StoryEditor
Kultura'THE HUNT'

Američki bogataši love ljude u Hrvatskoj u najnovijem hororu čija je jesenska kinopremijera odgođena zbog friške masovne pucnjave u SAD-u, a ovo nije prvi put da je Lijepa naša 'nesretni kutak planeta'

Piše Marko Njegić
13. kolovoza 2019. - 09:54
The-Hunt2

Ako se po foršpanu film poznaje, čini se da u najnovijem projektu za Oscara nominiranog hororskog producenta Jasona Bluma ("Bježi!") američki bogataši love ljude u – Hrvatskoj.

"Ovo nije Arkansas", kaže junakinja Blumova filma "The Hunt"/"Lov" u prvoj trećini "trailera" i otkrije naše, hrvatske, kvazi-zagrebačke tablice na vozilu ispod lažnih arkansaških.

Foršpan filma, čija je planirana kinopremijera početkom jeseni upravo odgođena zbog nove masovne pucnjave u Americi, na različitim je internetskim stranicama već vidjelo nekoliko milijuna ljudi.

U njemu je lov na ljude iz sporta predstavljen kao unosan biznis. Svake godine se ljudi otimaju i love ih lovaši. Lovinu predstavlja dvanaestero nesretnih žrtava različite dobi.

Jednu od njih glumi Emma Roberts, nećakinja slavne Julije, dok se u ulozi citirane heroine nalazi Betty Gilpin. Negativku koja organizira lov utjelovljuje, pak, oskarovka Hilary Swank.

Mješavina horora i akcijskog trilera, "The Hunt" je najnovija prilagodba poznate arhetipske kratke priče "The Most Dangerous Game" Richarda Cornella.

"Najopasnija igra" je svoja upriličenja već dobila u istoimenom crno-bijelom filmu iz 1932., ali i kultnim akcijama osamdesetih i devedesetih, poput "Snage moći", "Teške mete" i "Preživjeti igru", te novomilenijskom blockbuster-serijalu "Igre gladi".

Interesantno, u najboljem filmu od spomenutih, "Hard Target" Johna Wooa, negativac kojeg glumi Lance Henriksen u jednoj sceni otkriva: "Lovili smo i u Jugoslaviji tijekom nedavnih nesuglasica" i dodaje: "Uvijek postoji neki nesretni kutak planeta u kojem možemo raditi".

"Istočna Europa, ondje možemo raditi godinama", zaključio je on. Jesu li scenaristi "Lova" Damon Lindelof i Nick Cuse inspiraciju dobili upravo u tim riječima iz "Teške mete" ili ne, Hrvatska nije prvi put "nesretni kutak planeta" na filmu.

Na Risnjaku je tako mlade francuske turiste lovio hrvatski gorštak u hororu "Vertige". Risnjak su, zanimljivo, glumile Alpe, jednako kao što sada Hrvatsku, čini se, glumi Louisiana, gdje se "The Hunt" snimao.

Također, supruga akcijskog junaka Ethana Hunta u četvrtoj "Nemogućoj misiji" stradava upravo u Hrvatskoj. Naknadno se pokaže da je njezina smrt bila lažirana, ali ipak.

A u nedavnom "Vox Luxu" teroristi su izveli napad na "beach resort" u gradu - Braču! "Lov" nastavlja taj neslavni niz.

Izdvojeno

02. srpanj 2020 18:10