StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Bolji dani‘: Dobar film, ali za Oscara je trebao biti bolji

30. travnja 2021. - 13:17

Kineska kinematografija je nakon dugih 18 godina uspjela ući u utrku za Oscara u stranoj, tj. međunarodnoj kategoriji zahvaljujući mladenačkoj drami "Bolji dani" ("Shaonian de ni"/"Better Days") redatelja Dereka Tsanga, snimljenoj u koprodukciji s Hong Kongom. U toj oskarovskoj kategoriji Kina je posljednji put imala film 2003., kad je za zlatni kipić bio nominiran "Heroj" Zhanga Yimoua.

Hongkonška kinematografija oskarovski stoji još gore. Za pronaći jedan hongkonški film među "stranim" oskarovskim nominentima treba posegnuti čak 27 godina u prošlost, sve do 1994., kad se za kipić natjecao Chen Kaige sa "Zbogom, moja konkubino".

FILM: Shaonian de ni; drama; Kina/Hong Kong, 2019. REŽIJA: Derek Tsang ULOGE: Zhou Dongyu, Jackson Yee OCJENA: *** ½

Dakle, nominacija za "Bolje dane" veliki je uspjeh kineske i hongkonške kinematografije, tim više što film nije baš toliko-toliko dobar, a i muku je mučio s cenzurom u domovini. Trebao je internacionalno debitirati na Berlinskom festivalu 2019., pa je bio iznenada povučen od strane kineskih autoriteta i cenzora.

I prvotni datum kinopremijere filma na matičnom tlu je bio odgođen. Ipak, jednom kad je krenuo u tamošnja kina, "Better Days" je postao veliki hit i zaradio 85 milijuna dolara u premijernom vikendu prikazivanja. Međunarodni utržak filma se procjenjuje na 225 milijuna, što je golem novac za jednu dramu, neovisno o prefiksu "mladenačka".

Zašto su "Bolji dani" uopće imali problem s cenzorima? Zato što film stavlja pod povećalo kineski obrazovni sustav i pritiske mladeži, napose kad je u pitanju takozvani "gaokao", zahtjevni dvodnevni ispit pred kraj srednje škole za ulazak na neki prestižni fakultet, o čemu ovisi budućnost mladih, a i obiteljska čast je na testu.

K tome, film se bavi temom "bullyinga", koji je posljednjih desetak godina dosegao visoku razinu u Kini. Na početku priče jedna srednjoškolka je podlegla stresu i skočila sa škole ravno u smrt. Dok mnogi školarci snimaju ili fotkaju mobitelom užas samoubojstva njihove vršnjakinje, prijateljica nesretnice Chen Nian (šutljiva, u govoru tijela ekspresivna Zhou Dongyu) pokriva jaknom beživotno tijelo i sakriva ga od znatiželjnih pogleda.

Tsang u toj sceni sugerira da će "Better Days" biti prikopčan na (mladenačku) realnost današnjice i društvenih medija. Film je nastao prema "young adult" romanu "In His Youth, In Her Beauty", objavljenom na internetu, a njegova univerzalnost se očituje u temi "bullyinga".

Nesretnu srednjoškolku su tlačili vršnjaci i kad to više nije mogla podnijeti, kao i pritisak oko "gaokao" ispita, bacila se sa zgrade. Nakon njezine smrti, "bullyji" na čelu s Wei Lai (Ye Zhou) prebacuju se na Chen, a njezin zaštitnik, anđeo čuvar, postaje mladić Xiao Bei (Jackson Yee) koji nije nikad završio školu i živi na ulici, gdje i sam ponekad bude meta uličnih protuha.

Odnos između povučene djevojke i "bad boy" mladića se produbljuje i oni razvijaju snažne osjećaje dok film pokušava pomiriti realističnu, društveno angažiranu dramu s daškom trilera i romantičnu melodramu na granici fantazije i šekspirijanske tragedije. Pomirenje je razmjerno uspješno izvedeno, odnosno "Bolji dani" su umješniji u pojedinačnim segmentima nego u cjelini.

Kao drama o bullyingu u školi i izvan nje, film u više navrata prikazuje efekt verbalnih poniženja i tjelesnih napada koji ostavljaju trajne psihofizičke ožiljke na žrtvama i u formi videa njihove patnje, snimljenih za dijeljenje među školarcima i kačenje po društvenim mrežama.

S druge strane, zahvaljujući darovitoj direktorici fotografije Yu Jing-pin, scene s Chen i Xiaom stilski su snimljene u duhu moderne nezavisne i art kinematografije dvijetisućitih, kakvu je obilježio Tsangov očigledni uzor Wong Kar Wai. U oku ostaju neonska svjetla ulice, prelijevajuće otisnuta na licima likova, jedna jako lijepo režirana vožnja motorom a la "Fallen Angels" i šačica "slow motion" prizora, poput kiše listova papira nad školom.

Međutim, takvi prizori su odveć filmični i stilizirani za dramu koja želi biti sirovo realistična, a nije joj strano i otkliznuće u pretjeranu patetiku i nepotrebno rastezanje minutaže u posljednjoj trećini, kad se "Better Days" zamalo pogubio u međužanrovskom prijevodu i potvrdio kao najslabiji u oskarovskoj konkurenciji s "Još jednom rundom", "Quo Vadis, Aida?", "Čovjekom koji je prodao svoju kožu" i "Kolektivom". "Bolji dani" su dobri, ali mogli su (i trebali) biti bolji za jednog Oscar nominenta.

Pjevač, plesač, glumac

Jackson Yee je pjevač, plesač i član kineske teen grupe Tfboys koji zadnjih pet-šest godina sve više glumi u filmovima, a ovo mu je dosad najzapaženija uloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2023 16:46