StoryEditor
KulturaManifestacija moći

Danas nastupa Knjigomir, superjunak koji će noć južine pretvoriti u Noć knjige

23. travnja 2019. - 13:57

Osma Noć knjige u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige održat će se u utorak u 174 grada i mjesta širom Hrvatske. Ovogodišnja je tema "Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa".


- Željeli smo potaknuti na promišljanje o likovima koji su nam bili važni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, s kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, od kojih smo učili kako se nositi s izazovima stvarnog svijeta.

O njima smo željeli potaknuti i međugeneracijski dijalog - kažu organizatori.


Osmišljeno je gotovo osamsto programa za uzrast od tri godine naviše.

Bit će kostimiranih zabava, radionica, igara i čitaonica, igrokaza i predstava. Mjesta događanja su knjižnice, knjižare, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, muzeji, ali i starački domovi, bolnice, zatvori, te radio i TV postaje.

Ove godine prvi put sudjeluju mjesni odbori i općine. Nastupit će pisci, ilustratori, urednici, prevoditelji, stripaši, glumci i glazbenici.


Zaštitni znak ovogodišnje manifestacije je Knjigomir, junak s posebnim moćima koje je stekao zahvaljujući knjigama.

Svoju univerzalnu poruku o važnosti čitanja prenijet će točno u podne na otvaranju manifestacije u NSK-a u Zagrebu. Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk.


Za školarce je priređen likovni i literarni natječaj "Koji si ti lik?!".

Za zaljubljenike u suvremene tehnologije pokrenut je BookTube kanal pa se pozivaju entuzijasti da snime kratki video na hrvatskom jeziku o omiljenim knjigama i herojima ze postanu knjiški influenceri.

Knjižari i nakladnici pripremili su popuste koji će se moći ostvariti tijekom cijelog dana u knjižarama i antikvarijatima. Mnoge će knjižnice nuditi besplatan upis, a u pojedinim će se knjižnicama omogućiti vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.

I ova Noć knjige ima humanitarnu notu, nakladnici su donirali knjige Centru za beskućnike udruge MoSt i Centru podrške za djecu i mlade s problemima u ponašanju.

Alan Ford protiv Superhika

Dalmatinske knjižnice, knjižare i ostali ponudili su brojne i zanimljive programe. Splitski nositelj programa, Gradska knjižnica Marka Marulića, s ograncima, spremila je bogat program.

U središnjici je u 18 sati radionica Brune Ercegovac u kojoj će školarci crtati strip s omiljenim junacima.

Od 18 sati u kutku za čitanje svatko može pročitati svoj omiljeni dio knjige. Od 19 do 22 sata bit će projekcija animiranog filma "Alan Ford i grupa TNT protiv Superhika".

U 18.30 je otvorenje izložbe bivših i sadašnjih učenika Škole likovnih umjetnosti u Splitu.

Moći će se pogledati i izložba fotografija Jure Divića o kulturi čitanja, a od 20.30 do 22 sata bit će kviz.

Da sve ne ostane tiho, koncertno će se pobrinuti polaznici Škole gitare na bazi sluha.


U knjižnici Trstenik od 10 do 11 sati bit će edukativna radionica o stripu.

Na kraju će se čitati strip Dubravka Matakovića "Kraći boravak Joze i Mate u paklu lektire".

Od 18 sati bit će razgovor s umjetnicima iz udruge Kvart. Knjižnica Brodarica od 18 sati nudi razgovor o stripu, te izložbu radova učenika Srednje škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju.

U Knjižnici Bol-Plokite od 18 do 20 sati bit će pjesnička večer članova ULKU "Vlaho Bukovac", a u Knjižnici Meje, od 10 do 11.30 Višnja Petričić vodit će radionicu pričanja bajki...


Izvan GKMM-a možemo istaknuti panel "Zašto pišemo?" na kojem će u 19 sati u knjižari Hoću knjigu u Jokeru omiljeni splitski autori pojasniti kako se bore protiv crnih knjiških statistika.

Umjetnička akademija od 12.30 do 14 sati organizira druženje na travnjaku Kampusa uz mlade umjetnike koji će oživjeti omiljene likove.

U vrtiću "Gariful" na Mertojaku u 9.30 sati prof. Mirjana Nazor razgovarat će s djecom.


Gradska knjižnica Jurja Šižgorića nositelj je Noći knjige u Šibeniku. Ona se usmjerila k najmlađima koji će u 10 sati imati igraonicu, u 18.15 kostimirani animatori oslikavat će im lica tehnikama face paint art i glitter tattoo.

Osim toga, imat će bojaonicu, igrokaz i nastup KUD-a "Kolajnica". U 18 sati proglasit će se najčitatelj, kada počinje i kviz o stripu.

U 19 sati je razmjena stripova, a u 21 proglašenje najbolje šibenske priče na natječaju KuŠIn. Bit će i nekoliko izložbi, druženje sa speleologom Josom Gracinom, a od 22 sata, na koncu bogatog programa, nastupit će sastav Goodies.

'Jelenskih mi rogova' u Zadru

Dubrovačke knjižnice pripremile su zanimljiv program. Tu je izložba "50 godina Alana Forda", bit će i izložba stripa čiji su autori učenici produženog boravka OŠ Marina Getaldića.

Knjižničari će u 18 sati izaći u tematsku šetnju ulicama stare gradske jezgre. Od 20.30 bit će predstavljanje knjige ''Glavom kroz zid'' Zorana Predina uz kantautorski koncert.


U zadarskoj Gradskoj knjižnici bit će postavljena izložba knjiga i stripova s upečatljivim junacima te prezentacija frazema i pojmova koji su iz knjiga i stripova ušli u govorni jezik.

Od 16 do 17 sati bit će radionica za učenike na kojoj će se sresti ribar Santiago i Spužva Bob. Ogranak u Arbanasima od 13 do 14 sati posjetit će vrtićka djeca koja će u pidžamama poslušati priče za laku noć.

Od 16 do 17 sati organiziran je kviz o stripu, a književni kviz organizira i "INDIE Bar", ali od 19 sati do ponoći. U "GUMA Baru" organiziran je književni susret s Franom Herendom.


U Narodnoj knjižnici Omiš u 19 sati bit će predstavljena treća knjige putopisa Vedrana Bađuna "ZION". Gradska knjižnica Trogir priređuje izložbu stripova, a u 19 sati je književni susret s Juricom Pavičićem.


Gradska knjižnica Makarska u 20 sati ima promociju knjige "Škritorij i maškadur" knjižničara i kolumnista Makarske kronike Marina Srzića.

Na sinjskoj tvrđavi Kamičak održava se program "Glavni junak jedne knjige". Od 16 do 18 sati djeca će razgovarati o stripovima, knjigama i junacima te nacrtati vlastiti strip. Od 19 do 23 sata to će raditi i odrasli, samo bez crtanja stripa.


Narodna knjižnica Supetar u Noć knjige izlazi s čitanjem i tri kviza. U 10 sati je onaj za predškolce, u 18 za osnovce, a u 20 sati za odrasle. Gradska knjižnica i čitaonica Hvar u 17.30 sati predstavlja zavičajnu slikovnicu, a u 19.30 sati kviz.

Općinska knjižnica i čitaonica Jelsa u 19 sati ima interaktivnu izložbu "Alan Ford". Gradska knjižnica i čitaonica Vis priređuje radionicu oslikavanja i ukrašavanja omiljenih likova iz bajki i crtića u tehnici "button art".

Organizatori


Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara HGK-a, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige 2019. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Odjela za UNESCO. Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli ZANA, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.

Kaštela i Solin

Gradska knjižnica Kaštela s ograncima ima što ponuditi.

Sućurac će se u 17 sati sjetiti književnih junaka djedova i baka, u 18 sati za djecu nudi igrokaze i radionicu "Trlja, laštrik, franje".

U 19.30 sati nudi predstavljanje knjige "U Caminu sam upoznao Boga", a u 20.30 tribinu "Od Mr. Darcyja do Christiana Greya".

Gomilica organizira dvije radionice, jutarnju o književnim likovima koje volimo i popodnevnu o omiljenim likovima iz Andersenovih bajki.

Kambelovac u 17 sati organizira radionicu "Grga Čvarak ili Grozni Grga" te izložbu knjiga "Od Šume Striborove do Hogwartsa".

U Lukšiću u 17 sati nastupa književni lik "Maša", a u 18 na programu je "Micro:bit u knjižnici".

U isto vrijeme u Novome su omiljeni junaci iz Marvelovih stripova.
Gradska knjižnica Solin izložit će stripove iz svoje kolekcije, ujutro će za mlade imati pričaonicu i projekciju filma o Štrumpfovima te radionicu izrade bookmarkera s oznakama superjunaka.

U 18 je kviz s besplatnom godišnjom članarinom kao nagradom, a u 20 sati gosti i prijatelji knjižnice govorit će o svojim omiljenim i omraženim likovima i junacima.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 20:30