StoryEditorOCM
KulturaSunčani otok

Botterijeve fotografije ljubavi prema Hvaru

Piše PSD.
4. lipnja 2014. - 01:14

U prepunoj Gradskoj loži u Hvaru, u organizaciji udruge "Dignitea", svečano je otvorena izložba fotografija svjetski poznatog umjetničkog fotografa Petra Botterija. Nakon pozdravne riječi, predsjednica Katia Zaninović Danway istaknula je da se izložba otvara sukladno programskom cilju udruge, a to je očuvanje kulturne i prirodne baštine grada i otoka Hvara, ali i kako bi se Botterijeve uistinu posebne fotografije iz virtualnog preselile u stvarni svijet, otvorile se i pokazale u realnom prostoru, u susretu s ljudima i u stvarnom vremenu.

Program su svojim nastupom uveličale članice ženske klape "Bodulke" i mlade interpretatorice Marija Pia Kovačević, Marija Tomičić i Tonina Zaninović sa stihovima otočnih pjesnikinja Marice Buratović i Lucije Rudan. Publici se potom obratio i autor izložbe koji je, naslijedivši ljubav prema fotografiji od svojeg oca Antonija, krenuo u stvaralački pohod žanjući brojne uspjehe na prestižnim internetskim fotonatječajima, među kojima je najveći i najkonkurentniji američki "Pixoto", na kojem je dvije godine zaredom osvojio prvo mjesto. Koliko je jaka konkurencija za osvajanje najprestižnijih nagrada na "Pixotu", govori podatak da se na njemu natječe oko 250 tisuća profesionalnih i hobi fotografa iz više od 150 država.

– Najviše sam ponosan na to što svu tu veliku promociju, s više tisuća objavljenih fotografija, radim bez naknade i iz ljubavi prema svojem rodnom gradu, otoku Hvaru i cijeloj Hrvatskoj. Želim da uživate u razgledanju ovih fotografija, isto kao što sam ja uživao stvarajući ih – rekao je Botteri, a potom je Zaninović Danway dodala:

– Ovo je svojevrsna večer i tjedan Staroga Grada u Hvaru, fešta otočne kulture koja se manifestira u ovim prekrasnim, višestruko nagrađivanim fotografijama. Nadamo se da će Petar s izložbom putovati u mnoge druge gradove, te prenijeti ove prekrasne motive našega škoja daleko izvan grada i otoka Hvara.
Izložbu sufinanciraju gradovi Stari Grad i Hvar, a ostaje otvorena do nedjelje.

Mirko Crnčević
Foto: Vivian Grisogono


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 02:57