StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

BLIZU TAME Bar vampira

22. srpnja 2020. - 23:48

Injekciju svježe krvi u usahli vampirski žanr ubrizgao je i još je uvijek ubrizgava transžanrovski "Near Dark" (1987.), vesternski horor s elementima romanse, "road" filma, akcije i krimi-trilera, inače prvi "solo" cjelovečernjak u karijeri Kathryn Bigelow nakon podijeljenih redateljskih dužnosti na "The Loveless".

Ništa slično kultnom "Blizu tame" nije viđeno unutar vampirskih filmova prije samostalna prvijenca Kathryn Bigelow koji je postavio temelje filmografije s autorskim motivom ovisnosti i ovisnika o nečemu što pokreće njezine instinktivne protagoniste, od vampira do brokera ("Plavi čelik"), surfera ("Pakleni val") i dalje.

FILM: Near Dark; horor; SAD, 1987. REŽIJA: Kathryn Bigelow ULOGE: Adrian Pasdar, Jenny Wright OCJENA: **** ½

Nije ni poslije viđeno nešto slično, premda su od ovog filma vesternsko-hororsku inspiraciju crpili "Od sumraka do zore" i "Vampiri". Bigelow i koscenarist Eric Red ("Autostoper") iznjedrili su punokrvni američki "vampire movie" (trans)fuzijom horora i vesterna kao najameričkijeg žanra.

Žanrovi (vampirskog) horora i vesterna su različiti, ali spajaju ih niti unutaržanrovskog romantizma. Mit o vječnom životu. Mit o vječnom Divljem zapadu. Ovaj prvi mit perfektno utjelovljuje lijepa vampirka Mae, napose prelijepa kad je pomilovana mjesečinom s kornetom od vanilije u ruci.

Misteriozna Mae, koju Jenny Wright glumi kao Daryl Hannah replikanticu u "Istrebljivaču", privlači pažnju mladića kaubojskog (prez)imena Caleba Coltona (Adrian Pasdar), momka željnog boljeg života dalje od oklahomske vukogrebine. "Mogu li dobiti griz?" pita Caleb, jezik pregrizo.

Caleb se zaljubljuje na prvi pogled jer nikad nije upoznao djevojku poput Mae, a i ona pada na njega i želi mu pokazati noć i tamu iz svoje perspektive. "Slušaj, čuješ li? Noć je zaglušujuća", veli Mae i pogledi im posegnu prema treperavim zvijezdama na nebu iznad njih.

Upirući prstom u jednu, Mae se sprema prosuti misli. "Svjetlu koje napušta tu zvijezdu treba milijarda godina da siđe dolje. Znaš li zašto nisi upoznao djevojku poput mene? Zato što ću ja još uvijek biti ovdje kad svjetlo zvijezde dođe na Zemlju za milijardu godina", zagonetno će Mae.

Nezaboravna večer zapečaćena je erotičnim poljupcem u zoru za laku noć i dobro jutro, ali i vampirskim ugrizom od seksualnog uzbuđenja, prije nego što Mae odjuri doma u panici jer je zaboravila na vrijeme i skori izlazak sunca. Transformacija Caleba u vampira u postupnom je tijeku i Bigelow orkestrira prve vampirske prizore za pamćenje.

Mladić trči prema kući kroz polje, njegova koža izgara do crnila i dimi se kako sunce sve više sjaji. Ovako "crni" i "zadimljeni" efekt sunčanih zraka na vampire nismo dotad vidjeli, a i Bigelow je prethodno napravila spolnu inverziju vampirovštine u smislu da je žena ugrizla muškarca, ne obratno.

U "Near Dark" vampiri nisu onakvi kakve smo navikli gledati – krv nije voda i Mae ima vampirsku "obitelj", "oca" i "majku" Jesseja Hookera i Diamondback (Lance Henriksen, Jeanette Goldstein) te starijeg i mlađeg "brata" Severena i Homera (Bill Paxton, Joshua John Miller).

"Blizu tame" nije "Bal vampira", nego "Bar vampira". Ikonografija je američka iz modernih vesterna i filmova ceste. Ugođaj vampirskog horora, koji alegorijski odražava osamdesete kao dekad(encij)u infekcije (AIDS)/ovisnosti (droga) i ostao je 1987. u nezasluženoj sjeni Schumacherovih "Izgubljenih dječaka", daleko je od glamuroznog, aristokratskog, europskog, Drakulinog.

Vampiri žive poput nomada ili lešinara, a prilikom preobrazbe nalikuju na narkomane ("Ne izgledaš najbolje, na čemu si?"). Oni se sele iz jednog mjesta u drugo, putuju od sumraka do zore ukradenim kombijima ili autima sa zamračenim staklima u slučaju da ne prestignu dnevno svjetlo, smucaju se po jeftinim motelima i rupčagama od barova pokraj ceste, hraneći se lokalcima, kaubojima, pivopijama, kamiondžijama itd.

"Mrzim kad nisu obrijani", izgovara Severen sežući prema vratu nekog muškarca kad krene prilično brutalan masakr u baru. Na to Caleb nije još spreman, odolijevajući iskušenju tame i noći "koja ima svoju cijenu", ako mu je već teže odoljeti Mae i njezinu odgovoru na pitanje "Što ćemo sada?" – "Sve što hoćemo, do kraja vremena."

Zato Caleb radije pije krv iz Maeine ruke. Jednu takvu scenu Bigelow postavlja tik do strojeva za crpljenje nafte iz zemlje, divovske verzije komarca koji siše krv u uvodnoj sceni iz Calebove ruke prije nego što ga nije pljesnuo dlanom i pretvorio u fleku ("Dumb suck!").

Vizualno impresivna scena simbolična je i alegorična: ljudi sišu zemljinu crnu krv, vampiri (i komarci) ljudsku crvenu. Scena ujedno potvrđuje koliko je na Bigelow utjecao njezin budući suprug James Cameron, od čijih je "Aliensa" redateljica preuzela tri člana vampirske obitelji (Paxton, Henriksen, Goldstein).

Čelična mašinerija ("Blue Steel") podsjeća na "Terminatora", a jedna od završnih akcijskih scena uključuje eksplodirajuću cisternu i Paxtona s "terminatorski" raspadnutim licem. Poveznica je i izvrsni direktor fotografije Adam Greenberg, koji sada preferira zeleno-plave neone namjesto izrazito plavetnih tonova.

Sirov, ali strastan i rasan komad žanrovske kinematografije, "Near Dark" posjeduje energiju i kinetiku filmova osamdesetih kao što su "The Terminator" i "The Hitcher", dok Greenberg snima još neke od upečatljivijih kadrova dekade, poput silaska vampira niz brdo osvijetljenih sjajem tame, kao savršene ilustracije činjenice da je Bigelow počela karijeru kao slikarica.

Fotografija u paru s elektroničkom glazbom Tangerine Dreama daje na hipnotičkoj i snolikoj atmosferi filma režiranog u sitne sate, prije nego što sunce na izlasku pokuca na vrata snova, a sunčeve zrake prodru kroz rupe od metaka donoseći tračak svjetla u tami vječnog (su)mraka. Film je pozicioniran upravo tu negdje – između sna i jave, noći i zore, tame i svjetla, smrtnosti i besmrtnosti. Do kraja vremena.

Kratki podsjetnik na dugu karijeru Kathryn Bigelow

Nakon ovog filma Bigelow je snimila "Plavi čelik". Uslijedili su "Point Break", "Strange Days"... a zatim i Oscarom nagrađeni "The Hurt Locker" te za zlatni kipić nominirani "Zero Dark Thirty". P.S. "Blizu tame" se prikazuje u prvim satima 23. srpnja na kanalu Cinestar TV 1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 08:10