StoryEditor
Kultura32. DODJELA NAGRADA EFA-e

Europska filmska akademija objavila nominacije: omiljeni Almodovar i kontroverzni Polanski predvode utrku za EU Oscara, a za kipiće konkuriraju i 11-godišnja glumica i makedonski dokumentarac

10. studenog 2019. - 13:04
Banderas-Almodovar

Utrku za Europskog Oscara predvode čak tri filma koji su osvojili po četiri nominacije za ovogodišnje nagrade Europske filmske akademije – "Časnik i špijun" Romana Polanskog, "Tuga i slava" Pedra Almodovara i "Izdajnik" Marca Bellocchija.

Polanskome #MeToo kontroverze ne smetaju i nominacije za EU Oscara stigle su gotovo paralelno s novom opužbom za silovanje na račun cijenjenog redatelja, a nedavno nakon što je dobio veliku nagradu žirija na Venecijanskom festivalu.

Uglavnom, "An Officer And A Spy" se natječe u kategorijama najboljeg filma, redatelja, glumca (Jean Dujardin) i scenarija kojeg je Polanski supotpisao s Robertom Harrisom.

Almodovarov i Bellochijev film konkuriraju za iste nagrade EFA-e, samo što su za glumca nominirani Antonio Banderas i Pierfrancesco Favino.

Nominacije za najbolji film upotpunjavaju "Miljenica" Yorgosa Lanthimosa, "Razbijačica sustava" Nore Fingscheidt i "Jadnici" Ladja Lya.

Lanthimos je u igri i za režiju, pored Polanskog, Almodovara, Bellochija i Celine Sciamma čiji film "Portrait Of A Lady On Fire" ima još nominacije za scenarij te glumice Noemie Merlant i Adele Haenel.

Njih dvije se u kategoriji naj-glumice nalaze zajedno s friškom oskarovkom Oliviom Colman ("The Favourite"), Trine Dyrholm ("Queen Of Harts"), Viktoriom Miroshnichenko ("Beanpole") i 11-godišnjom senzacijom Helenom Zengel ("System Crasher").

S druge strane, u kategoriji naj-glumca, Banderasu, Dujardinu i Favinu društvo prave Alexander Scheer ("Gundermann"), Levan Gelbakhiani ("And Then We Danced") i Ingvar E. Sigurðsson ("A White, White Day").

U kategoriji dokumentarnog filma ogledaju se makedonski "Honeyland" Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, "Putin's Witnesses" Vitalija Manskoga (bio u našim kinima), "Selfie" Agostina Ferrentea (prikazan na FMFS-u), "For Sama" Waada al-Kateaba i Edwarda Wattsa, te "The Disappearance Of My Mother" Beniamina Barresea.

Makedonija je jedina zemlja iz regije koja ima nominaciju za EU Oscara, a mogla je imati i još jednu. U selekciji za nominacije se nalazio i film "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, premijerno prikazan na Berlinaleu.

To je, inače, jedna od dvije manjinske hrvatske koprodukcije koje su bile u selekciji za EFA-ine nominacije, uz "Šavove" srpskog režisera Miroslava Terzića, također s Berlinalea.

Ipak, nominaciju nisu dobili ni laureat Berlinalea "Sinonimi", ali ni novi filmovi Kena Loacha, braće Dardenne, Claire Denis, Dannyja Boylea, Oliviera Assayasa, Agnieszke Holland...

Dodjela 32. Europskih filmskih nagrada zakazana je za 7. prosinca u Berlinu, a nominacije i pobjednici često služe kao putokaz za – američke – Oscare u kategoriji filma izvan engleskog govornog područja ("Ljubav", "Velika ljepota", "Ida").

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 21:27