Mišljenja Cinemark

BENOV POVRATAK Ovisnost o majčinoj ljubavi

FILM: Ben Is Back; drama; SAD, 2018.; REŽIJA : Peter Hedges; ULOGE: Julia Roberts, Lucas Hedges; DISTRIBUCIJA: Discovery; OCJENA: ****

'Ben Is Back' usmjeren je na odnos majke i sina ovisnika. Ben se nalazi u naslovu i talentirani Lucas Hedges glumi ga sjajno, ali ovo je film 'majke' Julije Roberts. Julijin povratak.

Ovisnost o drogi dobila je niz dojmljivih uprizorenja na filmu. "Panika u paklu droga", "Groznica", "Dnevnik košarkaša", "Trainspotting", "Rekvijem za snove"... Nisku nastavlja "Benov povratak", američka nezavisna drama redatelja i scenarista Petera Hedgesa koja tematici pristupa iz nešto drukčijeg kuta.

"Ben Is Back" prebacuje ovisnost u božićno okruženje potencirajući "pomiješane  emocije" od obiteljskog okupljanja na taj blagdan, a usmjeren je mahom na odnos majke Holly (Julia Roberts) i 19-godišnjeg sina ovisnika Bena (Lucas Hedges). Rekvijem za sinove? Skoro.

Ben je zamalo umro od predoziranja i otad je na rehabilitaciji, odakle nenadano dolazi doma i ostaje na jedan "popravni" dan. Njegova sestra Ivy (Kathryn Newton) i očuh Neal (Courtney B. Vance) odustali su od Bena i pokazuju sumnjičavost, ali majka prima sina u zagrljaj čim ga ugleda.

"Ne puštaj", kaže Holly grleći sina pristigla s odvikavanja. "Dobio je na težini i vratila mu se iskra u oku, imam dobar osjećaj u vezi ovoga", tješi se Holly, ali istovremeno poskrivečki sklanja lijekove i nakit na sigurno, sve što Benu može poslužiti kao "izazov" ili "okidač", slično nekoć.

To "nekoć", efektno, ne vidimo u "flashbackovima", već sami upotpunjavamo sliku na temelju informacija, tipa da je Ben "gadno zeznuo zadnja dva Božića". Pitanje visi u zraku: je li Ben, čist 77 dana, kadar dogurati do 78., hoće li ga uhvatiti kriza, odnosno može/treba li mu se vjerovati iako se načelno kune da više neće posegnuti za drogom, posebice jer sam govori "ne možeš vjerovati ovisnicima, stalno lažemo".

S tim pitanjem nad glavom Benove obitelji u filmu i gledatelja s ove strane ekrana cijeli "Benov povratak" je "trilerski" režiran kao zatišje pred moguću buru s naletima kiše (suze), drama na rubu trilera. Sukladno tome, druga polovica prelazi preko ruba i od karakterne drame postaje krimi-triler, srećom prirodnom žanrovskom progresijom, ne toliko da bi se činilo kao da dolazi iz nekog drugog filma.

Zalomi se tu poneka konvencija i klišej u tretmanu likova iz krim-miljea (dileri, kriminalci) s kojima Ben ponovno stupa u kontakt, ali "Ben Is Back" funkcionira i u tom dijelu kao razbijeni prozor u prošlost glavnog lika, gomilajući "okidače" da joj se vrati.

"Ovdje sam se drogirao, ovdje nekog opljačkao", prisjeća se Ben dok s majkom traga za psom kojeg mu je ukrao diler. Drama je svakako pokretač priče. Svakom idućom minutom redatelj Hedges otkriva (majčine) mikrodrame unutar centralne (Benove) drame.

Ben se nalazi u naslovu i talentirani Hedges ga glumi sjajno, potvrđujući status mlade nade, ali ovo je Hollyn/Julijin film. Julijin povratak. Oskarovka koja se sve rijeđe nalazi pred kamerama subvertira svoj imidž dobre "zgodne žene" u jednoj prilično okrutnoj sceni, kad se Holly susretne s dementnim liječnikom: ovaj je prepisao Benu lijekove za bolove na što se on navukao i krenuo dalje do devetog kruga pakla droge.

"Nadam se da ćete umrijeti u mukama, sretan Božić", poruči Holly starčiću u krajnje anti-Roberts momentu. Roberts ostvaruje ponajbolju izvedbu karijere i nije nikad bila dramski ekspresivnija (svaka čast "Erin Brockovich") i sirovo emotivnija. Unutarnji konflikt majke izlazi na površinu u najsitnijim ekspresijama.

Holly se nalazi u nezavidnoj poziciji: želi majčinski zaštititi i podržati sina na Božić, unatoč svemu što joj je priredio u prošlosti, a istovremeno sačuvati ostatak (naizgled) savršene obitelji, toliko autentično predstavljene na početku filma da se čini "pravom", ne filmskom.

Na licu glumice se ocrtava da je Holly svašta je prošla s Benom, svaka njezina žrtva, a emocije od radosti do panike, od sreće do tjeskobe, mijenjaju se u mikrosekundi. Istodobno uzbuđena i prestravljena, Holly svejedno ne želi odustati od sina i napustiti ga, tj. napravit će sve to može za njega.

Bio roditelj (ovisnika) ili ne, gledatelj osjeća njezinu bol i odlučnost, te jednostavno navija za nju da uspije pomoći Benu. "Ovo je ponižavajuće", žali se Ben majci kad mu u jednoj sceni pretura po džepovima. "Ne, ovo je ljubav", precizira Holly. "Benov povratak" je film o ovisnosti. Ovisnosti o bezuvjetnoj majčinoj ljubavi.

Dvaput brat i sestra

Lucas Hedges je sin redatelja Petera ("Praznici s April", "Danova prava ljubav") i jedan od prominentnijih glumaca lađe generacije s odličnom niskom nastupa u filmovima "Manchester By the Sea", "Lady Bird", "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", "Boy Erased" i "mid90s". S Kathryn Newton je, zanimljivo, glumio brata i sestru i u "Tri plakata izvan grada".

Naslovnica Cinemark