Kultura Kultura

predsjednički potezi

Vice Tomasović HULU sređuje iznutra i okreće prema van

predsjednički potezi

'HULU je s 350 stručnjaka svih umjetničkih smjerova i dalje najvažnija umjetnička udruga u Dalmaciji'

Prošloga je vikenda na izbornoj skupštini Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) za predsjednika te cehovske organizacije izabran mladi omiški umjetnik Vice Tomasović(1986.).

On je poznatiji kao performer nego kao likovnjak premda je na Umjetničkoj akademiji u Splitu diplomirao još prije šest godina upravo na smjeru likovne kulture. Tomasović upravo priprema izložbu u zagrebačkoj galeriji “Lauba”, gdje će za oko mjesec dana publici predstaviti svoje slike.

Na mjestu predsjednika HULU-a naslijedio je Matea Perasovića, kojeg je pobijedio s 30 naspram 25 glasova članova izborne skupštine HULU-a.

Jako dugo HULU nije vodio umjetnik koji ne živi u Splitu. Hoće li ta činjenica odrediti i smjer budućeg djelovanja udruge?

- Ne vidim kako bi to moglo bitno mijenjati smjer našega djelovanja. HULU je strukovna udruga umjetnika koja djeluje na području Splitsko-dalmatinske županije sa Splitom kao središtem, pa je i logično da će se u Splitu odvijati većinski dio programa. Naravno, cilj nam je i konkretnije povezivanje s našim članovima, kulturnim djelatnicima i institucijama ostalih gradova naše županije.

Demokratski pristup

S kojim motivom ste se uopće kandidirali za predsjednika?

- U prvom redu sam se angažirao jer imam viziju kako potaknuti brojne kolege koji su prestali aktivno sudjelovati u radu udruge. Želio bih da svi naši članovi demokratski sudjeluju u donošenju bitnih odluka na skupštinama, koje treba intenzivirati, te da svojim idejama oplemene našu strategiju i program.

Rezultat izborne skupštine pokazuje da članovi žele osvježenje u vodstvu udruge i siguran sam da će rad novog upravnog odbora unaprijediti i osuvremeniti rad HULU-a koji će se još više otvoriti javnosti.

Kakva je vaša vizija?


- HULU u budućnosti vidim kao jednu od najvažnijih hrvatskih kulturnih institucija, a za svoga mandata želim je prilagoditi današnjim tržišnim načelima. Statut je potrebno osuvremeniti da bude kulturno i znanstveno relevantniji.


Vice Tomasović, njegovo lice i program ne zvuče poznato...
Moramo pronaći nove izvore sredstava, u prvom redu apliciranjem na natječajima i pomoću europskih fondova. Potrebno je intenzivirati veće likovne manifestacije koje bi trebale dobiti međunarodnu dimenziju, a na Splitskome salonu će sudjelovati većina članova udruge.

Vi ste mlad umjetnik i sigurno znate da mnogi mladi umjetnici zaziru od organizacija, pa i od strukovnih kakav je HULU. Što im možete ponuditi?


- Više od pedeset godina HULU pridonosi stvaranju izložbenog likovnog života i promiče likovno stvaralaštvo organizirajući samostalne i skupne izložbe svojih članova. Također nudimo tehničku i stručnu pomoć u organizaciji izložbi, informiramo članove o natječajima, omogućavamo im organizirani profesionalni nastup pred institucijama, zastupamo njihove interese te im pomažemo u ostvarivanju statusa samostalnih umjetnika.

Ovim putem pozivam sve mlade umjetnike, kao i renomirane kolege koji nisu naši članovi, da nam se pridruže kako bismo zajedničkim snagama ukazali na iznimnu važnost umjetnosti u suvremenome društvu.

Umrežavanje prostora

Znam da još nije obavljena primopredaja između Matea Perasovića i vas, no, svejedno, u kakvom “stanju” preuzimate HULU?

- Financijska situacija je najveći problem, koji ćemo, nadam se, uskoro riješiti. Potrebno nam je umrežiti sve gradske prostorne resurse i time osigurati više frekventnog izlagačkog prostora kako bismo mogli provesti u djelo sve projekte koje planiramo. Udruga broji više od 350 stručnjaka svih umjetničkih smjerova koji svojim djelovanjem kreiraju Split u grad kulturnog turizma u punome smislu.

Među ostalim, HULU gospodari i Salonom Galić, a i sjedište udruge je na vrlo atraktivnom mjestu. Držite li da je atraktivnost tih punktova u nerazmjeru s utjecajem HULU-a na općoj likovnoj sceni Splita i Dalmacije?

- HULU ima iznimno značajan utjecaj na općoj likovnoj sceni Splita i Dalmacije, o čemu svjedoči brojnost i kvaliteta ostvarenih izložbenih projekata. Mi za prostore koje koristimo redovno plaćamo najam Gradu, što je postao problem s obzirom na materijalnu situaciju. Naravno da nam je cilj širiti utjecaj HULU-a na nacionalnu razinu umrežavanjem sa srodnim udrugama, umjetničkim društvima i institucijama.

Podrumi

Prošle godine je HULU bio u središtu javnog interesa zbog gubitka upravljačkih prava u Podrumima. Je li taj događaj, po vašemu mišljenju, oslabio HULU samo u financijskom pogledu?

– Naravno da je trenutna situacija s Podrumima, zbog kojih smo u sudskom sporu s Gradom, oštetila udrugu u financijskom smislu, što nosi opasnost mogućeg osiromašenja kulturne produkcije. O ovoj temi bit će moguće ozbiljnije govoriti kada napravimo podrobniju analizu na prvome sastanku upravnoga odbora. Naravno da spor nije nikome dobrodošao, a za budućnost HULU-a ne strahujem jer su naši članovi vrlo aktivni i spremni na suradnju. Sada moramo iznjedriti sredstva za neometan rad iz drugih izvora, te zajedno s Gradom učiniti sve za opstanak najrelevantnije umjetničke udruge, jer je to kandidatu za europski grad kulture od vitalne važnosti.

Aktivizam

Prošle ste godine kazali kako vjerujete u društveni aktivizam umjetnika. Hoće li to biti vidljivo i kroz djelovanje HULU-a?

– Naravno, umjetnička dužnost je upozoravati na nepravilnosti u društvu, po čemu smo bliski s vama novinarima, pa vas pozivam da u budućnosti pokažete više interesa za suradnju da bi javnost imala bolji uvid u naš umjetnički aktivizam. Iako ne osjećaju svi umjetnici poziv da aktivistički reagiraju na nepravdu. Umjetnički načini djelovanja mogu biti znatno sofisticiraniji.

RAZGOVARALA: EDA VUJEVIĆ, FOTO: ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

Naslovnica Kultura