Kultura Kultura

IZLOŽBA U KNEŽEVOj PALAČI

Kartograf Sulejmana Veličanstvenog zaintrigirao Zadrane

IZLOŽBA U KNEŽEVOj PALAČI
Mnogobrojni znatiželjnici okupili su se sinoć u izložbenom prostoru zadarske Kneževe palače, gdje je svečano otvorena izložba "Piri Reis - kartograf Sulejmana Veličanstvenog".

"Piri Reis, kartograf turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, autor je brojnih pomorskih karata i tekstova koje imaju iznimnu društvenu i povijesnu važnost.

Ova izložba pomorskih karata, na kojima su i otoci zadarskog arhipelaga, za nas nije samo prezentacija turskog kulturnog nasljedstva zadarskoj javnosti, nego i prezentacija dijela zajedničke povijesti Turske i Hrvatske" - kazala je Ayse Selcan Sanli, zamjenica veleposlanika Republike Turske u Hrvatskoj, koja je u Kneževoj palači u Zadru prisustvovala otvorenju izložbe "Piri Reis - kartograf sultana Sulejmana Veličanstvenog“.

Suradnja s turskim podvodnim arheolozima

Veleposlanstvo Republike Turske u Hrvatskoj je pokrovitelj ove izložbe, koju su organizirali Turska zaklada za podvodnu arheologiju (TINA), zadarski Narodni muzej i Sveučilište u Zadru.

Izložbu je otvorio dr. Ante Uglešić, rektor zadarskog Sveučilišta, koji je naglasio da je Piri Reis za hrvatsku povijest još uvijek nepoznanica, te da se njegovo djelo ovom izložbom osvjetljava iz aspekta drugačije kulture.

Oguz Aydemir, predsjednik Turske zaklade za podvodnu arheologiju (TINA), kazao je kako TINA teži sve boljoj suradnji Turske i Hrvatske.

- Značaj pomorskih karata koje je Piri Reis izrađivao u prvoj polovici 16. stoljeća je iznimno velik. Na njima je detaljno prikazan i hrvatski obalni prostor – kazao je, među ostalim, Oguz Aydemir, dok je o kartama detaljno govorio dr. Mithad Kozličić, povjesničar pomorstva i geografije.

Izložba pomorskih karata iz vremena Sulejmana Veličanstvenog u zadarskoj Kneževoj palači ostaje otvorena do 27. siječnja.


LADA BURČUL, FOTO: LUKA GERLANC/CROPIX
Naslovnica Kultura