StoryEditorOCM
Film & TVPOST FESTUM

Arena puna debitanata: ovo je bilo ne samo jedno od najraznolikijih, već i najboljih izdanja Pula Film Festivala posljednjih godina, svakako iznadprosječno

Piše Marko Njegić
25. srpnja 2022. - 21:38

Svečana dodjela nagrada ovogodišnjega Pula Film Festivala ulazi u povijest kao vjerojatno najnapetija dosad, barem otkako je samostalne Hrvatske.

Ne samo da je direkcija festivala odlučila da dodjela bude oskarovskog tipa, u smislu da se prethodno ne znaju dobitnici Zlatnih arena, objavljeni ranije na press-konferenciji, nego su na glavne nagrade ravnopravno tipovala barem tri filma (“ZbornicaSonje Tarokić, “Stric” dvojca Andrija Mardešić-David Kapac, “Baci se na podNine Violić).

image

Sonja Tarokić, redateljica pobjedničkog filma ‘Zbornica’

Dusko Marusic/Cropix

Na kraju je pobijedila “Zbornica”, a ako su “Baci se na pod” i “Stric” mogli dobiti i pokoju nagradu više, veliko priznanje tim filmovima jesu osvojena Breza za debitanta i Zlatna arena za scenarij, koji se, vrijedi još jednom notirati, ispolirao na splitskoj scenarističkoj radionici Razvana Radulescua, kao i “Glava velike ribeArsena Oremovića.

Brojni prvijenci

Na Brezu, nagradu za najboljeg debitanta, može se reći da su tipovali praktički svi filmovi iz Nacionalnog programa koliko je prvijenaca bilo. Pula je u svom 69. izdanju definitivno protekla u znaku debitanata i sedam od deset filmova su dugometražni redateljski prvijenci – uz spomenute tu su još i “DivljaciDarija Lonjka, “Punim plućimaRadislava Jovanova Gonza i “IllyricumSimona Bogojevića Naratha, a ponovimo i da se takvim gotovo dade okarakterizirati i “Nosila je rubac črleni” budući da je to prvi cjelovečernjak Gorana Dukića snimljen unutar hrvatske kinematografije.

image

Andrija Mardešić i David Kapac, redatelji filma ‘Stric’

Dusko Marusic/Cropix

Eduard Galić (“Šesti autobus”) bio je usamljeni veteran na Puli, a ta titula u ovom kontekstu, s četiri filma iza sebe, može se dati i neumornom Anđelu Jurkasu (“4:2”). Zanimljivo, debitanti potječu iz glumačkog (Violić), animiranog (Bogojević Narath), snimateljskog (Jovanov) pa i filmsko-kritičarskog svijeta (Oremović).

Debitanti su i raznolike su dobi, od mladih naraštaja rođenih u drugoj polovini osamdesetih (Mardešić, Kapac, Lonjak) do starije generacije blizu šezdesete (Jovanov, Oremović). Upravo zato, filmovi su bili žanrovski/stilski raznoliki i, neovisno o razlikama u godinama njihovih autora, unijeli su dašak svježine u hrvatsku kinematografiju. Ovo je bilo ne samo jedno od najraznolikijih, već i najboljih izdanja Pule posljednjih godina, svakako iznadprosječno.

Ocjene publike

Najveću ocjenu u Međunarodnom programu dobio je film “Ljeto kada sam naučila letjeti” (4,87), a u Nacionalnom ocjene su...

”Nosila je rubac črleni” 4,57

”Zbornica” 4,43

”Šesti autobus” 4,39

”Punim plućima” 4,29

”Divljaci” 4,25

”Baci se na pod” 4,20

”4:2” 4,04

”Glava velike ribe” 3,99

”Illyricum” 3,92

”Stric” 3,68

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 20:45