Kultura Kultura

Radio KLFM u suton petka

Vrtimo iz gušta i za gušt, a tako će biti i u Spinutu: od napuljskog disco funkyja, preko klasika tzv. balearičkog zvuka i mediteranskih afro ritmova do južnoameričke tropikalije

Radio KLFM u suton petka
Osamdesete su ovdje prije svega jedna nostalgična referencija na vrijeme kada su ovakva mjesta bila prostor socijalizacije, otvorena, javna i pristupačna svima bez obzira na status i dob

Lučica Marjan u Spinutu jedno je od onih splitskih mjesta kamo se parovi, obitelji, pa i usamljeni namjernici rado sklone vikendom, za poslijepodnevnih šetnji.

Tisuću vezova s brodicama od kaića do krstaša, par restorana i pokoji kafić spinutsku lučicu čine pitoresknom i rijetko intimnom promenadom.

U odnosu na ostale splitske kvartove, ovdje je najveći broj zelenih površina i stabala po metru četvornome, a u kotaru je živahno jer ovdje ima klubova u kojima se treniraju nogomet, veslanje, plivanje, jedrenje i vaterpolo, a ima tu i balotaša koji nikad nisu tihi.

Početkom ovog vikenda to će biti još ekskluzivnija i sadržajnija šetnica, a zvuk probraniji.

Naime, uz kurenat kojega na Spinutu ima u tragovima uslijed bure i tramuntane, ovoga petka među privezanim plovilima strujat će i program Radija KLFM.

Posrijedi je novi program ovog streaming radija, nazvan Radio u kvartu, koji se realizira u sklopu projekta "Gradimo Dom zajedno", i koji uz Grad Split MKC i nekoliko udruga kulture mladih, strukturira i sufinancira Europski socijalni fond.

Uglavnom, KLFM-ovci pozivaju na noćno kupanje na fonu Jadrana, Mediterana, Baleara, tropskih i tiki zvukova, na zvučnoj kulisi 80-ih, iz vremena kad smo na futur gledali s izvjesnim optimizmom.

Koliko ga je ostalo, kao i o namjerama Radija KLFM, nešto više nam je rekao jedan od njegovih pokretača i djelatnika, koordinator ove aktivnosti Ivica Mitrović.

Antipod Ultri

Radio KLFM kratica je za Kunst & Liebe Frequency Machine... Vaša draga frekvencija umjetnosti već niz godina neprofitni je medij s obvezom i misijom, kako sami deklarirate, nepristranosti i slobode. Kako vam s time ide dosad?

– Pa možemo reći jako dobro, radimo slobodno, nepristrano, u jednom finom generacijskom miksu. U svakom trenutku oko 20-ak volontera i volonterki sudjeluje u našim radijskim aktivnostima, bilo direkt u programu ili kroz neke druge aktivnosti koje izlaze izvan radijskog prostora.

Slušanost nam je uvijek u laganom porastu, nismo samo lokalni radio, KLFM se sluša u cijeloj zemlji, u regiji i šire. Za sve nas je to još uvijek hobi, volonterska aktivnost koja nas ispunjava, daje prostor za slobodno djelovanje izvan naših radnih vremena i drugih obveza.

Kao participativni medij, kroz sada već redovitu radio-školu aktiviramo nove suradnike i suradnice i širimo našu radio-zajednicu.

Što se može očekivati u lučici Marjan u petak, poziva se i na noćno kupanje... Ultra je još uvijek topla, mislite li da bi Radio u kvartu mogao dijelom biti Radio u šljokicama i toplesu?

– Radio u suton je neka vrsta antipoda masovnoj Ultra zabavi.

Želimo napraviti jedan intiman, nekomercijalan, otvoren događaj, za građane, otvoriti nove prostore druženja i kulturne razmjene koji su nestali, ali i sačuvati prostore koji još uvijek nisu izgubljeni u nekontroliranoj turističkoj i komercijalnoj ekspanziji kojoj smo svjedoci.

Namjera vam je realizirati radijske aktivnosti na javnim prostorima različitih splitskih kvartova... Nešto tog tipa već ste radili ispred Doma omladine. Kako izgledaju radio-aktivnosti na javnom prostoru?

– Radio u kvartu je zapravo spin-off možda našeg najznačajnijeg projekta koji radimo već niz godina – Radija na cesti. Radio na cesti je nastao kroz ideju promocije domaćih glazbenika i glazbenica koji nemaju prostora u mainstream medijima, a koje dovodimo u javni prostor, na turneju.

Centralni koncert turneje svake godine organiziramo na platou ispred Doma mladih, ako nam vremenske prilike to dopuste.

Nakon pet godina, 11 lokacija i nebrojeno izvođača, došli smo na ideju da taj projekt, u istom formatu, prilagodimo i napravimo i u splitskim kvartovima u cilju otvaranja prostora nezavisne, urbane i pop-kulture izvan Doma mladih.

Prostor socijalizacije

Obećava se večer iz 80-ih... Je li predtranzicijska zvukovna kulisa simptomatična za aktivističke projekte na ovim prostorima?

– Glazbena selekcija večeri neće biti žanrovski i vremenski ograničena, ona će biti prije svega određena mjestom i trenutkom, te senzibilitetom naših selektora.

Osamdesete su ovdje prije svega jedna nostalgična referencija na vrijeme kada su ovakva mjesta bila prostor socijalizacije, otvorena, javna i pristupačna svima bez obzira na status i dob.

Danas, u vremenu nestajanja javnih gradskih, otvorenih prostora, koji su bili svakom dostupni, takva mjesta, nažalost, sve više nestaju.

Spominje se "vrijeme u kojem smo vjerovali u budućnost"... Što se u međuvremenu dogodilo s tom vjerom s pozicije dugogodišnjeg predavača dizajna vizualnih komunikacija?

– Nažalost, danas živimo u vremenu nesigurnosti na svim razinama, društvenim, ekonomskim, tehnološkim, političkim, ali prije svega klimatskim.

Vjera u budućnost koja je postojala u vremenu 60-ih, 70-ih, 80-ih i dijelom 90-ih je nestala.

Nekada smo vjerovali da budućnost donosi bolji život, a danas se bojimo što će nam donijeti i prije svega se brinemo kako u njoj preživjeti. Osobno mislim da nam svima nedostaje ponovno vjere u budućnost.

Radio u kvartu novi je program radija KLFM u sklopu projekta "Gradimo Dom zajedno", koji je započeo koncem prošle godine. Projekt je lokalno podržan, sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda... Što će konkretno za Dom mladih značiti datum 30. studenoga 2020., kad je programiran dovršetak projekta vrijednog dva i pol milijuna kuna?

– Mogu odgovoriti s pozicije našeg malog kolektiva. Bili bismo sretni da Dom mladih kao prostor nezavisne i urbane kulture grada dobije svoje mjesto i prepoznatljivost u gradu, podršku struktura i publike i da otvori mogućnosti za nove programe, inicijative i sadržaje, koji bi gradu i građanima donijeli mjesto kulturne produkcije i razmjene koji su nužni za urbani život grada.

Kako sa Spinutom ipak odmičete od Doma, u kojem vam je baza i koji ionako već ima publiku, što ako u petak, recimo, bude deficit krajnjih korisnika? Svirat će se pa makar i samo za potkornjake?

– Kroz programe Radio na cesti i turneje u manjim sredinama navikli smo na aktivnosti koje nemaju masovniju posjećenost. Međutim, to i zapravo nije naša misija. Za nas je cilj ispunjen ako se barem jedna osoba kroz naše programe aktivira, upozna s nekim novim sadržajima, zainteresira, senzibilizira prema nekim drukčijim medijskim i glazbenim sadržajima. Što se tiče ovog događaja, dolazi radio-kolektiv u širem broju, a ono što nas sve prije svega povezuje jest ljubav prema glazbi. Vrtimo iz gušta i za gušt, a to je ono što mislimo da je prepoznala i naša publika.

Sljedeći je Kman

U biti tu je i streaming za one koji ne povuku do lučice... Dosta da na mobitelu otipkaju www.zaspinut.com, www.marjan.hr ili www.klfm.org i odatle će se uključiti u program?

– Kao i kod ostalih naših aktivnosti, koje idu izvan radio-prostorija, uvijek nam je cilj kroz streaming osigurati dostupnost i ostalim našim slušateljima i slušateljicama.

Kao što je spomenuto, KLFM nije isključivo splitski lokalni radio. Na našim web-stranicama, www.klfm.org svi zainteresirani moći će poslušati glazbenu selekciju iz Spinuta.

Koliko će trajati program? Od jutra do sutona?

– Službeno startamo u 19 sati, ali planiramo krenuti i ranije, negdje oko 18, čim spojimo opremu i naštimamo sve. Pratimo popodnevne i večernje kupače, te noćne šetače, koji možda postanu plesači, sve do ponoći.

Spinut, kako i sami spominjete, ima relativno jasne atribute urbanog prostora, definirane javne površine i sadržaje. Može li se, i hoće li se Radio u kvartu održati i u istočnijim kvartovima, recimo, od Mejaša do Kile?

– Spinut smo odabrali za start zbog podrške Gradskog kotara koja nam je nužna za projekte u kvartovima i dobrodošlice ŠNRU-a Marjan, ali također i zbog prije spomenutih mikrolokacija u kvartu, gdje još postoje otvoreni, javni prostori i mjesta generacijskih socijalizacija.

Sljedeća gostovanja će biti u istočnim kvartovima grada gdje su takvi prostori nestali ili nikada nisu bili ni planirani.

Zvukovi Jadrana, Mediterana, Baleara, tropski i tiki zvuk... Mišu Kovača ukrao vam je Splitski festival. Što preostaje?

– Donosimo zvukove Mediterana, našeg podneblja i senzibiliteta, ali nismo prostorno i vremenski ograničeni.

Moći ćete poslušati selekciju od napuljskog disco funkyja, preko klasika tzv. balearičkog zvuka, mediteranskih afro ritmova, sve do južnoameričke tropikalije ili, recimo, japanskog egzotičnog zvuka.

Da, i nekih zaboravljenih ili nikada prepoznatih bisera splitskih festivala, iz vremena dok je festival imao svoju relevantnost, npr. s prvog albuma grupe "More".

Zajednička crta odabranom je prije svega toplina i pozitivna energija odabrane glazbe bez obzira na žanr, medij ili izvor.

Koji je kvart nakon Spinuta sljedeći domaćin KLFM Radija... i kad?

– Sljedeći kvart koji planiramo je Kman, nadamo se tijekom ove jeseni.

Naslovnica Kultura