StoryEditor

Encyclopaedia Britannica prekida tiskanje, postaje digitalna

Piše PSD.
15. ožujka 2012. - 09:17
Pokazujući sve veću dominaciju digitalnog izdavaštva najstarija enciklopedija na engleskom jeziku prelazi potpuno u digitalno doba.

Encyclopaedia Britannica, koja se tiska neprekidno otkako je prvi put objavljena u Edinburghu u Škotskoj 1768., priopćila je u srijedu kako će prekinuti objavljivanje svojih tiskanih izdanja i nastaviti s digitalnim verzijama do kojih se može doći online.

Njezino najvažnije tiskano izdanje u 32 toma koje se pojavljivalo svake dvije godine prodaje se za 1.400 dolara. Online pretplata staje 70 dolara godišnje a tvrtka je odnedavno pokrenula i niz internetskih aplikacija po cijeni od 1,99 dolara do 4,99 dolara mjesečno.

Tvrtka je objavila kako će nastaviti prodavati svoja tiskana izdanja dok ne rasproda zalihu od oko 4000 kompleta.

"Tiskano izdanje postalo je teže za održavanje i nije bilo najbolji fizički element za kvalitetu naših baza podataka i kvalitetu našeg uredništva", rekao je Jorge Cauz, predsjednik Encyclopaedia Britannica, Inc., agenciji Reuters.

Glede toga hoće li se u budućnosti održati tiskana izdanja knjiga Cauz predviđa kako "tiskovine možda neće potpuno iščeznuti s tržišta" ali misli "da će biti sve manje važne". "Mnoga izdanja neće imati svoju analognu tiskanu verziju i bit će tiskane samo u digitalnim formatima", rekao je on.

On je kazao i kako Encyclopaedia Britannica uz sav njezin stručni ugled nije pogođena popularnošću besplatne internetske Wikipedie.

hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. listopad 2020 02:52