StoryEditor
Kultura'OSOBNO JE POLITIČKO'

Berlin u Splitu: Berlinale Special u svom drugom izdanju donosi najbolje suvremene njemačke filmove u splitsku 'Kinoteku'

5. studenog 2019. - 22:43
berlinale-special-2019

Ove srijede u splitskoj "Kinoteci" počinje drugo izdanje manifestacije Berlinale Special, festivala suvremenog njemačkog filma u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien. "Specijal" je pokrenut da filmofile kojima je Berlin(ale) dalek upozna s novim filmovima prikazanima na tom festivalu, ali i općenito recentnom njemačkom produkcijom.

Tako se u programu nalaze i filmovi iz konkurencije za Njemačke filmske nagrade, tzv. Lole. Svakako, splitska publika će, nakon zagrebačke i riječke, moći od 6. do 27. studenog pogledati nagrađivane filmove koji "svaki na svoj način utjelovljuju festivalsku krilaticu 'osobno je političko' i obrađuju goruća društvena pitanja njemačke svakodnevice".

Drugi Berlinale Special u Splitu otvara dobitnik šest Lola - "Gundermann" redatelja Andreasa Dresena, film inspiriran životom istočnonjemačkog rock kantautora Gerharda "Gundija" Gundermanna koji je surađivao s tajnom policijom DDR-a, bio heroj i antiheroj.

Iduće srijede, 13. studenoga, na repertoaru "Kinoteke" su "Obična žena" i "Razbijačica sustava". Prvi film se najavljuje kao potresna i briljantno režirana drama, snimljena prema istinitom događaju, o borbi Njemice turskih korijena Hatun Ayhrun Sürücü za slobodan život usprkos žestokom otporu vlastite obitelji.

Drugi je, pak, osvajač Srebrnog medvjeda, psihološka drama koja u fokusu priče ima devetogodišnju djevojčicu neobuzdane energije i prati njezinu potragu za ljubavlju (majke) dok krši sva nametnuta "sistemska" pravila.

Tjedan dana kasnije, 20. studenoga, na redu su također dva naslova. Nagrađen na Berlinaleu kao najbolji prvijenac, "Oray" portretira mlade muslimanske migrante u procjepu između modernosti i tradicije, s glavnim muškim likom rastrganim između ljubavi prema vjeri i vjere u ljubav.

Najgledaniji njemački film 2018., "Dječaku treba svježi zrak" je komična drama u režiji oskarovke Caroline Link ("Nigdje u Africi"), inspirirana djetinjstvom jednog od najvećih njemačkih komičara Hapea Kerkelinga.

Na samom kraju mjeseca, 27. studenoga, Berlinale Special 2 završava s "Djelom bez autora", novim ostvarenjem Floriana Henckela von Donnersmarcka ("Život drugih") koje je priskrbilo dvije nominacije za ovogodišnjeg Oscara ("strani" film, kamera), a na ekran preslikava životnu priču poznatog njemačkog slikara Gerharda Richtera.

 

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 02:35