StoryEditorOCM
KulturaOD 15. DO 25. VELJAČE

Danas započinje 68. Berlinale: gotovo 400 filmova u 10 dana

15. veljače 2018. - 16:50
Isle-of-Dogs

Gala premijerom animiranog filma “Isle Of Dogs“ Wesa Andersona ovog četvrtka započet će 68. izdanje Berlinalea. Jedan od tri najjača (europska) filmska festivala, nakon Cannesa i Venecije, prikazat će blizu 400 filmova u deset dana, točnije 385, te u fokusu imati “#metoo“ raspravu o seksualnom napastvovanju i građanskoj hrabrosti.

A sve, dakle, počinje s novim projektom kultnog Andersona kojemu je ovo drugi put da otvara Berlinale nakon 2014. i “Hotela Grand Budapest“. Američki film je u manjini, osobito kad je u pitanju glavna konkurencija Berlinalea s 19 naslova u utrci za Zlatnog medvjeda, ali zvijezda neće manjkati na crvenom tepihu, premda “Isle Of Dogs“ s vokalnim ulogama Frances McDormand, Bryana Cranstona i Grete Gerwig sugerira da one nisu u prvom planu.

Kritika i publika moći će vidjeti novi film redatelja Gusa Van Santa i glumca Joaquina Phoenixa “Don't Worry, He Won't Get Far On Foot“ o invalidnom strip-crtaču Johnu Callahanu, inače njihova prva suradnja od 1995. i “Žene za koju se umire“.

Tu je i “Damsel“ s Robertom Pattinsonom i Mijom Wasikowskom u režiji Davida i Nathana Zellnera, dok se izvan konkurencije vrti novi film Stevena Soderbergha, horor “Unsane“, a program Panorama ima režijski prvijenac glumca Idrisa Elbe “Yardie“.

Na festivalu nedostaje i azijskih filmova pa će jedni od rijetkih biti “Season Of The Devil“, novi, samo trosatni uradak veterana Lava Diaza, te “Human, Space, Time and Human“ Kima Ki-duka. No, zato je jak europski i matični njemački film.

Europska kinematografija donosi nove filmove Švicarke Ursule Meier (“Shock Waves – Diary Of My Mind“), Poljakinje Malgorzate Szumowske (“Mug“) i Talijanke Laure Bispuri (“Daughter Of Mine“) čije smo prethodnike “Sestra“, “Tijelo“ i “Zakleta djevica“ gledali u hrvatskim kinima.

Francuzi imaju izaslanike u Benoitu Jacquotu (“Eva“ s Isabelle Huppert) i Cedricu Khanu (“The Prayer“), Španjolci u Pedru Almodovaru (producirao dokumentarac “The Silence of Others“), Rusi u Alekseju Germanu Jr-u (“Dovlatov“), a Rumunji u Corneliuu Porumboiu (dokumentarni “Fotbal Infinit“) i Cristianu Mungiuu (producent filma “Lemonade“).

Domaću, njemačku kinematografiju predstavljaju redatelj Tom Tykwer na čelu žirija, odnosno, među ostalim, česti gost Christian Petzold s filmom “Tranzit“ te glumica Sandra Huller, zvijezda “Tonija Erdmanna“, s novom ulogom u “In den Gangen“ Thomasa Stubera.

Sandrin partner iz “Tonija Erdmanna“ Peter Simonischek nastupa, pak, u “The Interpreter“, koprodukciji Slovačke i Češke. Hrvatska kinematografija nema svog predstavnika na Berlinaleu, ali nazoči na festivalu putem koprodukcije češkog dokumentarnog filma “U slučaju rata“ koji se nalazi unutar Panorame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 01:53