StoryEditor
Kolumneglava u balunu

Zdravko Reić: Nitko nam nije ukrao Hajduka

Piše Zdravko Reić
20. srpnja 2016. - 20:46
hajduk_trening2-080616-1

Hajduk je u novu sezonu startao kao iz lijepih, Split je naprotiv krenuo kao iz ružnih snova. Ako je suditi po takvoj zori prvenstva “bijeli“ bi mogli nadmašiti očekivanja, dok “crvene“ čeka mučna borba, možda i za opstanak.

Marijan Pušnik, novi trener, dočekan s izvjesnim logičnim skepsama, doživljavan kao jedna vrst nogometnog tribuna, koji ima sva rješenja na riječima, pokazao je da ima stručnog štofa.

Naime, bez obzira kako i pod kojim okolnostima, dogodila su se dva ipak podviga: prvi kad je poraz od 0:2 u Iasiju pretvoren u slavodobitnih 2:2, drugi kad je realizirana pobjeda u Vinkovcima s 2:0, može se kazati u kombiniranom sastavu, protiv Cibalije koja je po mnogima zbog kronično lošeg financijskog stanja prvi kandidat za ispadanje. E, ta dva pozitivna rezultata nose Pušnikov potpis.

Te dosege Hajduka ne treba precjenjivati, ali su oni realna vrijednost koju bi trebalo potvrditi odmah u dva naredna susreta. A to znači, logično je postaviti zahtjeve, da se Hajduk najprije plasira u treće kolo kvalifikacija za Euroligu, dakle eliminira Iasija, te drugo da protiv Dinama u derbiju u Poljudu barem ne izgubi.

U tom slučaju bit će potvrđena vjerodostojnost Pušnika, ali i njegovih nadređenih, u prvom redu predsjednika Ivana Kosa, kao i članova krnjeg Nadzornog odbora predvođenog Slavenom Marasovićem. Budimo otvoreni, nova postava vodstva Hajduka izazivala je nedoumice kod dijela zagriženih navijača “bijelih“ koji ne mogu shvatiti kako i zašto u klubu nema mjesta za splitske ili dalmatinske face, već svi dolaze s kontinenta. Ostavimo sad po strani priču o sinjskim korijenima Marasovića, pogotovo vrgoračkim Ante Šalinovića, jer su oni ipak Zagrepčani.

Kako god okrenuli, činjenica je da je u startu pet članova “nadzora” bilo iz Zagreba (pored Marasovića i Šalinovića još Ljubo Pavasović Visković, Anthony Marinov i Guste Santini), da su četvorica od njih (odvjetnik Pavasović Visković je podnio ostavku) izazvali svojevrsni udar i smijenili dotadašnjeg predsjednika uprave Marina Brbića, što je izazvalo ostavke sportskog direktora Gorana Vučevića i šefa omladinskog pogona Srđana Andrića. 

Za v.d. predsjednicu je angažirana Marijana Bošnjak iz Osijeka, s “bogatim radnim i životnim iskusvom“, koja je u Split stigla sa svoje dvije asistentice iz Osijeka, Martinom Mikrut i Mirtom Matešić, pa su poslije dubinske analize poslovanja “bijelih“ vjerojatno kumovale dolasku Osječanina Ivana Kosa na kormilo splitskog kluba. A on se brzo potrudio predstaviti kao savjetnike Dražena Nimčevića iz Zagreba, te Gorana Kuzmanića, biznismena iz Johannesburga s osječkim korijenima, koji se također natjecao za predsjedničku fotelju.

U toj poslovno-stručnoj obnovi Hajduka svoje mjesto je dobio Marijan Pušnik, slovenski trener s bogatim iskustvom, ipak prilično nepoznat kod nas, koji je sa sobom potegao pomoćnika Slovenca Žigu Kljajića, pa iz Zagreba Marka Lozu (on je prošao kroz redove juniora Hajduka), koji će preuzeti drugu momčad “bijelih“.

Šef struke je Portugalac Marco Branco, njegov pomoćnik, inače u ulozi šefa skauta je Saša Bjelanović, vjerojatni direktor omladinskog pogona bit će Krešimir Gojun (osam godina je uspješno radio u Dinama), pa se očekuje da iz Zagreba, iz Kranjčevićeve u Poljud dođe Jure Srzić, inače rođeni Makaranin, koji će preuzeti treniranje pionira.

U cijeloj kadrovskoj križaljci jedini domaći čovjek je Zlatko Vujović, angažiran kao pomoćnik trenera Pušnika.

I odmah ću se referirati, sve to odakle je tko i iz čijih redova potječe zapravo i nije bitno, jer će oni dobiti ocjene na temelju rezultata i to na financijskom planu predsjednik Kos, na sportskom Portugalac Branco i prvi trener Pušnik. Zato oni koji idu uokolo stadiona i tumače kako “su nam ukrali Hajduka“ nemaju pravo, treba čekati razvoj stanja kluba, mora se omogućiti novim liderima da se iskažu.

A vrijeme radi za njih, jer su u sedla uskočili uoči nove sezone, dakle u nepogodno vrijeme. 

Navijači Hajduka naoružani su strpljenjem posljednjih pet-šest godina, jer se nadaju, točnije vjeruju u veliku metamorfozu kluba od pretplatnika na drugo, pa treće mjesto u poziciju nekadašnjeg velikana koji se imperativno borio za trofeje.

I dobro je da se ne zanose, važno je da bez potresa dozvole upravi miran rad u čemu je okosnica udruga Naš Hajduk koja plijeni sjajnim angažmanom na omasovljenju članstva, što je, po njima, garancija “velikog Hajduka“.

Krenulo je sjajno, trebalo bi biti još bolje – tako uvjerava trener Pušnik – poslije 31. kolovoza kad završava prijelazni rok i kad će se znati s kakvim igračkim kadrom raspolaže Hajduk. A za sada se mora trpjeti sve te provjere, probe, testiranja raznih igrača koji padaju u Poljud sa svih strana po onoj starinskoj iz kafane Muljačić na rivi, prije Velikog rata: “Radnici se primaju i otpuštaju svakoga dana“.

I pod Turskom kulom, u Parku mladeži vrijedi isto pravilo, jer dolaze i odlaze igrači kao na traci.

Teško je bilo Goranu Sabliću, sada smijenjenom, još je teže Vjekoslavu Lokici, prestižnom stručnjaku (bio je svojevremeno ozbiljni kandidat i za klupu Hajduka), kojega je dopao nezahvalni zadatak spašavanja obraza braće Žužul.

Naime. Slaven i Jozo su s razlogom krenuli optimistično, od faktički propalog kluba stvorili su prvoligaša, ali su tada pretjerali, “prebacilo ih je” i sad “crvene“ čeka dug put oporavka uz pomoć novoangažiranog trenera Lokice.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 06:55