StoryEditorOCM
Film & TVNAGRADA U BERLINU

‘Otac’ je osvojio filmsku Europu, a ne može u kino ‘Europa’

3. ožujka 2020. - 21:25

Drugu godinu zaredom manjinska hrvatska koprodukcija je premijerno prikazana i nagrađena na Berlinaleu. Nakon prošlogodišnjih filmova “Bog postoji, njezino ime je Petrunija” i “Šavovi”, ove je godine to “Otac”.

U drami Srdana Golubovića glavnu ulogu igra Goran Bogdan, koscenarist je Ognjen Sviličić, a producenti su Boris i Lana Matić iz “Propeler Filma”. “Otac” je dobio nagradu publike i Ekumenskog žirija u programu “Panorama”.

- Na Berlinaleu smo prvi put u službenom programu bili s kratkim filmom “Žuti Mjesec” Zvonimira Jurića, a nakon toga i s Golubovićevim “Krugovima” u Forumu. Imati svjetsku premijeru u službenom programu jednog od najvećih i najvažnijih filmskih festivala na svijetu, a potom osvojiti dvije nagrade, od kojih Nagradu publike dodjeljuje više od 20.000 gledatelja Berlinalea, sjajan je početak života ovog filma.

Redatelj i glavni glumac s ostatkom ekipe stvorili su film koji je iznimno bitan, i bolan, ali koji nam u konačnici pokazuje kako nam svima malo, jako malo fali da budemo bolji ljudi. Odličan je osjećaj dobiti nagrade, ali one nisu esencija našeg poziva. I da ih nismo dobili bili bismo jednako ponosni – rekla nam je oduševljena Lana Matić na povratku s Berlinalea.

Uspjeh “Oca” pokazatelj je važnosti koprodukcija i za hrvatsku kinematografiju.

- Film su podržali mnogi filmski međunarodni fondovi, a Jelena Mitrović, glavna producentica, sve nas je spojila u koprodukciju čak šest zemalja - Srbije, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Slovenije i BiH.

Ovo je izniman uspjeh za hrvatsku kinematografiju, ne samo zato što je film manjinska koprodukcija, već i zbog zastupljenosti hrvatskih autora. Značajan je uspjeh i za autore i ekipu, ali i za HAVC i kao takav neizmjerno važan za daljnje korake u promociji hrvatskog filma – smatra Matić.

Nakon Berlinalea “Otac” je otišao na beogradski FEST, koji je i otvorio. Gdje će dalje i kad bi mogao imati hrvatsku premijeru, pitamo.

- Pitanje što dalje s filmom neizbježno se veže za pitanje zašto je zatvoreno kino “Europa”? Da kino “Europa” postoji, distribucija ovog i ostalih nezavisnih filmova ne bi bila dovedena u pitanje. Film će imati svoju premijeru, a nadamo se i distribuciju u drugoj polovici godine, to je sve što u ovom trenutku znamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 20:21