Kultura Kultura

'BOŽIĆ U CIBONI'

Hauser otkrio tko je njegova svetica, a snimkom na kojoj mu puna dvorana pjeva za imendan oduševio je fanove: 'Zaslužio si, ja bih ti dala i više!'

'BOŽIĆ U CIBONI'

Tradicionalni svečani koncert, 29. "Božić u Ciboni", koji se održava na blagdan svetog Stjepana, i ove je godine u zagrebačkom Košarkaškom centru Dražena Petrovića okupio istaknute glazbene umjetnike - soliste, pjevačke zborove i božićni orkestar koji su činili glazbenici Orkestra Kazališta Komedije i Jazz orkestra HRT-a, pod dirigentskom palicom Zdravka Šljivca.
U dva sata nastupilo je više od 1500 izvođača. Božićne pjesme izvodili su, među ostalim i Agape, Alan Hržica, Ana Opačak, Bojan Jambrošić, Bruno Krajcar, Gelato Sisters, Irma Dragičević, Ivan Šimatović, Lana Kos, Leon Košavić, Magdalena Bačanek, Marija Kuhar Šoša, Martina Zadro, Mia Dimšić, Mirko Švenda Žiga, Neda Parmać, Neno Belan, Nina Kraljić, Romana Pavliša, Sanja Parmać, Trio harfi Ćiković, Vanda Winter i Zsa-Zsa.
Na pozornicu se popeo i proslavljeni violončelist Stjepan Hauser, kojemu je prije nastupa pjesmom čestitan imendan. Dio snimke i atmosfere Hauser je prenio i na Instagramu, a njegovi fanovi diljem svijeta bili su oduševljeni viđenim.
"Stjep, ti si ovo zaslužio!", "Tako sam sretna što te ovako tvoji sunardnjaci vole!", "Voljela bih da sam bila tu!", "Ti si veličanstveni ambasador hrvatske kulture, zaslužio si to!", "Ja bih ti dala i više... poljupce!" - tek su neki od brojnih komentara na engleskom jeziku koji su na Instaghramu popratili objavu ove snimke.

Hauser je također objavio i izvedbu "Ave Marije", s posebnom posvetom u kojoj je napisao: "Ovu izvedbu Ave Marije posvećujem svojoj mami Mariji, ženi koju najviše volim u životu i koja je svetica za mene".

Nastupile su i Zvjezdice te brojni zborovi, KUD-ovi i klape, koji su kroz pjesmu pokazali kako se njeguje bogata božićna tradicija u Hrvatskoj. Među izvođačima bila je i Klapa Štorija iz Kaštel Kambelovca i mnogi drugi uz zbor Zajednice folklornoga amaterizma Grada Zagreba u organizaciji Drage Topolovca.
Ove godine, koja je u Hrvatskoj posvećena svetom Josipu, ozračje u Ciboni bilo je tomu svecu u čast. Stoga su im dobrodošli bili svi Josipi i Josipe, zborovi iz različitih dijelova Hrvatske i zemalja gdje Hrvati žive - osobito posvećeni svetom Josipu. Zborovi iz Zagreba, Osijeka, Splita, Pazina i Karlovca, uz posebne goste iznenađenja, činili su svehrvatski božićni zbor.
Program koncerta bio je uvod u 2018. godinu, koju su Europski parlament i Vijeće Europske unije proglasili Europskom godinom kulturne baštine.

 

 

Naslovnica Kultura