Kultura Kultura

Pokrenuta kampanja

Meni se to gleda, HRT ne da! Društvo hrvatskih redatelja poziva domaću javnost da ovo poruči javnom servisu s Prisavlja 

Pokrenuta kampanja

Najveći apsurd u ovoj situaciji jest to da film koji je nagrađen najvećom nacionalnom nagradom, nagradom Vladimir Nazor, koju de facto dodjeljuje Vlada RH, jer Vlada predlaže žiri koji odlučuje o dobitniku, za HRT nije dovoljno dobar. Iz toga se sasvim jasno vidi da HRT kao javni servis ne funkcionira - komentirao nam je predsjednik DHFR-a Antonio Nuić.

Nakon prekida odnosa i suradnje s Hrvatskom radio-televizijom u veljači ove godine i organiziranja tribine pod nazivom "HRT - nezakonje sa zaštitom?" u svibnju, Društvo hrvatskih filmskih redatelja poduzima još jednu inicijativu.

DHFR upravo poziva hrvatsku javnost da javnom medijskom servisu poruči "Meni se to gleda, HRT ne da!"

Kampanja je pokrenuta zbog toga što je "Hrvatska radio-televizija na svom posljednjem Javnom pozivu odbila čak 34 hrvatska filma, prikazana dosad na 353 međunarodna i nacionalna festivala i ovjenčana s čak 86 nagrada, a odluku je pojedinim autorima i producentima priopćila nepotpisanim nizom uvredljivih objeda”.

Uz to, stoji u priopćenju DHFR-a, HRT se već punih mjesec dana oglušuje čak i na apel ministrice kulture da riješi taj problem.

Najnoviji slučaj s odbijanjem otkupa 34 hrvatska filma za DHFR je “samo zadnja u nizu sramotnih odluka koje je aktualno vodstvo HRT-a donijelo, kako na štetu dokumentarnog filma, tako i na štetu cjelokupne audiovizualne zajednice”, stoga je kampanja pokrenuta kao želja “osvještavanja javnosti glede činjenice da u Hrvatskoj trenutno postoje sjajni filmovi koje istovremeno ne možemo gledati na mediju koji bi po svojoj osnovnoj funkciji to trebao omogućiti”.

Već niz godina Društvo hrvatskih filmskih redatelja upozorava javnost kako “HRT zanemaruje svoje zakonske obveze bez ikakvih sankcija, ne poštuje kvote prikazivanja europskih i hrvatskih audiovizualnih djela, ne poštuje autorska prava filmskih autora i općenito nastavlja s destruktivnim odnosom prema hrvatskoj kinematografiji”.

- Iznimka, nažalost, nije bio ni Javni poziv za dokumentarne filmove i serije/serijale, otkup prava emitiranja (licencija od 15. ožujka do 15. travnja 2019.), na kojem je HRT odbio čak 34 hrvatska filma uz problematiziranje njihova trajanja te krajnje uvredljive objede na račun autora i producenata, poput one da “produbljuje jugočetničku naraciju“ iz recenzije za film nagrađen na Festivalu hrvatskog katoličkog filma Trsat.

Filmovi koji su s uspjehom prikazani na 353 festivala diljem svijeta s osvojenim nacionalnim i međunarodnim nagradama kao što su Doc Alliance nagrada (“Srbenka” Nebojše Slijepčevića), posebno priznanje DocLeipziga (“Na vodi” Gorana Devića), ali i najvišeg državnog umjetničkog priznanja za filmsku umjetnost, nagrade "Vladimir Nazor" (također “Srbenka”), istovremeno ne mogu biti prikazani na HRT-u i nisu dovoljno dobri za emitiranje na javnom medijskom servisu - naglašavaju DHFR-ovci.

- Najveći apsurd u ovoj situaciji jest to da film koji je nagrađen najvećom nacionalnom nagradom, nagradom Vladimir Nazor, koju de facto dodjeljuje Vlada RH, jer Vlada predlaže žiri koji odlučuje o dobitniku, za HRT nije dovoljno dobar.

Iz toga se sasvim jasno vidi da HRT kao javni servis ne funkcionira - komentirao nam je predsjednik DHFR-a Antonio Nuić.

- Društvo hrvatskih filmskih redatelja zgroženo je HRT-ovim odbijanjem 34 hrvatska filma, kao i uvredljivim, nestručnim recenzijama kojima ih je HRT ocijenila.

Neupitno je da se radi o kvalitetnim filmovima što vjerojatno potvrdjuje 86 nagrada koje su dosad osvojili kod nas i u svijetu, kao i čak 353 međunarodna i nacionalna festivala na kojima su do sada prikazani.

Apsurdno je da je jedan od tih filmova, "Iza lica zrcala", upravo HRT nagradio na sarajevskom filmskom festivalu kao najkreativniji projekt, da bi ga zatim dva puta odbio, te da bi taj isti film zatim bio nagrađen nagradom filmskih kritičara - Oktavijan.

Isto tako, ne razumijemo kako može biti odbijen film "Srbenka" kojemu je Republika Hrvatska dodijelila najviše nacionalno priznanje, nagradu Vladimir Nazor, a Europska filmska Akademija ga izabrala za jedan od 15 najboljih europskih dokumentaraca godine.

Valjda je prirodno da ono što je ponajbolje za Republiku Hrvatsku bude i prikazano na nacionalnoj televiziji.

Sličnih je primjera mnogo pa se nadamo da će HRT žurno ispraviti ovaj sramotan propust kojim je načinio štetu ne samo autorima filmova, već i hrvatskim gledateljima kojih se teme kojima se ovi filmovi bave izravno tiču - izjavila nam je Jasna Nanut, zamjenica predsjednika DHFR-a.

- Očekujem da HRT ispoštuje naše zahtjeve, te da prihvati kako su im filmski autori prirodni saveznici, i prvi suradnici.

Želim da gledatelji HRT-a kroz ovu kampanju “Meni se to gleda” dobiju uvid u profesionalnost, kvalitetu i kreativnost sadržaja koju im HRT može prikazati, ali je odlučio NE prikazati - kazala nam je članica DHFR-a Katarina Zrinka Matijević.

- Svojim postupkom odbijanja 34 filma HRT oštećuje kako autore, tako i gledatelje.

Autorima ugrožava egzistenciju, a gledateljima uskraćuje uvid u važnost i raznovrsnost tema kojim se filmski autori u odbijenim hrvatskim filmovima bave - rekla nam je za kraj Vlatka Vorkapić, još jedna članica DHFR-a koji "poziva javnost da im se pridruži u zahtjevima da se HRT konačno počne pridržavati zakona i Ugovora s Vladom RH, kao i da sva kršenja istih budu sankcionirana".

Naslovnica Kultura