Kultura Kultura

Predstavljen roman Antonija Barišića 'Srest ćemo se opet'

"Prvenstveno mi je bila želja napisati knjigu o prijateljstvu, i nikakav rat mi nije bio na pameti, nego mi se učinio kao dobra platforma da živote svojih likova malo zapetljam, da se dobije na dramatičnosti". Kazao je Antonio Barišić u uvodu predstavljanja svoje knjige "Srest ćemo se opet", održanom u četvrtak navečer u Splitu u klubu Quasimodo.

Budući da je novinar, naglasio je kako novinarsko i pisanje knjige nemaju nikakve međusobne veze. Barišić je za svoju knjigu dobio "Kiklopa" za debitantski roman, a prvo izdanje u Šibeniku, gdje Barišić živi i gdje se radnja odvija, odmah je rasprodano.

"Ovaj roman ima oznaku da je tinejđerski, što dijelom i jeste. Ovo je knjiga o dva dječaka koje povijest uhvati u vrlo nezgodnom trenutku njihova života na onom razmeđu između djetinjstva i punoljetstva. To je inače traumatičan momenat i u puno uljuđenijim i uređenijim vremenima, a njima se dešava 91." kazao je, među ostalim, urednik Emir Imamović Pirke.

Dakle, prije nego što su dobili priliku da uzmu svoj život u svoje ruke, da ga upropaste ako žele, povijest otima njihove živote i počinje manipulirati s njima".

Imamović je primijetio i da autor nije ni jednog trenutka ušao u sud o povijesti, niti sud o svakom pojedinačnom karakteru koji se pojavljuje u knjizi.

"Ostao je kod te dvojice dječaka koji su imali godinu dana prije nego što će početi ova radnja stotinu i jednu priliku, a kad je radnja počela više ni jednu. Ono što je meni jako bitno u ovoj knjizi, jest to što nije ni optužnica ni presuda nekom vremenu, ona je priča o dva dječaka i o njihovom nedostatku prilika da jednog dana budu, ako treba i neuspješni ljudi".

Za pisanje ove knjige nije trebalo nikakvo istraživanje, odgovorio je autor na pitanje iz publike, ali je reakcija 95 posto čitatelja bila ista, vratila ih je u prošlost jer je svatko od njih imao svog Branka (prijatelja Srbina) koji je preko noći morao otići.

Predstavljanje romana "Srest ćemo se opet" održana je u sklopu programa "Bookvica", ovaj put u suradnji s dalmatinskom podružnicom Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ). Voditeljica je bila Patricija Vodopija.

J. MATIĆ
SNIMIO Jakov PRKIĆ/CROPIX
Naslovnica Kultura