Kultura Kultura

Čuvarice baštine

Klapa Cesarice slavi 25 godina postojanja velikim koncertom u ZKM-u: na pozorinci će im se pridružiti i zanimljivi gosti

Čuvarice baštine

Četverostruke dobitnice Porina, višestruke pobjednice Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, osvajačice najsjajnijih odličja na natjecanjima u inozemstvu, dobitnice Povelje Republike Hrvatske za osobiti doprinos u promicanju dalmatinske klapske pjesme, zagrebačke Cesarice dvadeset i pet godina djelovanja proslavit će velikim samostalnim koncertom u ZKM-u u Zagrebu u nedjelju 25. studenoga 2018. u 20 sati.

Program rođendanskoga koncerta zrcalit će sve ono što su Cesarice, čija je današnja umjetnička voditeljica nekoć najmlađa članica Antonia Tomas, utkale u dvadeset pet godina jubavi prema pismi: dišpet i prpošnost diklicâ, slavljenje života, nježnosti i plemenitosti, ali i vjekove predaka izbrazdane patnjom, boli, borbom, natopljene melankolijom... 

Na tom putu, na kojem su se susrele s mnogim tragateljima za glazbenim vrelima, nadahnule su se ne samo hrvatskom, dalmatinskom tradicijom nego i baštinom drugih naroda, utrle novu stazu u kombiniranju tradicijskog zvuka i klasike davši pritom i jednomu i drugomu svoj nježni, sofisticirani klapski “štih”.

Svojih će dvadeset i pet godina Cesarice u ZKM-u proslaviti s posebnim gostima - duo Hojsak & Novosel kojeg čine mladi i talentirani glazbenici Tihomir Hojsak (kontrabas) i Filip Novosel (tambura), javnosti još znani i pod nazivom Bow vs. Plectrum, koji će zavesti publiku inventivnim spojem džeza i tradicijske glazbe te originalnim improvizacijama.

Naslovnica Kultura