StoryEditor
KulturaProgram 65. splitskog ljeta

'Rigoletto' na tulumu, a Šestan u HNK Split; Novi intendant preuzima vođenje teatra i Splitskog ljeta 1. srpnja, a Ljeto će otvoriti peristilskom premijerom 'Rigoletta' koji se odvija na partyju

Piše Jasmina Parić
18. lipnja 2019. - 20:49

Tri premijere, operna, dramska i baletna, najavljene su za ovogodišnje 65. splitsko ljeto. Splitska opera premijerno će izvesti Verdijeva "Rigoletta" na samom otvaranju festivala, 14. srpnja na Peristilu, u režiji Dražena Siriščevića i pod ravnanjem mo. Ive Lipanovića.

Dramska premijera "Britanik/Kaligula", Alberta Camusa i Jeana Racina spojit će dva klasična teksta u prostoru Galerije Meštrović u režiji Gorana Golovka, a baletna premijera "Piazolla/Stravinski" zakazana je na Sustipanu, zadnjeg dana festivala i osmislit će je pet europskih koreografa suvremenog plesa.

Tijekom mjesec dana festivala planirane su i brojne reprize, gostovanja, izložbe, koncerti i filmske projekcije.

Program su, pak, zajedno predstavili još uvijek aktualni v.d. intendanta Goran Golovko te novi intendant Srećko Šestan, koji preuzima vođenje teatra, pa tako i Splitskog ljeta 1. srpnja.

– S 37 naslova dostojno ćemo obilježiti ovu "poluokruglu" godišnjicu Splitskog ljeta, kazao je Golovko, koji je ujedno potpisao ugovor o generalnom pokroviteljstvu festivala i iduće sezone s Balázsom Békeffyjem, predsjednikom uprave OTP banke.

O glazbenom dijelu programa govorio je v.d. ravnatelja opere Ivo Lipanović.

Spomenik Tonču Petrasovu Maroviću

Verdijev "Rigoletto" svakako će biti vrlo interesantan događaj jer ga redatelj Siriščević planira prikazati u današnjem vremenu.

Poznato je da je "Rigoletto" opera koja dobro podnosi, za razliku od nekih drugih, i najsmjelija redateljska čitanja i stavljanja u različite vremenske okvire; ovdje će se, pak, dogoditi razuzdani, današnji party i tulum na kome će stradati Gilda, kći nesretnog, invalidnog oca.

Opera će također reprizirati "Aidu", "Nabucca" i "Era s onoga svijeta" s tim da će "Ero" ovoga ljeta osim u Vrliku, gdje već godinama gostuje, otputovati i u Makarsku, gdje će biti izveden na rivi.

Uz operne izvedbe, glazbeni program ponudit će i devet koncerata, kako je Lipanović kazao, sve pravih malih dragulja. Jedan od njih je i Mozartov "Requiem" koji će biti izveden na Sustipanu, uz otkrivanje spomenika Tonču Petrasovu Maroviću, autoru potresne "Sonate za staro groblje na Sustipanu".

Među ostalim izvođačima koncertnih programa su trio Danijel Detoni, Tristan Thery i Kajana Pačko, mezzosopranistica Renata Pokupić, Zagrebački gudački kvartet. Zagrebački gitarski trio i drugi.

V.d. ravnateljica drame Jasna Jukić napomenula je kako Dubrovačke ljetne igre za jednu dramsku premijeru imaju budžet od milijun kuna, a Splitsko ljeto za čitav dramski program manje od milijuna, i to ističe ne zato da se požali nego pohvali – program će biti raznovrstan, a osim premijere "Britanik/Kaligula" donosi reprizu lanjske "Orestije" pod Mosorom, na Sustipan se vraća dugovječna predstava "Smij i suze starega Splita", a u Gatima će igrati predstava "Ol smo za jedan dan" na koju će ulaz biti besplatan.

Uz to, nacionalna prvakinja Ksenija Prohaska igrat će svoju uspješnicu "Marlene Dietrich" i tim nastupom obilježiti dvadesetogodišnjicu premijere ove monodrame s kojom nastupa na raznim jezicima diljem svijeta.

U Kašteletu će igrati nekoliko predstava koje se dotiču ženskih tema i pitanja, publika će moći pogledati i nagrađivanu predstavu ZKM-a "Hinkemann" te dramu "Susret" s ovogodišnjih Marulićevih dana, koju je zbog izvedbe na sceni 55 vidjelo malo publike i za njom postoji velik interes.

29 dana carskog trga

Uz baletnu premijeru, najavio je v.d. ravnatelja baleta Igor Kirov, na Sustipanu će uz ostale programe nastupiti i baletne trupe iz Italije i Kine.

– Sretni smo što su se ugledni koreografi odazvali pozivu da postave našu premijeru "Piazolla/Stravinski " – to samo govori o tome koliko je splitski balet na dobrom glasu – zaključio je Igor Kirov.

Novi intendant Srećko Šestan, uz zahvale dosadašnjem timu na pripremi festivala, naveo je kako je veoma zadovoljan što se Splitsko ljeto sve više širi i na okolna mjesta i gradove.

Ove godine programi će se odvijati u Sitnu Gornjem, Saloni, Vrlici, Gatima i Makarskoj.

Također je izrazio zadovoljstvo što grad izlazi ususret festivalu oko korištenja Peristila – lani je Splitsko ljeto imalo na raspolaganju 22 dana, a ove godine imat će čak 29 dana, razumljivo, ne tijekom čitavog vremena nego će pažljivo iskoristiti sate određene za probe i izvedbe.

Ravnatelji ansambala ostaju po ugovoru isti do 1. listopada. Do tada će Šestan imati svoj suradnički tim, a kako je najavio, raspisat će natječaj za nove ravnatelje drame, opere i baleta.

O mogućim imenima za sada nije govorio, kaže, sada se treba koncentrirati na Splitsko ljeto.

#SPLITSKO LJETO

Izdvojeno

03. srpanj 2020 11:06