StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

BITKA KOD LONG TANA Rat u Vijetnamu kakav dosad nismo vidjeli na filmu

12. svibnja 2020. - 20:46

Odavno nismo gledali neki (dobar) ratni film o Vijetnamu. Novi milenij ih je iznjedrio jedva za izbrojati na prste jedne ruke, počevši od "Bili smo vojnici" s Melom Gibsonom i "Bijeg u zoru" Wernera Herzoga. Utoliko, "Bitka kod Long Tana" je stigla u "A1 Videoteku" kao osvježenje u (ratnoj) ponudi, posebice što oslikava široj publici manje poznatu, a intrigantnu i prilično nevjerojatnu vijetnamsku priču koja dosad nije bila ispričana.

Naslov filma odnosi se na bitku vojevanu 18. kolovoza 1966., kad su mladi australski regruti, njih 108, uspjeli odbiti 2000 sjevernovijetnamskih vojnika, iako nikad prije nisu bili u borbi. Mladići prosječne dobi od 20 godina bili su mahom prisilno unovačeni i poslani kao "podrška" Americi i Južnom Vijetnamu protiv komunističkog Sjevernog tijekom tamošnjeg Građanskog rata.

FILM: Danger Close: The Battle of Long Tan; ratni; Australija, 2019. ULOGE: Travis Fimmel, Luke Bracey REŽIJA: Kriv Stenders OCJENA: *** ½

Amerikanci kolo vode u većini vijetnamskih ostvarenja "made in Hollywood", ali ne i u "Danger Close: The Battle of Long Tan", nastalom u australskoj produkciji. To je prva od par stvari koje diferenciraju "Bitku kod Long Tana" u odnosu na mnoge vijetnamske ratne filmove, što je blagovijest za filmofile.

Naime, neke toponime žanra teško je izbjeći i "The Battle of Long Tan" se drži poznatog ratnog okvira za uokviravanje brojnih ratnih filmova, od korištenja poznate početne pjesme epohe, do ratovanja s obveznim mirisom napalma ujutro, popodne ili navečer.

Pjesma "These Boots Are Made For Walking" Nancy Sinatre fino se uklopila, premda – naravno – nema snagu Doorsa i "The End" u "Apocalypse Now". Nitko ne bi trebao umisliti da je "Bitka kod Long Tana" najviši kalibar "Apokalipse danas", niti "Full Metal Jacketa", "Voda smrti"... ili recentnih ratnih filmova iz Prvog i Drugog svjetskog rata poput "1917" i "Grebena spašenih" u čijoj je sjeni ostao.

No, "The Battle of Long Tan" zato npr. može vojevati bitku s vijetnamskim "We Were Soldiers" i donosi neke situacije koje nismo nikad vidjeli unutar ratnog žanra. Recimo, isporuku streljiva kad vod bojnika Harryja Smitha (Travis Fimmel; "Vikinzi", "Warcraft") ostane bez municije. Koscenarist Stuart Beattie ("Pirati s Kariba", "Collateral") i redatelj Kriv Stenders tu vide povod za pisanje/režiranje jedne od uzbudljivijih scena filma.

Hoće li helikopteri isporučiti streljivo leteći kroz obruč naprijateljskih plotuna? Jasno da hoće, no svejedno je napeto, kao i trenutak kad zračna (avionska) podrška dolijeće u pomoć vodu narednika Boba Buicka (Luke Bracey), ali ne vidi dim budući da se dimna boja nije aktivirala.

Stendersu fali poetično-brutalne akcijnosti Gibsona ("Hacksaw Ridge") i tehnicističke potkovanosti Sama Mendesa (egzibicije u jednom neprekinutom kadru "1917"), međutim čovjek zna što radi iza kamere i trudi se biti pjesnički nastrojen i režijski kreativan. Monsunska kiša pada da isplače suze za poginulima.

Digitalna kamera se uzdiže iznad šume pa zaranja do lokacije gdje je paljba. Spominjući paljbu, ne sjećamo se da smo u nekom ratnom filmu vidjeli toliko kadrova odbijanja metaka od stabala. A ako smo vidjeli praćenje putanje avionske bombe, od izbacivanja do pogađanja cilja ("Pearl Harbor"), nismo tako ispratili let topovskog plotuna.

Tome Stenders posvećuje posebnu pažnju i "matrixovski" usporava pokret/let plotuna od ispaljivanja iz topa do lokacije granatiranja. U filmu gruva teška artiljerija (pucaju minobacači, voze se oklopnjaci), ali i pucaju neprijateljski snajperi iz kolibe koju će prorešetati teški mitraljezi australskih vojnika.

"Bitka kod Long Tana" je postavljena u stilu "mi protiv njih", no na trenutke uspijeva izbrisati tu razliku, primjerice u sceni kratkotrajnog predaha od puškaranja, kad vojnik Paul Large (mlada nada Daniel Webber) naleti na dvije vijetnamske djevojke kako vuku ranjenika i njihova "pat pozicija" ne rezultira pucanjem, nego propuštanjem.

Stanka i ljudski moment empatije dobrodošli su u filmu punom akcije. Australski vojnici možda mogu zapaliti cigaretu, ali ne i popušiti je do kraja – prekida ih pucnjava što dopire slijeva ili sdesna. Opasnost je, kako najavljuje izvorni naslov, uvijek blizu u ratu i ratnom filmu "Danger Close: The Battle of Long Tan".

Luke je OK

Luke Bracey se nije uspio nametnuti kao akcijski junak u novom "Paklenom valu" i "November Man", ali ovdje je više nego OK. Daniel Webber je skrenuo pažnju na sebe ulogom pjevača Motley Crüea u filmu "The Dirt".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2023 21:09