StoryEditor
Kolumneglava u balunu

Zdravko Reić: Navijači, za uzor uzmite Francusku 1998.

Piše PSD.
25. svibnja 2016. - 21:03
navijaci00

Fešta se primakla, kontinentalno prvenstvo u nogometu, neizvjesnije i kvalitetnije, najmasovnije (prvi put 24 reprezentacije), sigurno vrlo uzbudljivo, koje će nas potpuno obuzeti od prvog dana 10.lipnja, pa sve dok naša reprezentacija bude igrala na tom turniru u Francuskoj.

Ma jasno je, jedan intenzitet je pratiti Vatrene, to kad smo zainteresirani, kad nas trese pitanje hoćemo li proći dalje, premda kad krene završnica, čak i bez izabranika Ante Čačića, svaka utakmica u nokaut rundi bit će gledana i ispraćena s maksimalnim zanimanjem od svakog ljubitelja nogometa. 

Kod nas je posljednjih godina na sceni pokušaj bojkota utakmica reprezentacije Hrvatske, pa se tako tumači kako „izostanak podrške nacionalne momčadi nije nužno nedostatak domoljublja“, što je logična postavka. No, bitna je razlika između takve indiferentnosti prema takozvanoj Mamićevoj, odnosno Šukerovoj reprezentaciji i vulgarnih nastojanja da se naškodi nacionalnoj vrsti.

U redu je da ima takvih kojima je važniji njihov klub, čak ih se može i shvatiti, pa u neku ruku i odobravati takva ponašanja osim u slučaju kad nastoje svoja uvjerenja manifestirati huliganskim ispadima kakvi su se događali u pojedinim prigodama, kao na primjer u Milanu na kvalifikacijskoj utakmici protiv Italije. 

Točno, takva su stajališta „u mnogim društvima sasvim normalna i legitimna da je ljudima savršeno svejedno kako će njihova reprezentacija proći na nekom velikom natjecanju“. Međutim, baš na takvim turnirima događaju se fantastične manifestacije radosti i privrženosti svojoj reprezentaciji.

Predivne su scene masovnih strastvenih podržavanja nacionalne momčadi, kako se do sada redovito događalo na prvenstvima svijeta i Europe u odnosu na sve sudionike.
 

Računa se da će hrvatsku reprezentaciju na početnim utakmicama u Bordeauxu protiv Turske, Saint Etienneu protiv Češke i Parizu protiv Španjolske, pratiti najmanje desetak tisuća navijača. Praksa je da Vatreni uživaju podršku  mnogoljudne armije pristalica i to još otkako su hrvatski nogometaši zakoračili na veliku scenu, od onog prvenstva Europe prije dvadeset godina u Engleskoj.

Zanimanje je sve veće, kulminacija tako masovnog egzodusa ljubitelja baluna dogodila se u povodu prvenstva svijeta u Njemačkoj 2006. No, Vatreni nisu uspijevali proći u drugi krug čak i onda kad su imali ulogu favorita. Jedino u tri navrata su dosegli drugi krug, u Engleskoj 1996. i Austriji 2008, te kod blistavog uzleta na mundijalu u Francuskoj 1998.

To treće mjesto, brončana medalja na svjetskom prvenstvu, predstavljalo je pozitivno iznenađenje, dok bi eventualna eliminacija u prvom krugu ovog puta značila baš negativnu situaciju. 

Posljednjih godina, naročito u okviru kvalifikacija za predstojeće prvenstvo Europe, događali su se neshvatljivi ispadi navijača. Lansirana ideja bojkota utakmica naše reprezentacije pravdana je kadrovskim stanjem u HNS-u i dominacijama Dinama na domaćoj sceni.

Događa se tako da na svakoj utakmici odjekuju pogrdna skandiranja na račun HNS-a, čak i u okolnostima slavlja navijača Cibone, na primjer, u Šibeniku, povodom povratka vinkovačkog kluba u elitni razred. Ipak, Vatreni će na predstojećem Euru uživati pravu potporu, koja će rasti kako u Francuskoj, tako i kod kuće kako Darijo Srna i njegovi drugovi budu napredovali prema postolju.
Ante Čačić je dvanaesti izbornik naše reprezentacije i on je trener kojemu se više od svih dosadašnjih nalaze zamjerke, kao da se jedva čeka neuspjeh Vatrenih.

Takva podcjenjivanja unaprijed nisu normalna, točnije ima ih koji priželjkuju krah  reprezentacije kako bi na taj način dokazali da Čačić nema kapacitete izbornika. Također se zaziva brza eliminacija Vatrenih kako bi se potvrdilo da su u vodstvu HNS-a nevoljeni i nesposobni, oni koji su „naš nogomet sjebali“.

Takvih argumenata da se moglo bolje voditi hrvatski nogomet ima napretek i to otkako je naše neovisnosti, ali usprkos tome apsolutno nema opravdanja priželjkivati neuspjeh Vatrenih. Ipak treba vjerovati da će se na utakmicama naše reprezentacije, bez obzira na ružne pretpostavke, pa i želje onih koji vole svoje klubova, a ne poštuju nacionalnu momčad, događati pozitivni ambijent bez ekscesa.  

Radi se o tome da će svaki pokušaj ispada biti žestoko spriječen. Jer, još

Izdvojeno

12. srpanj 2020 13:13