StoryEditor
Kolumneglava u balunu

Zdravko Reić: Spas za Hajduk

Piše Zdravko Reić
27. lipnja 2019. - 13:27

Hrvatska nogometna reprezentacija predvođena izbornikom Zlatkom Dalićem i kapetanom Lukom Modrićem vraća se u Split i to je veliki događaj za naš nogomet, posebice za Hajduka i njegove navijače. Jednostavno je to dokazati: „bijeli“ su se izborili za svoja prava i za niz zahtjeva u interesu hrvatskog nogometa.

Logično je da se traženja „bijelih“ neće ispuniti odmah, u trenutku, jer to ipak nije ono „stolčiću, prostri se“, ali ovi u HNS-u više nemaju mogućnosti odustati od primjene niza reformi, jer bi u protivnom pokazali da su notorni lažljivci, sposobni brinuti se isključivo o svojim interesima, u prvom redu materijalnim..

Navijački ‘pasdarani’ 

U ovim trenucima Hajduk formalno neće sudjelovati u organizaciji utakmice protiv Mađarske 10. listopada, kao što nije uradio ni posljednji, prošli put kada je u Splitu odigrana famozna utakmica bez gledatelja protiv Italije 2015. i kad je i taj tužni ambijent zacrnila pojava kukastog križa na travnjaku Poljuda.

Već je rečeno da će 10. listopada 2019., inače na Svjetski dan beskućnika, grad Split s najbližom okolicom biti blindiran, da će o miru i redu brinuti brojna armija, policajaca – temeljnih i interventnih, zaštitara, redara, vatrogasaca, volontera, moguće i branitelja, kakvo osiguranje nije provedeno nikad otkako je Hrvatske, pa ga možda čak tako brojnog i opremljenog, kako se to kaže „na kopnu, moru i u zraku“, nije bilo ni za posjeta Splitu predsjednika bivše države. 

I to s razlogom, jer bez takve pripreme i provedbe sigurnosnih mjera vrlo teško bi se moglo spriječiti ispade navijačkih „pasdarana“, spremnih i organiziranih na razini prave paravojske. Ali i tako minuciozno pripremljena obrana Poljuda može biti izigrana, nadmudrena, nadigrana od strane inventivnih mrzitelja HNS-a.

Šutljiva većina

Bjelodano je, splitska i dalmatinska javnost podijeljena je glede ove odluke da Mađarska dođe na more, ali ne tako kako tumače pojedinci, navodno po pola ili u nekom drugom bliskom omjeru, već se radi o tome da glasna manjina ostavlja dojam brojnosti zato, jer šutljiva većina nema želje, može se kazati ni alata da se iskaže u punoj mjeri.

Uvaženi kolega Jurica Pavičić u svojoj kolumni u Jutarnjem listu tretirao je, kako samo on to zna, pitanje odigravanja utakmice u Splitu, postavio je tezu da „politički zaplet počiva na apsurdnoj činjenici“, pa:

- Ni jedna od dvije strane kojih se ta tema tiče – a to su nogometni klub Hajduk i Hrvatski nogometni savez – ne želi doista da se ta utakmica dogodi u Splitu. Ne žele - i to iz sasvim razumljivih razloga...

Sklon sam tvrdnji kako se mnogim navijačima Hajduka „štumik skupi kad pomisle da bi kockastu vrstu trebalo dovesti u Split“ obzirom na sve što su „bijeli“ proživljavali tijekom posljednjih petnaestak godina. I drago mi je kad Pavičić prognozira:

- Tu ispriku, nju bih zbilja volio doživjeti. Ali, nemojte se ljutiti – mislim da je neće biti. A dotada, neka netko drugi navija za Modrića. Ja neću.

Bilo bio lijepo kad bi svi oni, koje iritira povratak hrvatske reprezentacije na Poljud, tog četvrtka u listopadu, umjesto na Poljud otišli drugdje, možda u ribe, u znanstvenu biblioteku ili u neku krčmu zaigrati „tešta a tešta“ na karte, pa tako one koji željno očekuju nastup Modrića i njegovih drugova, oslobodili tenzija i neizvjesnosti hoće li se dogoditi neki belaj, ružni incident takve naravi da pati i grad domaćin Split i hrvatska reprezentacija.

Stalno se ponavlja ona Meštrova poruka „neću politiku u svoju butigu“, pa se u Hajduku i temeljnoj udruzi Naš Hajduk itekako diče kako su protjerali politiku s Poljuda. Međutim, svima je kristalno jasno da je u ovom slučaju, a to je povratak „Vatrenih” na Poljud, ključnu ulogu odigrala politika. Sudionici mirovnog sastanka otkrili su kako se gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara prometnuo u glavnog misionara, pa kad se dogodio dogovor i najmoćniji splitski HDZ-ovac Petar Škorić oduševljeno je poručio:

- Veselimo se konačnom dolasku naših reprezentativaca u Split, a jednako tako ćemo pomno pratiti situaciju i čekati usvajanje svih onih zahtjeva koji su danas postavljeni pred vodstvo Saveza, uz poštivanje svih zadanih rokova.

Barikade konačno pale

I ne treba sumnjati da će pragmatični Marijan Kustić, izvršni predsjednik HNS-a sa svojim ljudima, zaista prionuti poslu i raščistiti sve zahtjeve „bijelih“. Šteta je da se tako dugo čekalo, trebalo je pokazati više dobre volje, a ne brčiti se isključivošću i navodno junačkim porukama tipa „na koljenima ćete moliti da dođete na Poljud“.

Kako god je u završnici dogovaranja predsjednik Hajduka Marin Brbić priznao da „mi imamo samo jedan Savez“, odnosno splitski poteštat odigrao ulogu mirotvorca uz obvezno naglašavanja („Hajduk mi je iznad svega“), tako su baš oni ranije, odavno mogli inzistirati na razgovorima, a ne na imperativnim zahtjevima tipa „ili-ili“, pa u stvari svjesno išli na ruku isključivima na nepomirljivim barikadama.

One su, eto, ipak pale, tako da Ivanu Rilovu, bivšem tajniku udruge Naš Hajduk ništa drugo nije preostali nego skandalizirati se:

- Ovo je strašno, što je Hajduk prihvatio po pitanju svojih zahtjeva.

Naprotiv, baš taj razvoj događaja spasonosan je, u prvom redu, za Hajduka. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 03:37