Kultura Kultura

poljska spisateljica svjetske reputacije

Olga Tokarczuk, psihoterapeutkinja koja je na kauč polegla sve frustracije višestoljetne povijesti

 poljska spisateljica svjetske reputacije

Olga Tokarczuk 2018. godine gostovala je na Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu, a na hrvatski su joj prevedene knjige "Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju", "Pravijek i ostala vremena", "Dom danji, dom noćni", "Ormar" i "Knjige Jakubove"

 


Olga Tokarczuk (Sulechòw, 1962.), poljska književnica, scenaristica, feljtonistica, psihologinja, sveučilišna nastavnica i društvena aktivistica, nedvojbeno je najcjenjenije i najprevođenije ime suvremene poljske književnosti. Diplomirala je psihologiju na Varšavskom sveučilištu. Nakon studija zaposlila se u Savjetovalištu za duševno zdravlje u Wałbrzychu, gdje je djelovala kao psihoterapeutkinja. Vodila je radionice kreativnog pisanja na Jagiełłonskom sveučilištu u Krakovu i na Sveučilištu u Opolu, a jedna je od utemeljiteljica i višegodišnja suorganizatorica poljskog Festivala priča.

Kao spisateljica debitirala je 1979. godine, a od 1989. pisanjem se bavi profesionalno. Prvi joj se roman "Putovanje ljudi Knjige" u knjižarama pojavio 1993. Riječ je o postmodernoj novopovijesnoj prozi složene polifonijske strukture, smještenoj u XVII. stoljeće, svojevrsnoj pripovjednoj inačici predaje o potrazi za Svetim gralom.

Na njega se tri godine poslije nastavila povijesnim romanom "Pravijek i druga vremena", koji je ostvario velik međunarodni uspjeh. Taj roman drže prijelomnim u njezinoj prozi jer je njime zacrtala obrise svoje metapovijesne prozne poetike i postupke obiteljskih saga i romana-rijeke, gdje se, kako bilježi Hrvatska enciklopedija, u mnogostrukim pripovjednim tokovima ogledaju svekolike društvene i intimne mijene te naraštajne razlike za europskih tranzicijskih razdoblja.

Djela Olge Tokarczuk dosad su prevedena na tridesetak stranih jezika, od engleskog, francuskog, njemačkog, talijanskog, španjolskog do turskog, kineskog, japanskog i hindua, te objavljena u više od sto izdanja.
Neka od njih su i na hrvatskom ("Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju", "Pravijek i ostala vremena", "Dom danji, dom noćni", "Ormar", "Knjige Jakubove"). Njezina djela doživjela su također i mnoga kazališna uprizorenja te televizijske i filmske ekranizacije.

Najistaknutija poljska prozaičarka osvojila je mnoge najuglednije poljske i međunarodne književne nagrade. Roman "Bieguni" iz 2008., nagrađen iste godine poljskom književnom nagradom Nike, nakon što je pod naslovom "Flights" izašao u Velikoj Britaniji, a ubrzo i u novim prijevodima i u Australiji te Sjedinjenim Državama, osvojio je nagradu Man Booker International za 2018. godinu.

 

Naslovnica Kultura