StoryEditor
Kultura‘Posljednja kriza Dubrovačke Republike'

Engleski prijevod knjige o ruskom napadu na Grad

Piše PSD.
18. studenog 2014. - 00:10
Knjigu "Posljednja kriza Dubrovačke Republike" dr. Vesne Čučić objavio je američki izdavač CroLibertas Publishers iz Chicaga pod naslovom "The Republic of Dubrovnik: Final Crisis", a promociju, kao završni događaj ovogodišnje manifestacije Mjesec hrvatske knjige, zajednički su organizirali Matica hrvatska – Ogranak Dubrovnik i Dubrovačke knjižnice.

– Knjiga se bavi padom Dubrovnika 1806. godine i francuskom upravom koja je uslijedila. Knjigu smo dobili ubrzo nakon njezine dubrovačke promocije 2003. godine i nakon čitanja odlučili da mora biti prevedena i dostupna čitateljima na engleskom jeziku. Knjiga nas je privukla time što je znanstvena tema podrobno istražena i široj publici razumljivo napisana (što nije slučaj s mnogim knjigama napisanim u Hrvatskoj), a drugi je razlog što, kada smo pročitali što su Srbi, Crnogorci (i Rusi u tom dobu) učinili na početku 19. st., postaje jasno kako su događaji iz 1991. ponavljanje iste brutalnosti, mentaliteta i ciljeva – riječi su dr. Ante Čuvala, vlasnika izdavačke kuće CroLibertas Publishers, kojima objašnjava razloge odluke za objavu engleskog izdanja knjige.

Hrvatsko izdanje objavili su Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i dubrovački Ogranak Matice hrvatske, a američki izdavač objavom engleskog prijevoda zainteresiranim čitateljima svijeta tu temu učinio je dostupnom.

Uz autoricu i nakladnika, knjigu su predstavili dr. Ivo Banac, prof. Stjepan Ćosić i dr. Jelena Obradović-Mojaš, a predstavljanje je upotpunjeno glazbenim prilogom Marije Grazio i Aljoše Lečića koji su prigodno četveroručno izveli \'\'Četvrtu sonatu\'\' Antuna Sorkočevića.


S.S.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. studeni 2020 12:22