StoryEditorOCM
ArhitekturaGROM BEZ MILOSTI

Pročitajte kolika je šteta od udara u zvonik selačke crkve, kao i ‘ludu‘ priču o ‘ljubavi‘ projektanta crkve Adolfa Schlaufa i Bračana

Piše Eda Vujević
29. rujna 2021. - 14:56

U srijedu je u Selcima obavljen konzervatorski očevid na crkvi Krista Kralja, u koju je, kao što je poznato, prije deset dana udario grom te načinio ozbiljna oštećenja, u prvom redu stoga što zvonik nema gromobransku zaštitu.

Stoga je i sam očevid na zaštićenom kulturnom dobru, u suradnji s nadležnim službama lokalne uprave i župe te s inženjerom statičarom, vodio dr. sc. Radoslav Bužančić, pročelnik splitskoga Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

– Prvo i najvažnije, na crkvi nisu uočena veća statička oštećenja i to je odlična vijest. Drugo, napravili smo snimke dronovima te utvrdili da će trebati zamijeniti nekih jedan do dva četvorna metra klesanog kamena koji se u udaru odlomio i ispao s fasade zvonika.

image
Treba zamijeniti dva metra kvadratna oštećenog kamena na zvoniku
PRIVATNI ALBUM

Vjerujem da oko izrade istovrsnih kamenih blokova neće biti nikakvih problema jer sam se osvjedočio u dobru volju mještana, mahom vrsnih kamenoklesara, da pomognu u sanaciji. Pojedinačno su najveću štetu pretrpjele unutarnje električne instalacije budući da su stradali i razglas i zvona i sve što se tiče elektronike. Mislim da je samo na tome dijelu oštećenja nekih najmanje 50 tisuća kuna štete – kaže Radoslav Bužančić.

– Prema današnjoj procjeni, šteta iznosi između 100 i 150 tisuća kuna, ne računajući gromobransku zaštitu koju treba izvesti naknadno, uključujući i elaborat – rekao nam je Bužančić.

– U suradnji s Općinom i Župom prišlo se izradi hitne, priručne gromobranske zaštite, tek toliko da se do izrade "pravog" gromobrana, a to znači, kako su mi rekli ljudi iz te struke, Faradejeva kaveza, zaštiti zvonik od novog udara.

image
Radoslav Buzančić: Napravit će se hitna, privremena gromobranska zaštita
Ante Čizmić/Cropix

Konačno, zaključili smo kako će se prije temeljitih radova još jednom, ovaj put zajedno s ekspertima s Građevinskog fakulteta u Splitu, još jednom snimiti stanje kako bismo bili sigurni da je sve napravljeno i po struci i po protokolu – kazao je Radoslav Bužančić te, na naše pitanje o izvoru financiranja, dodao kako će trošak obnove zvonika snositi Župa, Općina i Ministarstvo kulture.

Župna crkva Krista Kralja u Selcima zavedena je kao kulturno dobro u registru Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Gradnja je počela 1921., a dovršena 1955. u neoromaničkom stilu, prema projektu austrijskog arhitekta Adolfa Schlaufa, koji je projekt, nakon natezanja oko honorara, na kraju poklonio Bračanima.

Postoji u arhivima i nekoliko pisama koje je Schlauf, već star i bolestan, s dvije neudane kćeri kojima ni miraz nije uspio skucati, pisao na Brač pokušavajući od njih izbiti novac na vrlo gospodski način. Nije taj inženjer iz Linza, a postavljen u Split u državnu službu, u upravi željeznice, ništa zahtijevao. Samo je kazao da bi, eto, bilo od velike pomoći da mu za projekt crkve Selčani plate honorar, a ako i ne plate, i sama zahvala će s njihove strane biti dovoljna. Dakako, Bračani su mu odgovorili kratkim pisamcem u kojem je pisao – hvala, gospodine inženjeru!

image
PRIVATNI ALBUM

Adolf Schlauf je oko 1900. bio zaposlen u Građevinskoj sekciji Namjesništva u Zadru, a 1914. postao je zamjenik upravitelja željeznice u Splitu.

Bio je angažiran na brojnim gradilištima u Dalmaciji, a izgradnja crkve u Selcima bila je njegovo životno djelo.

Kamen temeljac postavljen je 1921., na dan svečanosti Gospe Karmelske, nakon duljeg prekida gradnja je nastavljena 1940. i trajala je do 1955. godine, kada je dovršen zvonik i donekle uređenje unutrašnjosti, koja do danas nije dovršena u potpunosti.

image
Provjera stanja zvonika velebne crkve
PRIVATNI ALBUM

Kako god, crkva Krista Kralja u Selcima prava je riznica kamenoklesarskog umijeća bračkih majstora, koji su velikim dijelom i radili na njoj, usprkos činjenici da je zbilja megalomanski projektirana, u vrijeme kad je u Selcima živjelo znatno više ljudi. Naime, 1910. godine to je mjesto brojilo čak 4004 stanovnika, što je u usporedbi s današnjim stanjem gotovo tri puta više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2023 19:20