StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Brzina metka‘: Vlak bez voznog Brada

3. kolovoza 2022. - 16:05

"Siđi s vlaka." – "Brzina metka" (2022.)

Sve je upućivalo na to da će Brad Pitt ove godine postati akcijski junak po prvi put i kao takav nositi jedan film, otprilike kao što je to napokon postao i Ryan Gosling u "Sivom čovjeku". Pitt je koketirao s akcijskim junačenjem u hitovima "Zanimanje: Špijun", "Gospodin i gospođa Smith", "Troja" i "Svjetski rat Z", pa i "Bilo jednom u... Hollywoodu", ali nikad nije postao klasičan akcijaš, iako je za to imao tjelesne predispozicije.

Najbliže je Brad došao toj tituli u ovogodišnjem "Izgubljenom gradu", ali njegova uloga u tom filmu jedva da je bila i sporedna. "The Lost City" je proljetos trebao poslužiti kao zagrijavanje za ovoljetnu "Brzinu metka" ("Bullet Train"). Na papiru je "Brzina metka" djelovala kao ultimativni Pittov akcijski triler s pričom o njegovu liku koji se nađe u japanskom superbrzom vlaku s nekolicinom plaćenih ubojica.

FILM: Bullet Train; crnohumorna akcija; SAD, 2022. REŽIJA: David Leitch ULOGE: Brad Pitt, Joey King DISTRIBUCIJA: Con Film OCJENA: *** ½

Jedna od krilatica filma, "Postoji samo jedan izlaz iz vlaka: preko svih njih", samo je to potencirala, kao i ime redatelja filma.

Iza kamere stoji akcijski specijalist David Leitch, čovjek koji je prošao put od kaskadera u "Matrixu" i njegovim nastavcima, kao i nekim Bradovim filmovima poput "Kluba boraca", do režisera prvog "Johna Wicka" (ko-redatelj s Chadom Stahelskim), "Atomske plavuše", "Hobbsa i Shawa" i "Deadpoola 2". Dakle, uzimajući u obzir premisu i režisera, činilo se da bi "Bullet Train" mogao biti "John Wick" 58-godišnjeg Pitta i uklopiti se u trendovske "old(er) man in action" filmove kao što su svi akcići Liama Neesona od "96 sati" naovamo, "3 dana za ubojstvo" s Kevinom Costnerom, "Pravednik" s Denzelom Washingtonom, "November Man" s Pierceom Brosnanom, "Gunman" sa Seanom Pennom, "24 sata za život" s Ethanom Hawkeom, "Nobody" s Bobom Odenkirkom...

Filmofili su zasigurno zamišljali da bi "Brzina metka" mogao biti film koji ubacuje Johna Wicka u vlak iz "Pod opsadom 2", "Snowpiercera" i "Train To Busan" (samo brži i bez terorista, bez društvene hijerarhije i zombija) te predočili akcijske scene na brzim vlakovima iz prve "Nemoguće misije" i "Wolverinea", možda i tračak neonske akcije "Crne kiše" s obzirom na japanski "setting" priče.

Ipak, kad su počeli curiti foršpani, postalo je jasno da takav akcijski film baš i nećemo gledati, a i reklame su počele isticati Leitcha isključivo kao redatelja zezantskog "Deadpoola 2" u kojem je Brad ostvario šašavo "cameo" pojavljivanje za pamćenje (Vanisher). Konačna potvrda za to stigla je nakon što se "Bullet Train" i pogledao ekskluzivno u "Cineplexxu".

"Brzina metka" definitivno nije "wickovski" akcijski triler, nego "ritchiejevski" crnohumorni akcić-krimić. Tko je nakon foršpana prestao očekivati ovo prvo i pripremio se za drugo, mogao bi se zabaviti u kinu. Ako "Bullet Train" nije "najuzbudljivija vožnja vlakom ikad", svakako je najzabavnija ili barem jedna od najzabavnijih.

Da Pitt ni ovaj put neće postati klasični akcijski junak, jasno je kad ugledamo imidž njegova lika (naočale, kapica), krajnje suprotiv Wicku i njegovu kuleru iz "Izgubljenog grada", te čujemo kako ga zove "hendlerica" (Bubamara). "Hendlerica" s glasom (kasnije i "cameo" stasom) glumice Sandre Bullock, koja Bradu kao da vraća uslugu za pojavljivanje u "The Lost City", daje Bubamari "jednostavni prvi povratnički posao" bez "prethodne najave".

Bubamara je razmatrao povući se iz biznisa uvjeren da pati od loše sreće i da oko njega stradavaju i ljudi koji ne bi trebali stradati, što vidimo kad mu tijekom jednog zadatka neki samoubojica padne na krov automobila u prvom u nizu crnohumornih trenutaka filma.

U biznis ga vraća poziv "hendlerice" da zamijeni prvopredviđenog čovjeka za taj zadatak (još jedna zvijezda u "cameo" izdanju) i izvede "jednostavnu otimačinu": uzeti srebrnu aktovku s deset milijuna dolara i sići s vlaka. Poslić je trebao biti "mačji kašalj", ali kao što to obično biva, stvari polaze naopako i sve izmiče kontroli.

Aktovka je u posjedu "blizanaca" kodnih imena Mandarina i Limun (Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry) koji je moraju predati mafijaškom šefu znanom kao Bijela smrt (poznati glumac ispod maske, otkriven pred kraj filma) zajedno s njegovim sinom (Logan Lerman). No, to nije sve.

Jer, na aktovku s "novcem od ucjene" tipuje i sve samo ne bezazlena djevojka zvana Princ (Joey King; "Princeza"), njoj je zbog nečeg osobnog na tragu Otac (Andrew Koji; "Snake Eyes"), plus u vlaku se, iz osvetničkih i inih pobuda, nalaze i ubojice živopisnih imena kao što su Vuk (Bad Bunny; "Brzi i žestoki 9") i Stršljen (Zazie Beetz; "Joker").

Iako netko u filmu kaže "Jednostavnije je bolje", osnovna akcijska premisa je zakomplicirana do podzapletne kaotičnosti i pretvorena u crnohumornu akcijsko-krimi-trilersku zavrzlamu kakvu je nekoć znao režirati Guy Ritchie ("Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške", "RockNRolla") i to s Pittom u jednoj od uloga ("Zdrpi i briši"), a i još uvijek se zna vratiti takvim ili približno takvim filmovima ("Šifra: U.N.C.L.E.", "Gospoda", "Dani gnjeva") u pauzama od blockbustera ("Sherlock Holmes 1&2", "Kralj Arthur", "Aladin").

Realno, Leitch nije kalibar Ritchieja u tom pogledu, kao ni scenarist Zak Olkewicz (drugi dio trilogije "Ulica straha"), no "Brzina metka" u najboljim trenucima uspijeva biti pomaknuta "ritchiejevska" zezancija, svojevrsni "Vlakovi, ubojice i dvadeset i dvije nabijene puške", a svakako je za klasu iznad recentnih direktno-na-video filmova tog tipa ("Arkansas", "Ubojica na poziv", "Američka noć", "Južno od raja", "Umri u obračunu", "Pucaj i bježi").

Dijalozi možda nisu citatni, ali uspijevaju izmamiti smješak, kao i neke situacije. Kad se Mandarina i Limun svađaju jesu li ubili 16 ili 17 ljudi, Leitch u flešbekovima prikazuje ta ubojstva. Bubamara i Limun se potuku u tihom vagonu i prave da je sve u redu u pauzama kad ih putnica opomene da budu tihi. A tu je i Mandarinina tučnjava s Bubamarom, prekinuta dolaskom stjuardese koja im nudi piće i grickalice, taman da potonji naruči bocu mineralne vode i njome protivnika pogodi u glavu.

Leitch ostaje dosljedan i kad film na kraju zamalo postane ono što je isprve, na papiru, trebao biti s vojskom ubojica "na kraju linije". Čak i kad "ritchiejevski" crnohumorni akcić biva nabildan do blockbusterskog akcijskog spektakla s kolizijama vlakova i ispadanjima vagona s tračnica na naseljenom mjestu, "Bullet Train" nasmijava spektakularno blesavim Bubamarinim letom kroz vagone u "slow motionu" i pretvaranjem jedne boce vode u važan lik filma. Vlak bez voznog Brada u konačnici stiže na odredište.

Jackie kao akcijska inspiracija

Inspiracija za akcijske scene tučnjave pronađena je u filmovima Jackieja Chana kojeg Pitt i Leitch iznimno cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 19:59