StoryEditor
KulturadANI KLASIČNE GITARE

Ceku i Bulat zvijezde festivala na šest žica

Piše PSD.
16. studenog 2015. - 20:41
Split će od petka do nedjelje, od 20. do 22. studenog, biti mjesto Trećih dana klasične gitare, a publika će, prvog dana u foajeu HNK Split i sljedeća dva u Muzeju grada Splita moći slušati koncerte vrhunskih gitarista Petrita Çekua i Srđana Bulata, kao i nastupe mladih talenata, učenika i studenata iz Splita i okolice te iz Zagreba.

Organizator ovog događanja je Udruga splitskih gitarista GitaraSt, a pokrovitelji Odjel za kulturu i umjetnost Grada Splita i Turistička zajednica.

Da nije besparice...

Umjetnički direktor je Josip Dragnić, profesor gitare u Glazbenoj školi Josipa Hatzea i ujedno predsjednik udruge MAG koja već godinama organizira u Splitu uspješni festival komorne glazbe.

- Posla oko organizacije ima mnogo, uspijevamo za sada što se troškova tiče biti na nuli, ali publika nam je zadovoljna, ima prilike čuti vrsne izvođače, a mladi glazbenici dobivaju priliku za nastupe. Naravno, željeli bismo program Dana klasične gitare proširiti, pretvoriti ga u pravi međunarodni festival, ali za sada ostaje - koliko para, toliko muzike - kaže Dragnić.

On napominje kako će tijekom tri dana ljubitelji gitare moći slušati Petrita Çekua, kosovskog glazbenika s hrvatskom putovnicom koji već ima zapaženu svjetsku karijeru.

Ovoga je ljeta koncert održan s čelisticom Kajanom Pačko osvojio i Nagradu “Judita” Slobodne Dalmacije, a za nastup u foajeu HNK odabrao je raznolik repertoar, od baroka do španjolskog melosa.

Split pun gitarista

Srđan Bulat, potekao iz splitske škole, odabrao je pak djela za gitaru suvremenih hrvatskih autora o kojima će održati i predavanje. Inače, bila je to tema i njegova nedavno obranjenog specijalističkog rada na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Mladi nagrađivani gitaristi u dobi od 12 do 20 godina, iz raznih muzičkih škola i sa splitske Umjetničke akademije, predstavit će se s djelima raznih autora, a za njih će Petrit Çeku održati i majstorsku radionicu.

Mladih gitarista, kaže profesor Dragnić, u Splitu ne da ne fali nego ih se uvijek prijavi više nego što Glazbena škola i Akademija mogu upisati. Talentirani su, i hrvatska i splitska gitaristička scena cijenjena je u svijetu, a naši učenici i studenti redovito osvaju nagrade na prestižnim natjecanjima. A u izvedbi nema vaganja i dogovaranja. Ili znaš - ili ne znaš.

- U glazbenoj je školi kod upisa najveći interes za klarinet, gitaru i saksofon.Osim što sviranje gitare u Splitu ima dugu tradiciju, taj instrument je općenito među najpopularnijima. Lako se svira u svim prigodama, i onim neobaveznijim, i to se mladima sviđa, donosi i popularnost sličnu sportskoj.

Uz to, naši učenici su silno vrijedni, “vuku” i potiču jedni druge, pa nije čudno da svako malo iskoči na svjetsku scenu neko splitsko ime. U svijetu su nas već proslavili Goran Listeš, Srđan Bulat, Petar Čulić i drugi - kaže Josip Dragnić.

Budući da će Srđan Bulat svoju večer posvetiti hrvatskim skladateljima koji su pisali djela za gitaru, zapitali smo ga koliko su pažnje posvetili tom instrumentu.

- Glazbena literatura za klasičnu gitaru u čitavom je svijetu skromnija u odnosu na onu pisanu, primjerice, za klavir ili gudačke instrumente, a tako je i kod nas.

Graditelji gitara

Začetnik skladbi za gitaru bio je Ivan Padovec u 19. stoljeću, ali, vrijedna su djela napisali i Šulek, Brkanović, Miletić te Boris Papandopulo, Frano Parać i Olja Jelaska - doznajemo od umjetničkog ravnatelja koji napominje i kako je u Hrvatskoj uvijek bilo - i još uvijek ima - cijenjenih graditelja gitara.

- I danas su veoma traženi instrumenti Mirka Hotka iz Zaprešića, a imamo i drugih majstora. U svijetu pak gitara - kao malo koji drugi instrument - neprestano doživljava inovacije, eksperimentira se s dvostrukim pločama, i različitim vrstama drva.

Cilj je u prvom redu postići da bude glasnija, da ton bude čist i da što dulje traje.Gitara je zapravo prilično tiho glazbalo i zato ga rijetko slušamo na velikim pozornicama. Zato su za buduće koncerte foaje i muzej idealni - zaključuje Dragnić.

jasmina parić

Mladi i Bulat

U subotu u 18 sati u Muzeju grada Splita nastupaju Mladi virtuozi. VIšestruko nagrađivani na državnim i međunarodnim natjecanjima mladi gitaristi iz raznih dijelova Hrvatske će prirediti koncert sastavljen od solističkih točaka i točaka komornih sastava.

U nedjelju 19 sati na istom mjestu Srđan Bulat će održati koncert i predavanje na temu “Djela suvremenih hrvatskih skladatelja za gitaru u nakon 1970. godine“. Srđan Bulat je osvojio nagrade na gotovo svim najprestižnijim svjetskim natjecanjima za klasičnu gitaru.

Glazbenu školu i prve četiri godine Umjetničke akademije je završio u Splitu, da bi se po upisu na petu godinu preselio u Zagreb gdje je i diplomirao na Muzičkoj akademiji.

Do sada je snimio dva nosača zvuka, nastupao je kao solist uz orkestre u Hrvatskoj i diljem Europe, a u rujnu 2014. godine je završio poslijediplomski studij gitare na Royal Academy of Music u Londonu, jednoj od najprestižnijih glazbenih akademija na svijetu.Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. siječanj 2022 12:13