Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
KolumneGLAVA U BALUNU

Zdravko Reić: Hajduk mora žestoko djelovati na ispade s tribina

Piše Zdravko Reić
27. srpnja 2017. - 18:51
hajduk_levski_td4-130717.JPG

Momčad Hajduka, možda je bolje kazati trener Joan Carrillo, kiksali su u Zaprešiću. To je valjda svima jasno, jer se nije smjelo dogoditi da poslije onako superiorne igre i sigurnog vodstva splitske momčad od 2:0 na kraju spašavaju jedan bod. Međutim, gubitak ta dva boda u konačnici ne bi trebali tragično shvatiti obzirom da je prvenstvo tek krenulo, ima vremena za dokazivanja i nadoknađivanja minusa protiv Intera. Pogubno bi bilo kad bi se takva propadanja događala...

Ne, nikako ne dovodim u pitanje položaj trenera, jer je Carrillo do sada više-manje pokazao svoju stručnost. Oduvijek sam pledirao za strpljenje u odnosu na trenera, pa čak i onda kad je bilo evidentno, kao u slučaju Marijana Pušnika da se radi o stručnjaku koji je zalutao na klupu „bijelih".

Naime, prošlog ljeta su se u Poljudu dogodili neviđeni, nezabilježeni zaokreti, pa je i trener morao dobiti popust u odnosu na svoj rad. No, ipak se brzo uvidjelo da je Pušnik bio loš izbor predsjednika Ivana Kosa i njegovih savjetnika, novi kapo u Poljudu vjerojatno je shvatio da je prebrzo maknuo Damira Burića, platio je danak neiskustvu. I dobro je uradio što se odmaknuo od kadriranja, sve prepustio sportskom direktoru Mariju Brancu, koji se još u vrijeme kad je slovenskom treneru kako-tako išlo već opredijelio za Carrilla.

A sa španjolskim trenerom, kao i sa solidnim izborom igrača, momčad je dobivala prave konture, tako da se odmah na početku ove sezone stekao dojam o Hajduku sposobnom za uzlet. Izgubljeni bodovi protiv Intera nisu još kompromitirali planove rukovodstva da se „bijeli" ozbiljnije nametnu u borbi za vrh tablice.

Baš mi je bilo milo, razgalio sam se, kad je poslije završetka utakmice u Zaprešiću od navijača splitske momčadi zaorilo ono: Niko kao Hajduk iz Splita. U drugim prilikama, prije pet, šest godina sve bi se orilo od prosvjeda, zvižduka i ružnih skandiranja, tako da navijačima, ovima iz čvrste jezgre Torcide treba odati priznanje.

Uostalom, negativne reakcije s tribina u pravilu unose nesigurnost, stvaraju pritisak, čak u nekim situacijama produbljuju krizu. Prognoze uoči starta po kojima se računalo da će Hajduk sa tri početna gostovanja donijeti svih devet bodova nisu bile pretjerane.

No, znalo se, predviđalo se da će Carrillo sa svojim izabranicima pravi test imati u četvrtom kolu protiv Dinama na Maksimiru, onda pogotovo u završnici prve četvrtine prvenstva najprije u gostima protiv Osijeka i onda protiv Rijeke kod kuće kad će krenuti ta serija od čak pet domaćih utakmica.

Hajduk po svemu ima dobro popunjen igrački kadar, tu će se vidjeti umijeće trenera Carrilla da na pravi način rasporedi snage obzirom na važne europske ispite. Bog daj, da „bijeli" prođu treće kolo kvalifikacija i domognu se play offa za ulazak u „group stage" Eurolige, pa da se plasiraju, bolje je kazati zadrže se na europskoj sceni, jer bi u tom slučaju trebalo, bilo bi realno očekivati, da Branco pribavi barem jedno pravo pojačanje koliko to koštalo da koštalo.

Zato je jako važna ova prva utakmica u Kopenhagenu, ispada da je imperativ Hajduka tamo u Brondbyju ostvariti dobar, pozitivni rezultat, jer će u uzvratu pred praznim tribinama biti teško. Nema sumnje, u Sofiji protiv Levskog bilo bi čupavo da su Bugari imali podršku svojih navijača. Zato treba postaviti ultimativno pitanje mogu li se uopće srediti, eliminirati neželjeni ispadi rasističke i svake druge negativne provenijencije.

Je li stvarno Hajduk kao klub totalno nemoćan kad su u pitanju takvi verbalni delikti ili „bijeli" ipak mogu nešto poduzeti? Naravno, mora se djelovati, energično, žestoko, nepomirljivo, jer su ovi ispadi prešli svaku granicu tolerancije.

Uprava Hajduka u svojim istupima osuđuje incidente, ali to izvodi na mlaki način, kao da ne žele ofenditi svoje pristalice, tako da ispada da im ne smiju uputiti - ne molbe - nego zahtjeve i to na gromki imperativni način. U prvom redu prema Klubu navijača Torcida čije se članstvo toliko zaklinje u voljeni klub.

U više navrata sam trenere Hajduka, konkretno Burića, Pušnika i Carrilla svojim pitanjima zapravo navodio da osude divljake sa tribina. Ne, oni nikad nisu prihvatili ponudu, u pravilu su umilno, s mnogo poštivanja, moguće i sa strahopoštovanjem govorili o svojim navijačima. A da stvar bude tragičnija odgovorni iz Hajduka u fokus svojih razmatranja postavljaju pitanje tko je to otkucao ispad s tribina u Dugopolju, pa stavljaju u drugi plan vinovnike rasističkih i drugih ispada.

E da, isprsite se dragi igrači, kapetane Zorane Nižiću, treneru Carrillo, predsjedniče i drugi iz vodstva predvođeni Slavenom Marasovićem, zajaučite sa svojim izjavama, pa i poduzmite neke druge parade, a ne samo da formalno na semaforu ili kroz razglas službeni spiker Vedran Očašić pledira monotonim glasom „po zakonu o sprječavanju nereda na nogometnim stadionima..." i tako dalje.

Snimite prigodni spot za prikazivanje na semaforu, jednako zvučni spot, istrčite na teren s zahtjevom na transparentu, porukom svojim navijačima da se pokušaju oslobodite idiota koji nanose toliku štetu klubu, reagirajte iz svečane lože, s klupe i terena na ružne povike i druge ispade s tribina.

Odavno ste tako trebali postupiti, jer je Hajduk postao najkažnjavaniji ili jedan od najkažnjavanijih u Europi.

#HAJDUK#KAZNE#NAVIJANJE

Izdvojeno