju naočale kad njegove smeđe oči postanu plave, jedan mladić dobije ljekovite moći u rukama, a drugi se pod vodom osjeća kao Aquaman.

Ipak, “misteriozni” je ovdje ključna riječ, ne “superherojski”. “La Dernière Vague” je misterija, još jedna koja navlači na serijsko gledanje nakon recentnog (i ipak superiornijeg) “Autsajdera”, ali bez njegovih hororsko-trilerski konotacija. Postavka je uistinu intrigantna, kao što je bila i od hvaljene serije “Preostali” (“The Leftovers”).

“Posljednji val” odvodi publiku u mali obalni grad Brizan na sjeverozapadu Francuske. Brizan je gradić za surfere i turiste, uživanje i odmor. Sunce, more, plaže, surfanje. Netom prije nego Brizan upriliči surferski događaj, povodom povratka lokalnog surfera-heroja Maxa (Roberto Calvet), iznad mora se pojavljuje neobičan oblak i prijeteći stoji na nebu kao svemirski brod u “Danu nezavisnosti”. “Poseban je, čaroban”, opčinjeno će klinac gledajući u nebo.

“Čarolija ne postoji”, uvjerava ga znanstvenik Ben Lebon (David Kammenos). Samo Bena muči onaj čudni oblak. Drugi su uvjereni da će dan biti dobar. Predivni valovi, dobar vjetar na moru... Nije izdano nikakvo upozorenje za (ne)vrijeme.
I taman kad surferi počnu jahati valove, oblak se spoji s morem u nekakav veliki val, povlači 11 ljudi s površine i nakon toga se smiruje kao da se ništa nije dogodilo. Surferi su, pak, netragom nestali.

Slika dasaka bez surfera na površini mora prilično je sugestivna, a misteriju potpiruje vijest da se signal jednog surfera odašilje na pučini, ali od njega (i njih) ni traga ni glasa. Sve dok nekoliko sati kasnije najednom ne izađu iz mora, svi živi i zdravi, niti umorni ni pothlađeni, samo bez sjećanja na nestanak. Ubrzo otkrivaju promjene na tijelu, od boje očiju i mogućnosti gledanja kroz predmete, do nestanka ožiljaka i sposobnosti otklanjanja boli.

To je samo početak bizarnih nadnaravnih događaja koji će potresti Brizan i njegove stanovnike. Otkriva se i nekakva pukotina u zemlji na gradskom gradilištu, “dublja nego što smo “mislili”, a i oblak će se vratiti te ovaj put prouzročiti pravi plimni val iz filma katastrofe, najavljujući moguće još gore devastacije, kao da se dogodio ili će se dogoditi smak svijeta.

U međuvremenu, naravno, gradski oci ne žele alarmirati javnost, kao gradonačelnik u “Raljama” jer prognoza je dobra, za zelenu zastavu, a turistička sezona samo što nije počela, premda je jasno da se događa “nešto izvan naše kontrole” i da to nije “mistično trabunjanje”.

Taj segment, osim što je tipiziran, prilično je neuvjerljiv; teško da bi u današnje vrijeme mobitela i internetske povezanosti nešto tako ostalo tajnovito na lokalnoj bazi i da se tek u zadnje dvije epizode grad stavlja u karantenu, a bez izvještaja stranih medija i njihova izlaska na teren. Nije uvjerljiva ni gluma pojedinih likova koji dobivaju tretman sapunice, što gura u sjenu “malomišćansku” ljudsku priču kakvu želi postići serija kreatorskog dua Alexis Le Sec-Raphaëlle Roudaut.

Međutim, autori uspijevaju održati misteriju interesantnom i seriju “La Dernière Vague” svakako lako gledljivom. Crteži klinca se poklapaju sa snovima surfera koji će završiti blizu svjetionika koji je mali nacrtao. Zametak jedne surferice, kad zatrudni, prebrzo raste i dovodi do ubrzane trudnoće, iako to neće rezultirati nekakvim “cronenbergovskim” tjelesnim hororom.

A gradski oci se spremaju uništiti oblak, što će ugroziti surfere. Oblak se i pojavio zbog takvih likova i čovjekova iskorištavanja okoliša (unakazivanje obale, isušivanje močvara), odnosno utjecaja na klimatske promjene - da priroda pokaže svoje mračno lice na sunčanom mjestu, povrati što je njezino i osveti se ljudima.

Ekološka potka očigledna je u “Posljednjem valu”, premda u seriji nema točnog objašnjenja porijekla ove klimatske pojave, niti se konkretnije primaju natuknice o nekakvom “eksperimentu”. I ova serija nalaže da se nešto mora ostaviti za izvjesnu drugu sezonu, najavljenu TV vijestima formiranjem oblaka nad indijskim oceanom i nestankom desetaka ribara.

Emitiranje počinje

Serija je prikazana u Francuskoj na izmaku 2019. godine, a kod nas se počinje emitirati 10. veljače na kanalu Movie Generation (MG)

#SERIJE

Izdvojeno