StoryEditor

Zlaja di Kapa

5. svibnja 2016. - 14:30

Koga ste i što zapamtili za prvih sto dana hrvatske Vlade? Ministra gospodarstva i njegove smjele reforme, premijera po odlučnoj i jasnoj politici, prčevite mostovce koji su se, čvrsti poput Bleka Stene, držali predizbornih obećanja? Malo sutra. Jedino ime koje je isplivalo na površinu baruštine ono je kultur-ministra Zlatka Hasanbegovića. Sami znate zašto.

Kad čujem kultura mašim se za pištolj, govorio je Göring. Kad ministar Hasanbegović čuje za riječ kultura, maši se za svoju kapu, nabije ju na čelo, rukom odmjeri dokle idu pločice a kad se koristi disperol i - kresne po svemu što ne uđe u njegove ideološke gabarite. Ili, jednostavno rečeno, što ne pokrije crna kapa.

Iznenađujuće? Nimalo. Jer, kako je to nakon imenovanja novog ministrom kulture proročki kazao povjesničar Dragan Markovina “Hasanbegović govori kako se moramo riješiti duhova prošlosti i izgraditi novu nacionalnu paradigmu. (...) Tko se u tu paradigmu ne bude uklapao, taj neće imati pravo na egzistenciju u kulturi ili bilo čemu drugom”. I bi tako!

Diverzija na kulturu

Prvo se rebnulo neprofitne medije, a novac kojim je bilo predviđeno njihovo financiranje u 2016. - kako je u ožujku tvrdio pomoćnik ministra za kulturu Blaž Žilić, treba otići na „poticanje književnog izdavaštva“. Kako je pak ministar kulture zamislio poticanje književnog izdavaštva i knjige u zemlji u kojoj se, veli statistika, one jedva čitaju a još manje kupuju, pokazali su u Ministarstvu ovih dana objavom programa financiranja književnih manifestacija.

„Nula kuna za Interliber izravna je diverzija na hrvatsku kulturu“, kratko je komentirao predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković. Ni ostale ključne manifestacije koje su promovirale književnost i knjigu nisu prošle bajno. Pulski sajam knjiga - koji je ugošćavao i najveća imena svjetske književnosti poput Orhana Pamuka i Umberta Eca - od Ministarstva kulture dobio je mizernih 150 tisuća kuna iliti 350 tisuća manje nego li prošlih godina.

Zagrebačkom Festivalu svjetske književnosti Ministarstvo je pak dodijelilo samo 50 tisuća kuna (40 posto niže nego li lani). Zagreb Book Festivalu u organizaciji "Naklade Ljevak" koji je prošle godine na svom prvom izdanju u Zagreb doveo najaktualnija imena švedske književnosti, prepolovljena su dodijeljena sredstva...

Ministarstvo kulture drastično je smanjilo odnosno prepolovilo i dotacije za „La voce del popolo“, list talijanske manjine koji kontinuirano izlazi već 70 godina što je naravno izazvalo pravi skandal. „La voce del popolo će, na sramotu Hrvatske, preživjeti s novcima iz Italije“, kazao je saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin no skandalozna „poruka“ tko ili što je u novom dobu „in“, a tko „out“ je poslana. Baš kao i dodijeljenim potporama časopisima i elektroničkim publikacijama.

Podobni i nepodobni

Dvotjednik za kulturu „Zarez“, među čijim je osnivačima bila i bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, nije naime dobio ni lipe za razliku, naravno, od „Vijenca“ Matice hrvatske koji je solidno zbrinut jer je, najjednostavnije rečeno, na drugoj strani hrvatske „ideološke“ ruže vjetrova.

Financijsku injekciju je naravno dobilo i „Hrvatsko slovo“, a Matica hrvatska još i dodatna sredstva za izdanja svojih ogranaka. Među „dobitnicima“ je i „Glas koncila“ koji je, eto, dobio 50 tisuća za časopis za duhovnu glazbu „Sveta Cecilija“. Obilatiju potporu od one za znane i odavno etablirane časopise poput „Fantoma slobode“.

Bez potpore Ministarstva kulture su ostali i programi međunarodne suradnje poput Festivala svjetskog kazališta koji su pokrenuli Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan, 9. Subversive Festival koji se ove godine trebao održati s temom „Politike prijateljstva u doba oligarhije“ te međunarodni program Kazališta Ulysses... Jer ko šiša Šerbedžiju. Kad već glumi Ruse, neka ga financira Putin...

I zar je onda u krivu Nikola Petković kad veli da je „imenovanjem Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture, a i njegovim konkretnim potezima kultura izgubila prostor autonomije i postala prostor za provođenje ideoloških čistki“?

Zar je u krivu i redatelj Ivica Buljan koji je kolegici Nini Ožegović u intervjuu prošlog tjedna u odgovoru na pitanje zašto se kao ravnatelj drame HNK angažirao na inicijativi Kulturnjaci 2016 iznio niz konkretnih zamjerki. „...Prvi potez ministarstva je ukidanje Povjerenstva za neprofitne medije. Sjetimo se kakvom se energijom iskazao (francuski ministar kulture - op. Z.G.) Jack Lang koji je okupio najširu frontu umjetnika oko svojeg projekta, izborio kulturi važan financijski i javni status, radio na decentralizaciji umjetničkih institucija i promociji nezavisne scene. (...)

Strategija ovog Ministarstva je uništavanje civilne scene, nezavisne kulture i neprofitnih medija. Funkcija ministra kulture je itekako simbolička. Svojim primjerom ta bi osoba morala biti promotor tolerancije, zaštitnik manjinskih identiteta. Ovo Ministarstvo se nije oglasilo oko napada na Mirjanu Rakić, Olivera Frljića, Ninu Violić i Antu Tomića. Dapače, zlurado je sudjelovalo u stvaranju histerije i atmosfere straha...“

Ko vas šiša

Inicijativa Kulturnjaci 2016 prikupila je više od pet tisuća potpisa kulturnih djelatnika koji traže smjenu ministra Hasanbegovića. Je li to ikoga u Vladi uznemirilo? Mo'š mislit. Naime, Zlatko Hasanbegović nije solo igrač. Njegovi „kontroverzni“ stavovi i potezi nose jasnu poruku: tu smo i činimo što nas je volja.

Smjene i otkazi na HRT-u, naprasna skidanja s ekrana benignih zajebancija poput „Montiranog procesa“ ili odluke o eutanaziji „Bez veze“ s „jezičavom“ Danijelom Trbović - koju već mjesecima cipelare desničarski portali „preparirajući“ valjda teren za njen odstriel na HRT-u, sprdnja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sa tumačenjem Zakona o sportu... nisu ništa drugo do bahato pokazivanje mišića.

Silovanje bez lubrikanata uz drsku poruku svima koji se ne mogu nagurati pod Hasanbegovićevu ideološku kapu s „kovačićevski“ izravnim - 'ko vas jebe! A stari grafit veli: otpor stoko!

Izdvojeno

11. srpanj 2020 04:25