StoryEditor
KolumneInventura mandata

Zatvaranje kolodvora Poljud: u Kosovu mandatu čak 23 dolaska, a danas nam fali vratara i napadača

Piše Frane Vulas
3. lipnja 2018. - 11:00
hajduk_trening2-160617

Hajduk nema momčad za iduću sezonu, iako je u protekle dvije u klub dovedeno čak 23 igrača. Neki od njih su dovedeni na posudbe pa su poslije vraćeni klubovima u kojima su bili pod ugovorom ili su pak njihovi ugovori kasnije otkupljeni, ali većina su od prvog dana postali igrači Hajduka. Za neke je plaćena i odšteta, a mnogima dane i vrlo dobre plaće za hrvatske nogometne prilike. A na koncu svega novi sportski direktor Saša Bjelanović na sto je briga pred početak nove sezone. Nema baš posve jasne slike momčadi za iduću sezonu, jer mnoge su pozicije problematične. Vratarske i napadačke pogotovo, slično je i sa stoperskima...

No, glavni zadatak uz ono najteže, slaganje dobre momčadi uz smanjenje troškova, mora mu biti – zatvaranje kolodvora Poljud. Uostalom, za to više niti nema novca. Troškovi se moraju srezati jer dugoročno to može klub dovesti u probleme iz kojih je tek izišao.

Rezime vladavine predsjednika uprave Ivana Kosa i sportskog direktora Marija Branca je da su u protekle dvije sezone na Poljud stigla čak 23 nova seniorska igrača. Cijela jedna momčad ono baš kompletna. Primjerice izbornik Zlatko Dalić u Rusiju vodi 23 nogometaša. U tu brojku ne navodimo nova lica koja su stigla ciljano u Hajduk II.

Najprometnije je bilo odmah po dolasku. U ljeto 2016. dovedena su čak desetorica: Kožulj, Erceg, Barry, Futacs, Kvesić, Gentsoglou, Ćosić, Memolla, Said, Maganto. A sredinom sezone stigao je i Terziev. Dakle, 11 igrača u prvoj sezoni. Tek nešto manje prometno bilo je ljetos. Stigli su Lopez, Almeida, Fomitschow, Radošević, Šehić, Carbonieri, Pešić, Kovačević. Ukupno osmorica.

A onda još četvorica nogometaša tijekom zimskog prijelaznog roka, Filip, Gyurcso te povratnici Caktaš i Tičinović. Ukupno 12 igrača u drugoj sezoni. U kojoj je Hajduk zauzeo treće mjesto i osvojio tri boda manje nego sezonu prije uz nikada u zadnjim godinama slabiji Dinamo, Rijeku u rekonstrukciji. Mogao je doduše Hajduk osvojiti kup, ali grubo je u finalu oštećen od strane sudaca. No, kadrovski to situaciju bitnije ne mijenja.

Neke poteze već je Hajduk, Bjelanović na kraju sezone povukao. Otkupljen je ugovor Gyurcsa, raskinut s Carbonierijem, otišao je Stipica kojem je ionako isticao ugovor, ali daleko je to sve još od jasne slike s kakvim će snagama "bijeli" u novu sezonu.

Jedan vratar (Stipica) je otišao, dva su na odlasku Grbić kojem je istekao i Letica s kojim nije potpisan profesionalni ugovor. Od stopera kapetan Nižić je već dvije godine jednom nogom u inozemstvu, Lopez je dosta pao, Gentsoglou valjda je sad jasno nije taj. A od napadača Futacs bi htio otići, Almeida nije pokazao gotovo ništa od očekivanog, dok je Said na izlaznim vratima.

Ono kad uđeš u dućan, ispeglaš karticu, puna su kolica, a na kraju frižider opet (polu)prazan. Onda se vraćaš na to što si to zapravo kupio.

Dolasci

Dolasci 2016/17: Barry, Erceg, Kožulj, Futacs, Kvesić, Gentsoglou, Ćosić, Memolla, Said, Maganto, Terziev.

Dolasci 2017/18: Lopez, Almeida, Fomitschow, Radošević, Šehić, Carbonieri, Pešić, Kovačević, Filip, Caktaš, Gyurcso, Tičinović

#HAJDUK#TRANSFERI#INVENTURA

Izdvojeno

04. srpanj 2020 14:40