StoryEditor
Kulturana mladima svijet ostaje

Bijenale mladih umjetnika u Solunu, Rimu i Casablanci

Piše PSD.
16. travnja 2011. - 12:15

Petnaesti Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana održat će se u Solunu u listopadu ove godine, u Rimu u studenome i u Casablanci u veljači iduće godine, odlučeno je na Generalnoj skupštini Asocijacije BJCEM-a.

U Solunu će između 7. listopada i 6. studenoga biti predstavljeni mladi autori projekata iz oblasti vizualne umjetnosti, primijenjene umjetnosti i gastronomije. U Rimu će se 18. i 19. studenoga predstaviti mladi autori u oblasti filma i književnosti, dok će se u Casablanci od 16. do 19. veljače održati radionica iz oblasti izvođačkih umjetnosti.

Rijeka je spremna biti domaćin Bijenala mladih Europe i Mediterana 2013. godine koji bi se, prema prijedlogu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, trebao održati na tri lokacije – u Rijeci, Ljubljani i Trstu.

Prema prijedlogu MMSU-a, Rijeka bi ugostila selekciju vizualne i filmske umjetnosti, dok bi Trstu prepustila književnost i primijenjene umjetnosti, a Ljubljani izvedbene umjetnosti i glazbu. Programi u tri grada održavali bi se sukcesivno kako bi se publici omogućila nesmetana cirkulacija i prisustvo svim događanjima.

Konačna odluka o prihvaćanju kandidature Rijeke trebala bi biti donesena u sljedećih nekoliko dana. Glavni organizator BJCEM-a, iniciranog 1985. u Barceloni, je međunarodna Asocijacija BJCEM (L’Association Internationale pour la Biennale des Jeunes Créateurs d’Europe et de la Méditerranée).

U mrežu su uključene umjetničke asocijacije i gradovi iz 20 europskih zemalja, te MMSU kao jedini član iz Hrvatske.

R.K.

#BIJENALEMLADIHUMJETNIKA

Izdvojeno