StoryEditor

Beč: izložba o sjaju i raskoši kasnog Srednjeg vijeka

Piše PSD.
15. rujna 2009. - 00:47

"Karl der Kuehne (Karlo Hrabri) - Sjaj i pad posljednjeg burgundijskog vojvode" naslov je izložbe otvorene u ponedjeljak navečer u Muzeju povijesti umjetnosti (Kunsthistorisches Museum - KHM) u Beču.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer otvarajući izložbu naglasio je da mu je veliko zadovoljstvo otvoriti posebnu sveobuhvatnu izložbu s bogatstvom eksponata iz kasnog srednjeg vijeka - prve nakon 45 godina u Austriji.

Izloženo je 214 eksponata iz 15. stoljeća: ulje na platnu, portreti Karla i njegove jedine kćerke Marie, poprsja, kacige, medalje, nakit, oružje, tapiserije, a uz ostalo izložen je i Karlov šešir obrubljen perlama i dragim kamenjem.

Po riječima ravnateljice muzeja povijesti umjetnosti Sabine Haag izložba prikazuje sjaj i raskoš i sudbinu Karla Hrabrog (1433.-1377.)

Izložba je prije Beča prikazana u Bernu i Bruggeu. Eksponati su posuđeni iz različitih europskih muzeja i zbirki, izložba je osigurana na oko 300 milijuna eura, a ostaje otvorena do 10. siječnja 2010.

Burgundsko vojvodstvo s glavnim gradom Dijonom u istočnoj Francuskoj bilo je u srednjem vijeku kulturna meka i uzor svim drugim europskim kneževskim dvorovima. Cvjetalo je blagostanje, kultura, umjetnost, glazba, viteški turniri, dvorske svečanosti.

Burgundski su vojvode kroz četiri naraštaja ratovima, ženidbama, kupnjama i nasljedstvima stvorili moć i teritorij koji se protezao od sjeverne Nizozemske do francuskih pokrajina.

Karlo Hrabri htio se osloboditi utjecaja francuskih kraljeva i sam postati kralj.

Ponudio je austrijskom caru Friedrichu III. svoju lijepu kćerku Mariu za ženu njegovu sinu Maksimilijanu, a zauzvrat bi on dobio titulu kralja. Friedrich je pristao na ponudu "bogatu kćer za kraljevsku titulu", ali se dogovor ipak nije ostvario.

Karlo Hrabri poginuo je u 44. godini u bitki kod Nancyja i nije doživio vjenčanje svoje kćerke i Maksimilijana koji je kasnije postao austrijski car.

Hasburgovci su postali nasljednici burgundijskih vojvoda. Car Maksimilijan I. dobio je 1500. godine unuka Karla koji je kasnije postao car Karlo Veliki koji je vladao carstvom "u kojem sunce ne zalazi".

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2021 01:41