StoryEditor
KolumneZona sumraka

Veći katolik i od samog Pape

Piše Zlatko Gall
31. kolovoza 2017. - 14:30

Stara poslovica, koja je kasnije dobila i negativistički "sotonski dodatak", veli: Bog je u detaljima. Točno. Jer detalji, zacijelo nenamjerno, otkrivaju mnogo više od dominantne pod nos nabijene glavne teme. Recimo, postavljanje (sidrenje) prve postaje "Križnog puta pod morem" u uvali blizu Marine. Iliti prvog podvodnog muzeja pod morem na temu križnog puta, koji su zajedno blagoslovili Hrvatski sabor i njegov potpredsjednik Milijan Brkić te župnik iz Vinišća.

Gold digger

Fotografije koje su popratile taj povijesni čin zabilježile su jedan vraški zanimljiv detalj: ime broda s kojeg je u pratnji visokih gostiju udijeljen blagoslov. A on se, kako lijepo piše na krmi, zove "Gold Digger". Po naški "sponzoruša". A može i muškarac (žigolo?) u lovu na bogatu udavaču. Što, naravno, nije prošlo nezamijećeno na portalima i - dakako - društvenim mrežama koje su eksplodirale s - ruku na srce urnebesno duhovitim - zajebancijama.

Banalan previd organizatora, benigni "faux pas", sitna ljetna cveba kao povod za nevinu zajebanciju na Faceu...? Možda. A možda i nešto više. Možda i poruka o Crkvi koja se godinama doista ponaša kao "gold digger". Kao "ženik" koji je na tajnom vjenčanju u nekoj kapelici u Las Vegasu uz nježne zvuke prigodnog songa Crystalsa "Going To The Chapel" ili vremešnog evergreena The Dixie Cupsa "Chapel of Love", oženio dobrostojeću udavaču. Hrvatsku državu.

Je li ova pomisao samo još jedna blasfemična podvala "mrzitelja svega hrvatskog", ateista i komunista, "judoškudaša i antikrista"? Neće biti. Uostalom, sudeći po onoj već uobičajenoj "što Kaptol misli to Glas Koncila govori", vraški je zanimljiv aktualni uvodnik lista koji potpisuje njegov glavni urednik i komentator mons. Ivan Miklenić. Koji ravno u glavu čitateljima i vjerničkom puku poručuje: ne postoji ustavna definicija koja bi Republiku Hrvatsku definirala kao "sekularnu".

Miklenić se u komentaru - zacijelo i svojevrsnom probnom balonu puštenom s Kaptola - osvrnuo gnjevno na nedavne kritike Ive Josipovića na program HTV-a na kojem je i za Veliku Gospu bilo previše vjerskog programa te njegove tvrdnje da je Hrvatska (ipak) sekularna država. Držeći da to ama baš nigdje u Ustavu ne piše, Miklenić je zaključio da bi izdizanje sekularizma iznad religija, na "državnu ideologiju", bilo "brisanje državne neutralnosti i stvaranje države u kojoj su sekularisti građani prvoga, a pripadnici religija građani drugoga reda". Stoga je, drži, vrijeme da se "političari i mediji oslobode nametanja vjernicima, koji su velika većina u hrvatskom društvu, svakoga sekularizma".

Zapravo, ništa novoga. Naravno, stoga što su stavovi i urednika i redakcije Glasa Koncila (kao neslužbenog glasila Katoličke crkve) dobro znani. Posebice kad je riječ o vjeronauku, vjerskim obilježjima u školama, Vatikanskim ugovorima, Darwinu i evoluciji te, naravno, obrazovanju. Također i zbog "žmirenja" na navijačke politizacije ili tihe podrške prelatima poput biskupa Košića koji s oltara desničari, ali i zbog sustavnih pritisaka na državu. Koju se smatra tek "esktenzijom" Kaptola te kasicom prasicom iz koje vazda cure "milodari". Poput onog nedavnog kad je Porečkoj i Pulskoj biskupiji darovana Vile Idola u Verudi s pripadajućom gospodarskom zgradom i golemim zemljištem.

Jače od 'Despacita'

Što se pak Ustava tiče, Miklenić je u pravu jer tamo se doista izrijekom ne spominje da je Hrvatska sekularna država. Baš kao što se ne spominje ni da je katolička država, odnosno da je država u kojoj su katolici privilegirana većina. No u članku 41. Ustava Republike Hrvatske lijepo stoji da su "sve vjerske zajednice jednake (...) pred zakonom i odvojene od države".

Što je osnova sekularizma, odnosno načela odvojenosti države od svih vjerskih institucija. Je li to u praksi tako? Malo sutra. Svi to dobro znaju no eto ipak treba podsjetiti da Katolička crkva ima privilegirani položaj na temelju Vatikanskih ugovora, da je daleko bolje od svih prošla s povratom imovine te da je nezaobilazni čimbenik u politici. Dakako, kad su HDZ ili desnije političke opcije "na sceni". Ni zvocanje o "lijevim" ili "antikatoličkim" medijima ne drži vodu, jer bi čak i najpovršnija analiza mainstream medija u Hrvatskoj pokazala da je reportaža, tekstova i fotografija o prvomisnicima, blagoslovima svega i svačega te marginalija iz života mikroskopskih župa više i od "Despacita" na ovoljetnim radijskim programima.

Miklenićev komentar nije tek grintanje zbog političkog marginalca Josipovića, već je jasno iskazan maksimalistički zahtjev za dokidanje sekularizma u Hrvatskoj. I dokaz da je Crkva u Hrvata i po tome veći i "pravovjerniji" katolik od Pape.

Izdvojeno

07. srpanj 2020 07:51