StoryEditor
KulturaGlazbena atrakcija

Aniello Desiderio je ‘Fenomen’ otkad je s osam godina prvi put održao solo koncert; otad ih održava u najvećim dvoranama svijeta, a ove srijede i u Muzeju grada Splita

Piše Jakov Kosanović
28. listopada 2019. - 12:20

Dani klasične gitare svoju će sedmu etapu, koja se ove godine održava od 29. listopada do 2. studenoga, smjestiti u Split i Solin. Manifestacija je to koja objedinjuje koncerte, predavanja i predstavljanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva za gitaru, kao i seminare i radionice s mladima.

Ove godine Dani klasične gitare donose četiri koncerta, koje ne bi trebalo propustiti. Petar Čulić nastupa u utorak, 29. listopada, u 19.30 u Sveučilišnoj galeriji “Vasko Lipovac”, Aniello Desiderio iz Italije nastupa u srijedu, 30. listopada, u 19.30 u Muzeju grada Splita, duo Petrit Ceku (na gitari) i Kajana Pačko (na violončelu) nastupaju u četvrtak, 31. listopada, u 19.30 u Domu kulture Zvonimir u Solinu, a Mladi gitaristički virtuozi u subotu, 2. studenoga, u 17 sati u Etnografskom muzeju.

“Ovogodišnje izdanje festivala značajno je i u međunarodnim okvirima zahvaljujući dolasku svjetskih zvijezda klasične gitare. Tu u prvom redu mislim na dolazak jednog od najboljih gitarista današnjice, talijanskog “Il fenomena” Aniella Desideria.

Taj nadimak “Fenomen”, odnosno “Čudo” dobio je kada je s osam godina starosti prvi put održao solo koncert, a danas godišnje održava više od stotinu koncerata u najznačajnijim koncertnim dvoranama širom svijeta, pa je samim time njegov dolazak u Split prava atrakcija za sve ljubitelje dobre glazbe.

Glazbenici svjetskog formata

Zatim imamo duo Kajane Pačko i Petrita Cekua, koji su također glazbenici svjetskog formata, dobro poznati splitskoj publici budući da su na Splitskom ljetu 2015. baš kao duo nagrađeni “Juditom” za najbolji koncert.

Svima nam dobro poznati Petar Čulić će u sklopu svoje svjetske koncertne turneje održati koncert prilikom otvaranja manifestacije, a posebno smo ponosni što se nakon jednogodišnje pauze u festivalski program vraća koncert pod naslovom “Mladi virtuozi”, na kojem će nastupiti ponajbolji mladi hrvatski gitaristi, pravi gitaristički virtuozi, sve redom pobjednici državnih gitarističkih natjecanja i dobitnici “Oskara znanja” za 2019.: Filip Mišković, Silvio Bilić, Lucija Štivčević i Vanesa Iličić.

Dani klasične gitare su posebno usmjereni na rad s mladima, tako da smo osigurali i da maestro Desiderio za vrijeme svog boravka u Splitu održi dvodnevnu majstorsku radionicu za profesore, učenike i studente gitare – ističe direktor i osnivač festivala Josip Dragnić, te dodaje:

“Svi koncerti se održavaju u muzejskim, odnosno galerijskim prostorima u Splitu i okolici.

Na to smo na neki način prisiljeni zbog nedostatka koncertne dvorane, ali s druge strane to su sve prostori koji svojom veličinom i akustikom predstavljaju idealan ambijent za gitarističke recitale.

Posebno bih istaknuo da je zahvaljujući potpori Ministarstva kulture, Županije splitsko-dalmatinske, Grada Splita i TZ grada Splita ulaz na sve koncerte besplatan.

Od ove godine festival je nositelj prestižne EFFE etikete koju Europsko festivalsko udruženje (EFA) dodjeljuje odabranim festivalima iz 31 europske zemlje, koji se ističu promicanjem najviših umjetničkih vrijednosti, a ujedno su značajni za lokalnu zajednicu.”•

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 14:23