Kultura Kultura

Počelo snimanje Brešanova filma "Svećenikova djeca"

Novi dugometražni igrani film redatelja Vinka Brešana, mediteranska komedija "Svećenikova djeca" počeo se snimati ovoga tjedna u Zagrebu, a snimanje će trajati dva mjeseca, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Radnja se odvija u jednom dalmatinskom otočnom gradiću, u kojemu mladi katolički svećenik don Fabijan zavidi starijem kolegi na popularnosti među građanima. Nakon što Papa odredbom dopusti uporabu prezervativa u nekim slučajevima, mladi svećenik udružuje se s trafikantom i ljekarnikom u akciji onemogućavanja korištenja kontracepcijskih sredstava, a sve kako bi poboljšao natalitet lokalnog stanovništva. Uskoro dođe do demografske eksplozije na otoku, a strane televizijske postaje i parovi bez djece počinju pohoditi to 'čudotvorno' mjesto.

U filmu će glumiti četrdesetak hrvatskih glumaca, među ostalima, Krešimir Mikić, Marija Škaričić, Jadranka Đokić, Dražen Kuehn i Nikša Butijer.

Direktor fotografije je Mirko Pivčević, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Željka Franulović, majstorica maske Slavica Šnur, a producent Ivan Maloča.

Vinko Brešan jedan je od najuspješnijih hrvatskih redatelja, čiji su filmovi s uspjehom prikazivani i na međunarodnim filmskim festivalima. Njegov prvi film "Kako je počeo rat na mom otoku" iz 1997. još uvijek je najgledaniji hrvatski film od neovisnosti, a film "Svjedoci" iz 2003. sudjelovao je u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je dobio dvije nagrade.

Film "Svećenikova djeca", koji nastaje prema motivima istoimene drame scenarista Mate Matišića, u produkciji zagrebačke tvrtke Interfilm. Sufinancira ga HAVC, a dobio je i potporu Eurimagesa.

(Hina)
Naslovnica Kultura