StoryEditor
Kulturaprimirje među sarkofazima

Ante Jurčević, novi v.d. ravnatelja Arheološkog muzeja Split, tvrdi da su Salona i muzej povezani pupčanom vrpcom pa misli da je iz grada Solina došao poziv za suradnju, a ne za odvajanje

3. siječnja 2020. - 14:11

Kao što smo i najavili neposredno prije nove godine, u Arheološkom muzeju Split došlo je do smjene na čelu ustanove. Dosadašnji ravnatelj Damir Kliškić dobio je dokument o razrješenju s dužnosti upravo na Silvestrovo, a 2. siječnja Ante Jurčević odradio je svoj prvi radni dan u svojstvu vršitelja dužnosti ravnatelja.

Kliškić je smijenjen u polovici drugog mandata. Razrješenje je stiglo iz Ministarstva kulture, a prethodno je za smjenu glasalo i Upravno vijeće muzeja.

Istovremeno, kao vršitelj dužnosti imenovan je Jurčević, a sada predstoji raspisivanje natječaja; vjerojatno će biti raspisan već ovih dana, a novog ravnatelja potvrđuje ministrica kulture jer je Arheološki muzej državna ustanova.

Sadašnji v.d. ravnatelja javit će se, razumljivo, na natječaj, premda se teoretski može očekivati i neki drugi kandidat.

Jurčević nam je potvrdio da je započeo raditi u Arheološkom muzeju, gdje je stigao iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Split. Tamo je bio viši kustos.

Ova smjena i novo imenovanje u novoj godini, u kojoj će se obilježiti dvjestota obljetnica Arheološkog muzeja, nije došlo naprasno. Navodno se pripremala već nekoliko mjeseci, a u muzejskim krugovima kao razlozi spominjali su se loši međuljudski odnosi, nedovoljna priprema obljetnice i osobito ideja da se arheološki lokalitet Salona odvoji od matične kuće.

V.d. ravnatelja Jurčević veli da s tim nije upoznat. Poziv da se primi vođenja ustanove dobio je iz Ministarstva kulture, prihvatio ga i sada se uhodava u posao. Međutim, misli da priče oko Salone nisu točne.

– Muzej i Salona su, tako reći, vezani pupčanom vrpcom. Vjerujem da je od poglavarstva grada Solina došao nekakav poziv za suradnju, a ne za odvajanje – kazao je Jurčević, dodavši da će uskoro imati više podataka.

Stoga smo pitanje o razlozima smjene i planovima oko Salone uputili na adresu Ministarstva kulture i čekamo odgovor.

Inače, novi v.d. ravnatelja, arheolog, rođen je 1972. godine, bio je zaposlen u MHAS-u, mnogo je radio na terenu, a prije pet godina doktorirao je s temom “Arhitektura i skulptura s lokaliteta Crkvina u Biskupiji kod Knina”. •

item - id = 641411
related id = 0 -> 1134911
related id = 1 -> 1133219
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 14:30