StoryEditor
Kolumneglava u balunu

Zdravko Reić : Novi sportski Split

Piše Zdravko Reić
2. ožujka 2019. - 09:00
split_maraton7-240219

Split, metropola sporta Splita i Hrvatske, nedvojbeno je u stagnaciji, pa i nazadovanju. U prošlosti tradicionalno moćni splitski klubovi u kolektivnim sportovima - nogometu, košarci, vaterpolu, pa i rukometu - imaju periferne uloge, čak autsajderske, koje su ispod razine reputacije Hajduka, Splita, Jadrana, Mornara, POŠK-a...

U glavne uloge uskočili su pojedinačni akteri, u prvom redu iz taekwondoa, članovi Marjana, kluba prvaka, kako mu tepaju ne samo u sportskoj obitelji, nego i u široj javnosti. Pokazalo se da sestre Ana i Lucija Zaninović nisu bile slučajnost, zahvaljujući stručnosti klupskih djelatnika nastavlja se trend svjetskih uspjeha.

Posljednji izbor najboljih u sportu za 2018. dokazuje tu tendenciju, u prvom planu su predstavnici Marjana jer je od jedanaest pojedinačnih nagrada, čak pet pripalo taekwondašima najbolje organiziranoga splitskog borilačkog kluba. Ono što remeti slavljenički ambijent je činjenica da je u tri kategorije intervenirao Izvršni odbor Splitskog saveza sportova, pa su nepotrebno, proširili popis dobitnika. Nenad Periš, predsjednik SSS-a pokušao je objasniti tu odluku:

- Izbor je trebalo stručno procijeniti, ne navijački ili prema tome koliko je netko u medijima. 

Tu je „kvaka“ u pokušaju izjednačavanja uspjeha nogometašica Splita i ragbijašica Nade koje ne mogu stati u istu rečenicu. Radi se o tome da se trofej u ragbiju osvaja u dva laka koraka, jer je Nada – kako je obavijestio predsjednik Komisije za nagrade SSS-a Robert Radica – do trofeja došla pobjedama protiv dva kluba iz Zagreba (četiri pobjede uz skor od 141:5), dok nogometašice „crvenih“ igraju ligu protiv rivala s dužom reputacijom. 

- Najveća bi kazna bila sportašu koji je došao do najvišeg nivoa uskratiti nagradu jer dolazi iz, pod navodnike, manje popularnog sporta – naglasio je Periš.

Točno, tu nema potrebe polemizirati. Takvima koji su „došli do najvećeg nivoa“ mogu se dodijeliti simbolične nagrade koje također puno znače. Osmisle se prigodna priznanja kao ono dodijeljeno organizatorima Splitskog polumaratona. Zasluženo...

U sportu su egzaktni rezultati, sve drugo su dojmovi koje se može svakako tumačiti: masovnost, podrška “raritetnim” sportovima ili se u nekim slučajevima ipak gleda tko je iz kojeg kluba, koje su “rodijačke” veze, pa i – što je baš nakaradno – na politiku. Dobro je da u nekim kategorijama nije moglo biti „dodavanja“, kao na primjer u izboru trenera, jer je Toni Tomas (Taekwondo klub Marjan), po svojim uspjesima na temelju stručnosti, ali i po drugim mjerilima, poseban.

Ono što bi trebalo zabrinuti to je da među nagrađenima za uspjehe u 2018. nema predstavnika tradicionalno jakih klubova. Lako je zaključiti da je njihov značaj prošlost, da su ostala samo draga sjećanja na trijumfe Hajduka, košarkaša Splita i drugih klubova iz kolektivnih sportova u Hrvatskoj, da o Europi ne govorimo.

Pa kad je takvo stanje, obzirom na manjak financijske potpore, teško je očekivati bolje rezultate, adekvatne tradiciji.

Tu treba izuzeti Hajduka, koji je postao financijski stabilan, obzirom na prihode od transfera, jer su „bijeli“ u 28 mjeseci (ljeto 2016. – kraj 2018.) dogovorili prodaje igrača za 29,7 milijuna eura, odnosno oko 200 milijuna kuna. I koji bi stoga trebao postati kompetitivniji barem u domaćim natjecanjima, pa se i uključiti u nadmetanje za trofeje.

Zato je logično da se splitski sport može hvaliti jedino dometima u pojedinačnim sportovima ili u zanimljivim masovkama kakva je Splitski polumaraton koji zaslužuje pozornost i podršku Splićana. Kristijan Sindik, sa svojim partnerima i prijateljima, od malog je nadmetanja zaljubljenika u trčanje, stvorio zanimljiv, prestižni „event“ koji će se pretvoriti u grandiozni sportsko-turistički događaj. 

Još 2006., pa onda i u nekoliko sljedećih godina, priređivan je „Maraton pet gradova“ (inicijator atletski zanesenjak Marinko Jukić) na relaciji Seget-Trogir-Kaštela-Solin-Split, živopisna utrka kroz tri grada pod zaštitom UNESCO-a, ali uz sav entuzijazam nije se održao. Kasnije je Mihovil Rismondo ideju Nikše Prezzija (plivački maraton „Tri bazena“) osmislio u plivački događaj „Zaplivajmo skupa oko Splita“, ali i to nadmetanje nije dalo prave rezultate, isključivo zato jer vlasti u Splitu nisu imale sluha.

Sada je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara pokazao osjećaj za sposobnosti Sindika i drugova tako da će Split u budućnosti postati domaćin klasičnog maratona.

Čak je  najavljena i svjetski znamenita trka „Ironman“ za koju će iz Maraton kluba Marjan pokušati dobiti licencu, što bi bila senzacija, kolosalni dobitak za grad, možda jači i od učinka “Ultre“.

#SPLIT#GLAVA U BALUNU

Izdvojeno

05. srpanj 2020 14:15