StoryEditorOCM

ZIMSKA PRIČA Romantika pod vrućicom

Piše PSD.
20. veljače 2014. - 19:55
Film: WINTER'S TALE; romantična fantazija; SAD, 2014.
Režija: Akiva Goldsman
Uloge: Colin Farrell, Jessica Brown Findlay
Distribucija: Blitz
Ocjena: ** 1/2

Pogodno plasirana u distribuciju prošlog, valentinovskog vikenda, “Zimska priča“ ispunila je svrhu. Splitska kina bila su fino popunjena parićima u potrazi za filmskom magijom, romansom koju će proživjeti s likovima. “Winter's Tale“, ekranizacija hit-romana Marka Helprina iz osamdesetih, nudi “svijet u kojem su svi povezani“ i “čarolija je svuda oko nas, samo trebate pogledati“, kako pripovijeda naratorica filma seleći nas iz New Yorka 2014. na početak 20. stoljeća. Slušamo njezine riječi i gledamo “Zimsku priču“ četverim očima.

Pronalazimo (filmsku) “čaroliju“ isključivo u odnosu Petera Lakea (Colin Farrell) i crvenokose ljepotice Beverly Penn (Jessica Brown Findlay), posve ostvarene glumačke “kemije“. Peter je lopov. “Nisam vidio boljeg“, u prolazu netko opiše njegovu umješnost u tom zanatu, a upoznajemo ga u bijegu od misterioznog Pearlyja Soamesa (Russell Crowe) uz pomoć čudesnog bijelog konja, njegova anđela čuvara koji “nevjerojatno skače“. Beverly, pak, boravi bliže smrti od njega u lopovskim pothvatima. Nesretnica boluje od sušice i, kažu, još je samo napola ovdje.
No, djevojka je optimistična i znade reći kako joj od “vrućice sve može izgledati lijepo“ dok mlađoj sestri Willi (Mckayla Twiggs) priča priče za laku noć o nekakvoj svjetlosnoj povezanosti, uzdizanjima na nebo i pretvaranju u zvijezde, otkrivajući tračak mitologije filma. Njezino “sudbinsko“ upoznavanje s Peterom prilično je slatko. “Ne znam što je gore - konj koji ne sluša gospodara ili gospodar koji sluša konja“, sam sa sobom govori Peter nakon što ga četveronožna životinja dovede pred Beverlynu kuću.

Spreman da opljačka sef u unutrašnjosti, naoružanog Petera će na djelu uhvatiti Beverly kad zacvili parket. Ljepojka ga odgovara od lopovluka i ponudi mu šalicu čaja. “Imam 21 godinu i nikad se nisam poljubila u usta“, izlanut će se Beverly i zapaliti iskricu. Ljubav se rađa na jedan od prvih pogleda i Peter krade njezino srce. “Pokušavam misliti da to nisam nikad ukrao“, reći će on. Opraštamo mu i “cheesy“ rečenicu da mu se čini kako je “poznaje tisuću godina“, čak i očajnu frizuru, kad smo već kod toga, na koju su se glasno u kinu potužile glumčeve obožavateljice.
Zajedno, Peter i Beverly funkcioniraju bajkovito, kao junački princ na bijelom konju i “nemoguće lijepa“ princeza nalik Uspavanoj ljepotici koja spava u šatoru navrh dvorca kako bi držala pod kontrolom prezagrijanu tjelesnu temperaturu. Besmrtna ljubav otapa snijeg i rastapa srca. Vjerojatno je Beverlyna vrućica prešla na nas pa nam “sve izgleda lijepo“. Problem je, međutim, što njihova ljubavna priča naprasno biva prekinuta negdje na kraju prve trećine i Beverly nestaje iz filma, a Peter biva premlaćen i bačen s Brooklynskog mosta.

U tom trenu sjetili smo se jedne od uvodnih rečenica “Winter's Tale“ - “Dok tražimo svjetlo, skuplja se tama...“. Prvi redateljski kinoprojekt Akive Goldsmana, poznatog producenta (“Gospodin i gospođa Smith“) i scenarista (“Genijalni um“, za koji je osvojio Oscara), tu se otvoreno premeće u fantazijsku bitku dobra i zla, premještajući radnju čitavo jedno stoljeće naprijed, nanovo u New York modernog doba, gdje amnezični Peter, tragajući za izgubljenom ljubavi i pokušavajući pobijediti vrijeme, upoznaje Virginiju Gambley (oskarovka Jennifer Connelly) i njezinu crvekonosu kćerku Abby (Ripley Sobo).


“Kako je ovo moguće“, pitat će se Virginija u jednoj sceni kad skuži da je Peter onaj isti od prije stotinu godina. Možda je bestseler Marka Helprina doista “nefilmičan“, kako je svojedobno izjavio Martin Scorsese odustavši od kupnje prava na ekranizaciju. Zvijezde, čuda, mogućnost sudbine, sile svjetla i mraka... Goldsman se naveliko hrva s naracijom, iako je prilično iskusan u adaptacijama romana (“Klijent“, “Vrijeme ubijanja“). Ne pomažu mu ni glumci. Za petama Peteru se nalazi Pearly Soames u nikad lošijoj izvedbi Russella Crowea.

Sad je već jasno da je on papirnati negativac sa svrhom “činiti zlo“, crni vitez vojske palih demona koji “ocrnjuje duše“. Prema mitologiji filma svaki čovjek je rođen sa svojim čudom, iskoristivim u spasonosne svrhe, a Pearly to želi spriječiti. Zato po “amen“ odlazi nekoliko puta u posjet “časnom sucu“ Luciferu kojeg utjelovljuje bolno neuvjerljivi Will Smith, u jednoj se sceni šireći od ljutnje tako tragikomično da se čini kao da će početi repati. Nema što - dok tražimo svjetlo, skuplja se tama. U nakupljenoj tami filma rijetke bljeskove svjetla donose Colin Farrell i Jessica Brown Findlay.

MARKO NJEGIĆ

Iz 'Downton Abbeyja' na veliki ekran

Redatelj Akiva Goldsman uočio je Jessicu Brown Findlay u TV seriji “Downton Abbey“ (lik Lady Sybil) i dodijelio joj ulogu. Jessica je pritom nadmašila nekolicinu poznatijih kolegica, poput Lily Collins i Elizabeth Olsen, koje su tipovale na “Winter's Tale“. Mlada britanska glumica (r. 1989.) planira ostati na velikom ekranu, sudeći po najavljenim ulogama. Ove godine snima dvije drame – “Posh“ u režiji Dankinje Lone Scherfig (“Sve o jednoj djevojci) i “Lullaby“ u kojoj glumi s peterostrukom oskarovskom nominenticom Amy Adams.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 06:12