StoryEditor
Kolumneglava u balunu

Zdravko Reić: Poljud i Split su opet centar europskog baluna. Nezamislivo je da čelnici Hajduka neće biti na svečanoj tribini

Piše Zdravko Reić
10. listopada 2019. - 12:13

Evo naše reprezentacije napokon opet u Splitu, po mnogima poslije četiri godine i tri mjeseca kada se odigrala ona ružna utakmica protiv reprezentacije Italije (1:1) pred praznim tribinama uz ukazanje kobne svastike, premda se zapravo radi o povratku “Vatrenih” poslije osam godina i tri mjeseca kad su izabranici Slavena Bilića ostvarili važnu pobjedu protiv Gruzije (2:1). To je faktički bila posljednja prava predstava na Poljudu u prisutnosti 24.278 gledatelja. 

O bila je dramatična, jer su Gruzijci poslije pobjede u Tbilisiju s 1:0 doveli “Vatrene” u tešku situaciju da ne prođu do završnog turnira Europskog prvenstva 2012. u Poljskoj i Ukrajini, pa su i u Splitu poveli s 1:0 (strijelac Jaba Kankava u 17.) da bi do preokreta i pobjede Hrvatske došlo u samoj završnici (Mario Mandžukić u 81. i Nikola Kalinić u 83.)…

Iz tog vremena, onog protiv Gruzije, danas su izborniku Zlatku Daliću na raspolaganju još četiri igrača, Luka Modrić i Ivan Perišić, dok su na klupi bili Dejan Lovren i Milan Badelj. Oni će biti posebno motivirani da hrvatsku reprezentaciju, trenutno na vodećoj poziciji u svojoj grupi, ali ipak u delikatnoj situaciji, povedu do pobjede protiv Mađara i tako ostvare značajan korak prema finalnom turniru prvenstva Europe 2020.

Plenković i ministri

Stalno se ponavlja ta priča kako je HNS ustrajno zaobilazio Split, jer se radi o tome da se na Poljudu kao domaćinu ozbiljne kvalifikacijske utakmice jedno vrijeme čekalo nevjerojatnih 14 i pet mjeseci. Dakle, od 2. travnja 1997. i vremena susreta sa Slovenijom (3:3). U međuvremenu su na stadionu Hajduka gostovale u prijateljskim susretima Danska, Španjolska, Poljska, Brazil, Nizozemska, ali su se dogodili i raskoli u odnosima Hajduka i HNS, koji i danas opterećuju naš nogomet. 

Izbornik Dalić, blizak Hajduku i Splitu, jer „nikad nisam tajio da je to moj klub i grad“, najavio je da mu je želja vratiti reprezentaciju na Poljudu, što se sada događa, u prvom redu zahvaljujući angažmanu izvršnog direktora HNS-a Marijana Kustića, također u duši navijača „bijelih“. Pritom se nikako ne može zanemariti utjecaj politike, to jest HDZ-a. Uostalom na utakmicu dolazi premijer Andrej Plenković u pratnji ministara i drugih gostiju, što dokazuje koliko je vlada zainteresirana da naša reprezentacija zaigra u Splitu.

Možda će se u svečanoj loži pojaviti i mađarski premijer Viktor Orban, bivši nogometaš, strastveni ljubitelj baluna. I to je vjerojatno ključni dokaz da su isključene mogućnosti bilo kakvog incidenta, koji bi kompromitirali projekt povratka reprezentacije u Split, točnije za dugo vremena isključili Poljud za domaćina nastupa nacionalne momčadi.

Sada se tu javljaju negativne silnice onih navijača Hajduka koji su, možda, spremni izazvati skandal, ali i onih, koji na nastup Hrvatske na Poljudu gledaju zlurado, pa tumače kako je forsiranje ove utakmice bilo preuranjeno. Nesporna je činjenica da je nogometni narod Splita i Dalmacije, u prvom redu, ali i drugih dijelova Hrvatske, pa i Hercegovine, jedva dočekao priliku kako bi dokazao koliko mu znači nastup Hrvatske na Poljudu.

Bilo bi razumno, pa i pristojno da oni koji se protive, ne dođu danas na stadion. Ova utakmica, premda neželjena od strane čvrste jezgre navijača Hajduk, prava je prilika da oni izvedu svojevrsni salto-mortale i upute poruku dobrodošlice “Vatrenima”, odnosno “Srebrnima” uz upozorenje vodstvu HNS-a da bez krzmanja dokažu svoju želju za reformama, koje „bijeli“ imperativno traže posljednjih godina.

Džaba im titranje i povlađivanje

Kad je već odlučeno da će Hrvatska ugostiti Mađare na Poljudu bila je mogućnost i da vodstvo Hajduka povuče takav potez, ali su Marin Brbić i Lukša Jakobušić krenuli tvrdokorno pokazivati kako ne žele sudjelovati u organizaciji niti u jednom trenutku.

Pogotovo je nezamislivo da njih dvojica neće biti na svečanoj tribini tijekom utakmice samo kako bi „pravovjernima“ dokazali  svoj kurs nepomirljivosti prema HNS-u. Na neki način mogu ih shvatiti, važno im je ne zamjeriti se navijačkoj netrpeljivoj sili premda će im, prije ili kasnije, u jednom trenutku svojevoljnosti dodijeliti šup-kartu. Onako kako su to naprasno uradili i s Ivanom Kosom, bez obzira na njegova silna titranja i povlađivanja navijačkoj masi.

To da su „bijeli“ privremeno na tri, četiri dana prepustili Poljud HNS-u sigurno će i naplatiti, dobili su i tzv. sigurnosnu prostoriju na stadionu, prostor za ljude iz osiguranja što će biti kasnije uvjet za organizaciju i klupskih utakmica pod okriljem UEFA. Ali glavni benefiti se odnose na Split, to da je ovih dana grad opet, kako i dolikuje, centar nogometa Hrvatske, u neku ruku i Europe.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 01:26