StoryEditor
Kolumnezona sumraka

Zlatko Gall: Emil i njegovi "detektivi"

Piše PSD.
11. rujna 2014. - 20:09
Poduzetnik Emil Tedeschi proteklog je vikenda iznenadio nekolicinu svojih prijatelja organiziravši u novouređenom prostoru Zagrebačkog plesnog centra privatni koncert Bretta Andersona iz grupe Suede (...)

Kako neslužbeno doznajemo, na privatnom je tulumu bio mali broj uzvanika, a navodno se gledala snimka zabave iz Kopenhagena u sklopu koje je Poduzetnik supruzi Mariji za rođendan organizirao koncert Nouvelle Vaguea i Suedea...

Citirana vijest koju su objavili internetski portali i dnevne novine u trenu je dobila očekivanu dogradnju na društvenim mrežama. Prvo što je nahajcalo “internetsku javnost” bilo je pitanje je li sam Emil Tedeschi u medijski optjecaj pustio informaciju o famoznom tulumu za odabrane.

Gotovo jednoglasan zaključak da jest izazvao je – naravno – lavinu osuda kojima su zajednički nazivnik “bahaćenje”, “razmetanje” i “preseravanje” bogatog poduzetnika dok raja skapava od gladi, prevrće kontejnere tražeći plastične boce, crnči za sitnu lovu i grca u dužničkim kreditima.

Kome zapravo smeta činjenica da je jedan uspješan Poduzetnik – čiji novac i uspjeh odavno nisu tajna – odlučio svoj novac potrošiti na privatni tulum? Zapravo – svima.

Licemjeri domesticusi

U prvom redu, posve očekivano, bijednicima s dna kace koji su odavno skliznuli s onu stranu granice koja siromaštvo dijeli od posvemašnjeg beznađa. Svakako i salonskim ljevičarima-aktivistima uvjerenima da je partijanje uz Bretta Andersona samo još jedna tusta žrtva položena na oltar kapitalističkog Moloha.

Zakleo bih se ipak da je najviše onih licemjera “domesticusa” koji se kunu da bi, da su na Emilovu mjestu, novce spiskane na zabavu za grupicu odabranih dali Caritasu, poplavljenima i svima potrebitima...

Ma daj! Jer, na Tedeschija grintaju i oni koji svjesno odlaze u doživotni minus i tonu u dužničko ropstvo zbog vjenčanja, pričesti ili krizme na koju pozivaju 400-500 baš “najbližih” rodijaka, prijatelja i znanaca. Ili face koje sa svojim višemilijunskim plovilima ljetuju na bovi ACI-jeve marine na Sv. Klementu; “poduzetnici” koje na kućnim veselicama razvaljuju Seve, Rozga, Jole...; seljaci koji će od prvog poticaja kupiti blistavi kombajn ili traktor koji, efikasnije od ruskih granata i raketa, u pola dana može poorati Ukrajinu...

Čak i anonimne “čunke” i wannabe selebovi s lažnim rejbankama i u brendiranoj odjeći s Pazara. Eh, da je njima Emilova lova...

Vratimo se samom početku priče: je li Tedeschi, želeći, sâm pustio vijest o tajnom i privatnom tulumu?
Možda, no nekako sam uvjeren da nije. Kao da se već ne zna da je uspješan i ozbiljno potkožen Poduzetnik čija tvrtka – za razliku od hrvatskoga gospodarstva – iz dana u dan sve više napreduje. Dakle, nula bodova za “promociju” bogatstva jer, zaboga, ako već imaš vlastiti uspješan košarkaški klub okićen imenom svog popularnog tržišnog brenda, zar ti treba dodatni dokaz platežne moći i lukrativnosti vlastitog biznisa...

Je li fotografiju Brettove set-liste i vijest o partyju Emil plasirao ne bi li dokazao da ima dobar glazbeni ukus i životni stil posve drugačiji od poduzetničkog “mainstreama” u Hrvata? Nipošto, jer još od ranih dana Atlantica, kad je “na plaću” primio grintavog Rippera i Pipse, a ne kakav malonogometni klub u crnim dresovima i stiliziranim U na prsima, jasno je i glasno progovorio i o svojem svjetonazoru i – ne samo glazbenom – ukusu.

Brett, a ne Brena


Uostalom, brutalna istina glasi da je medijski objavljena činjenica kako je ponovno ugostio Bretta, a ne Brenu, Tedeschiju donijela daleko više štete nego ikakve koristi.

Baš kao i lanjski tulum u Kopenhagenu kod Rexepija. Čija svaka minimalistička gastronomska maštarija košta, brat bratu, koliko i dva-tri pečena janjca. Što je računica zbog koje bi mu svaki “pošteni Hrvat” glasno opsovao najbližu familiju.

I eto nas taman do odgovora na pitanje što je zapravo Tedeschijev krimen. U tome što ima hrpu love koju prosječan Hrvat nema?

Nipošto, jer sami smo odabrali kapitalizam u kojem, kako bi nas poučio Darwin, sposobni opstaju, a slabe vrste izumiru, baš kao što smo raširenih ruku kao svoj prigrlili uspjeh svih lokalnih žmuklera, prevaranata i “narodskih” bogataša kojima je famozni Žele idealna slika i prilika.

Tedeschijev je grijeh zapravo samo jedan: novac je utukao u nešto što Hrvati drže budalaštinom. Na hranu u jednom od najboljih svjetskih restorana – kojom je počastio prijatelje – a onda, opet, i na “tamo neku” glazbu u kojoj pošteno hrvatsko čeljade, ni kad mu uz nju prostru bogat švedski stol, ne uživa. A to se – za razliku od Kutlinih prevara i Kerumovih mastodontskih dugova – u Rvata ne oprašta..

ZLATKO GALL

#ZLATKOGALL

Izdvojeno

05. srpanj 2020 22:43