StoryEditorOCM
ArhitekturaČekamo svibanj

Split 3 je pravo čudo. I ove godine održat će se manifestacija u čast tog splitskog kvarta, bit će promenada, pub kvizova, koncerata, filmova...

Piše Jasenka Leskur
13. travnja 2022. - 12:47

Manifestacija “Split 3 – ulice, kvartovi, stanovnici” ove godine se odvija peti put, od 17. do 27. svibnja, na ulicama, trgovima i u javnim zgradama Splita 3, prostora koji je prije točno 54 godine osmišljen na općem jugoslavenskom natječaju, na kojem su prvu nagradu osvojili arhitekti iz Ljubljane Mušič, Bežan i Starc.

Manifestaciju su prilikom obilježavanja okrugle 50. godišnjice Splita 3 inicirale arhitektice dr. sc. Višnja Kukoč i Jelena Borota, a realizirale uz pomoć dizajnera Marka Borote, fotografkinje Lee Jurčić i slikarice Sanje Jarić. Kasnije su im se pridružile kolegice Mariana Bucat i Morana Ostojić.

image

Promenada ulicama Splita 3 s dr. Višnjom Kukoč

Obilježavanje se pretvorilo u redovni program koji svake godine donese nešto novo, uz neka sada već gotovo tradicionalna događanja. Ove godine prvi put u programu se našao sve popularniji oblik zabave, pub kviz.

Kviz će biti urbanističko-arhitektonske prirode, ali će do rješenja moći doći i natjecatelji koji nisu vezani za tu profesiju, tako da se organizatorice nadaju širem krugu natjecatelja. Ideja je potekla od Društva arhitekata Osijeka, a pub kviz bit će organiziran u jednom od ugostiteljskih objekata u ulici Kroz Smrdečac, u subotu, 21. svibnja u 20 sati.

Prava poslastica u ovogodišnjem programu je besplatno pravno i arhitektonsko savjetovanje “hitnoST” u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Splitu. Pravna klinika studentima omogućuje primjenu stečenoga znanja i priliku da nauče nešto novo, uz mentore, splitske odvjetnike, koji će također volontirati, a građanima omogućuje informiranje u domeni njihovih prava i obveza. Za ovu priliku, teme su imovinsko-pravni poslovi, stanoupravljanje i slično.

image

Vizual manifestacije

Na arhitektonskom savjetovanju će također sudjelovati arhitekti volonteri: kako valjano adaptirati stan, kako funkcionalnije organizirati pokućstvo, što se smije, a što ne smije, neka su od konkretnih pitanja za stanovnike Splita 3.

Građani sa sažetkom svog problema mogu se najaviti na e-mail, koji će biti objavljen na Facebook stranici manifestacije. Uvjet za sudjelovanje je da osoba stanuje na području Splita 3 – kotarevi Split 3, Trstenik, Mertojak, Žnjan. Ovisno o interesu i broju volontera, zakazat će se pojedinačni sastanci u prostorijama Udruge KVART i to u popodnevnim satima 24. i 25. svibnja.

Ove godine kao možda najvažniji dio manifestacije ističe se izložba, in memoriam arhitektu Anti Svarčiću koji je svoje originalne nacrte uz impresivnu drvenu maketu Ulice Ruđera Boškovića poklonio javnosti, a organizatorima manifestacije na brigu i održavanje.

image

Kino na otvorenom, u svibnju u Splitu 3
 

Marko Borota

Maketa će biti restaurirana u suradnji s Odsjekom konzervacije i restauracije Umjetničke akademije u Splitu, a nakon toga trajno će biti izložena u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu. Izložba “Projektiranje, izgradnja i kontekst Ulice Ruđera Boškovića” otvara se 27. svibnja u 18.30 sati, u prostorijama Udruge KVART, Put Trstenika 1.

Profesori Silva Kalčić, s Filozofskog fakulteta u Splitu, Odsjeka za povijest umjetnosti, i Dražen Cvitanić, stručnjak za promet s Fakulteta arhitekture, građevinarstva i geodezije, održat će predavanja o dizajnu i likovnosti Splita 3 te o prometnom rješenju tog dijela grada.

Kao publika, trebali bi se pridružiti i njihovi studenti jer je jedan od glavnih ciljeva ove manifestacije upoznavanje budućih mladih profesionalaca sa svim specifičnostima ovog iznimnog plana, projekata i realizacija.

Zabavne i zanimljive urbane promenade ulicama Splita 3 – na koje su pozvani svi zainteresirani – vodit će, kao i do sada, Višnja Kukoč, Jelena Borota i Mariana Bucat. Šetači će imati priliku, uz ostalo, prvi put proći kroz još uvijek najveću garažu u Hrvatskoj, onu ispod Ulice Ruđera Boškovića.

image

Maketa Ulice Ruđera Boškovića Ante Svarčića
 

Prva urbana promenada je 17. svibnja i počinje u 11 sati ispred glavnog ulaza Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, a druga sutradan u 16 sati ispred Sveučilišne knjižnice.

U popularnom dijelu manifestacije, koja najviše oduševljava najprije stanovnike ovog dijela grada, ponovno je jazz-koncert, i to 25. svibnja s početkom u 18.30 sati, u dvorištu Udruge za suvremenu umjetnost KVART, a nastupaju Tonći Kesić, vokal, i Nikola Šantek, klavijature.

Najavljena je i kinoprojekcija u suradnji s Kinom Mediteran. Na stepenicama ispod umjetničke instalacije SMISAO, koje vežu ulice Dinka Šimunovića i Šime Ljubića, 22. svibnja u 21.30 sati – kad se dovoljno smrači! – bit će prikazan švedsko-kanadsko-britanski dokumentarni film “Izbačeni”/ “Push”.

image

Stručno vođenje ulicama Splita 3 s Višnjom Kukoč

 

Jakov Prkić/Cropix

Film govori o sveopćem problemu nedostupnosti stanova građanima koji žive od svoga rada. Vrijedi podsjetiti da su program i projekt Splita 3 svojevremeno također bili odgovor na stambenu krizu; projekt se u stručnim krugovima smatra izrazito uspješnim, a živost na ulicama svjedoči o njegovoj kvaliteti.

A kako je Split 3 neiscrpan izvor iz kojega se uči kako se gradi grad organizatorice ga planiraju održati i sljedećih godina.

Manifestaciju “Split 3 – ulice, kvartovi, stanovnici” financijski podupire Ministarstvo kulture i medija. Ulaz je slobodan na sva događanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2023 23:03