StoryEditor
Kulturasvečano otvorena ZbIrka umjetnina u šibeniku

Blistava riznica samostana sv. Luce

Piše PSD.
22. lipnja 2010. - 01:16

Nakon pola godine kontinuiranog rada u ponedjeljak je svečano otvorena zbirka umjetnina u benediktinskom samostanu sv. Luce na šibenskoj Gorici.

Rezultat je to upornog i predanog rada samih časnih sestara ovog samostana koji datira iz 17. stoljeća te svih koji su im rado priskočili u pomoć kako bi spasili od propadanja ovaj izniman spomenik kulturne baštine.

Riječ je o stalnom postavu, prezentaciji umjetnina samostana koja govori o njegovoj bogatoj povijesti s kojom će se upoznati Šibenčani i njihovi gosti.

Rad i molitva

 

- Radostan sam što smo uspjeli obnoviti jedan dio ovog prekrasnog spomenika kulture u kojem se od svog postanka oživljavala ona poznata maksima - ora et labora. Siguran sam da su časne seste uvijek molile i radile, a sam samostan zbog toga je zahtijevao nadogradnje i pregradnje tako da je to sada kompleksan spomenik koji nije jednostavno obnoviti, najprije jer zahtijeva ogromna sredstva koja u ovom trenutku nije moguće iznaći. No, zahvaljujući mnogim dragim ljudima, sestrama na čelu sa sestrom Fortunatom, Ministarstvu kulture te konzervatorima Jošku Ćuzeli i Ivi Šprljanu, mislim da je izvršen veliki zadatak – kazao je Marko Menđušić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

Rukopisna građa

Najdelikatnija obnova, govori Ivo Šprljan, bila je na centralnoj dvorani, gdje su montirane restaurirane oslikane grede, vrlo vrijedne jer ih ima vrlo malo u povijesnoj jezgri Šibenika. One su sad dislocirane na nižu etažu radi boljeg uvida za vrijeme izložbe.

- Posao na njihovoj obnovi bio je vrlo skup i delikatan zahvat jer su bile jako dotrajale. Tijekom restauracije otkrivene su dvije faze u kojma su oslikavane, u 17. i 19. st., koje su i prezentirane.

SVETA_LUCA10-210610.1

Prije dvije godine počelo se raditi na obnovi južnog atrija samostana (balkoni, balustrade, stubište, dekorativna oprema a zamijenjena je i cijela stolarija) na kojemu je radila firma “Krševan” iz Zadra.

Potom je slijedio izbor umjetničke građe koja je podijeljena u nekoliko grupa. Slika iz različitih razdoblja je ukupno 31, od vrsnog predmeta ove zbirke, raspela iz 15. st., preko nekih baroknih djela većeg značenja među kojima se neka od njih nalaze u izvornim okvirima, pa do recentnih predmeta 19. st. Izloženo je uglavnom sve što je ovaj samostan imao.

Tu su i metali, predmeti u staklu, zlatu i srebru te predmeti u drvetu i nekoliko predmeta poput škrinje iz 19. koja se koristila u svakodnevnom životu samostana, a danas je rijedak muzejski primjerak. Tu je i rukopisna građa pisanih dokumenata koji datiraju iz vremena kad se samostan formirao – objasnio je Ivo Šprljan.

 Danijela Slavica Milović
 Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Kamo sreće da je više sestara

Ono što stoljećima rade naše sestre benediktinke je izuzetno. Sretan sam što ste u vrlo kratkom vremenu napravili velik posao. Kamo sreće da je više sestara koje u život mogu vratiti šibensku baštinu. Nadam se da će vaš red dugo živjeti. Grad će vam biti na dispoziciji, a nadam se da će nam i Europa pomoći da uspješno obnovimo i druge stare dijelove Šibenika – kazao je šibenski gradonačelnik Ante Županović.

Anđeoske benediktinke

Zbirku umjetnina blagoslovio je biskup šibenski Ante Ivas koji je kazao da sestre benediktinke čine dušu Šibenika. Prisjetio se kako je, dok je bio dijete, mislio da u samostanu benediktinki iza rešetki žive anđeli jer je sestre čuo, a nije ih nikad vidio. 

- U to sam bio uvjeren sve dok mi mati nije rekla da su to časne – prisjeća se biskup Ivas.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2021 18:08