StoryEditor
Kolumnekomentar frane vulasa

Velika farsa u Velikoj Gorici

Piše Frane Vulas
29. travnja 2016. - 10:01
gor00

Velika tragedija Splita je ispustiti sedam koševa prednosti u 95 sekundi. Pogotovo već treći put izgubiti na sličan način. Ali još je veća tragedija bilo dijeljenje pravde u Gorici. Za cijelu hrvatsku košarku.  Na čelu s njenim prvim ljudima pred čijim očima se ta lakrdija odvijala, predsjednikom HKS-a i Gorice Ivanom Šukerom te izbornikom Aleksandrom Petrovićem.

Dok su istovremeno svoje susrete u Zagrebu igrali euroligaška Cedevita i Cibona pune reprezentativnih kandidata potonji je pratio sina Marka Petrovića. Strijelca pobjedničke trice i 27 koševa ukupno, ali i igrača kojem za bodiček na Goranu Filipoviću baš pred očima suca nije dosuđena osobna pogreška.

A nakon prigovora Petrović je kažnjen – usmeno. Za razliku od Splitovih Josipa Matića i Henrika Širka kojima su za prigovore odmah dijeljene tehničke. Prijetila je nakon one potonjem i serije prekršaja u napadu sviranih gostima jedna i treneru Ivici Skelinu.

Na tu cijelu predstavu uslijedio je ironičan aplauz cijele klupe Splita. Pa za njim upozorenje suca kako će i za to dobiti tehničku. No, aplauz nije stao. A plješćemo i mi. Jer spomenuti isječci su bili tek dio velike farse u Velikoj Gorici.

Dvojac Tomislav Prpić i Dražen Štrok je odlukama izravno utjecao na konačan rasplet (treći sudac je bio Tomislav Vovk). Bez obzira na preokret u završnici za koji igračima Gorice kapa dolje, taj susret bi u iole normalnim okolnostima odavno ranije bio riješen u korist dodušen neuvjerljivog Splita. Da se umjesto suđenja pravda nije dijelila.

“Sudac Tomislav Prpić je u završnici svojim odlukama i presudio pitanje pobjednika.” Nisu ovo riječi iz Splita već dio priopćenja Jolly-a nakon poraza u Zaboku u prvom dijelu A-1 lige u veljači. Smatrali su se oštećenima i izbačenima iz lova na Ligu za prvaka, nauštrb Gorice. “Inače Prpić je vezan ‘pupčanom vrpcom’ upravo uz Veliku Goricu, gdje radi i gdje mu živi otac”, tvrdili su iz Jollyja i tražili su da se izbriše s liste sudaca A-1 lige.

Samo 45 gledatelja na startu susreta u dvorani u Gorici je pravi pokazatelj gdje nam je košarka, a viđena farsa zašto je to tako. Toliko gledatelja ipak neće biti sutra na Gripama, već mnogo više. Stiže Cibona...

Izdvojeno