Kolumnešpurtilom i ostima

Uhljebnička olimpijada

Piše Davor Krile
8. srpanj 2016. - 22:15

Europsko nogometno prvenstvo za Hrvatsku je već odavno završeno, no zato su u punom jeku neke puno unosnije sportske aktivnosti. Dok se vi izležavate na osami blizu mora, mašete kartonskim natpisima Zimmer Frei na rubu Magistrale ili lipšete na blagajni trgovačkog centra u znoju lica svojega, samo nekoliko kilometara dalje, u ugodno rashlađenim prostorima Banskih dvora, na djelu je najintenzivnije strateško razmještanje otkako je Kutuzov potukao Napoleona, Yamamoto iznenadio Roosevelta u Pearl Harboru, a Mešaga Džubur zauzeo položaje za grčevitu i odsudnu obranu Fazlagića kule.

Vrući hladni pogon

Pojedini će historičari te procese nazvati i pravom uhljebničkom olimpijadom, to čudnijom što je aranžira ekipa koja se dojučer prilično glasno klela u tzv. antiuhljebničke zakone, rasterećenje gospodarstva, smanjenje broja županija i općina, plaća državnim i lokalnim dužnosnicima te slične pučke opsjene.

Organizator i službeni pokrovitelj manifestacije je tehnička Vlada Republike Hrvatske, hladni pogon najneuspješnije i najštetnije hrvatske vlasti u čitavoj novijoj povijesti, a kojoj postojeći zakoni u razdoblju do izbora vrlo jasno i vizionarski nalažu strogo mirovanje i obavljanje najnužnijih radnji za održavanje države na životu.

Glavni problem s tim ostacima propale i prilično sramotne administracije je što ista danas pokazuje puno više živosti i aktivističkoga angažmana nego što ga je i približno ikad demonstrirala dok je imala parlamentarnu potporu. Moglo bi se bez ikakve ironije reći da je Oreškovićeva Vlada morala politički umrijeti da bi napokon pokazala prve znakove života.

Ista ona ekipa što donedavno mjesecima nije bila u stanju imenovati ministre u pojedinim resorima – sjetimo se samo, primjerice, mukotrpnoga traženja nasljednika Mije Crnoje – sad najednom pršti od ideja, briljantnih kadrovskih rješenja i inih personalnih sugestija i za najbanalnije i najperifernije dužnosti u proračunskome i javnom aparatu.

Imenuju se savjetnici u nadzornom odboru Ine, vršitelji dužnosti u nadzornome odboru Fine, postavljaju uprave i pune unosne fotelje u Hrvatskim poštama, Odašiljačima i vezama, Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama, HŽ Infrastrukturi…

U pet mjeseci postojanja nisu bili u stanju niti ukinuti pečat, a sad ti isti dužnosnički paraolimpijci u ciglih par tjedana obaraju svjetske rekorde u priključivanju stranačkih armija na proračunske infuzije: pripremaju se provjereni kadrovi za imenovanja u fotelje direktora hrvatskih zračnih luka, zapošljavaju se tajnici po ministarstvima kako bi se istima razveselili budući podstanari Banskih dvora, smjenjuju predstojnici 13 područnih i regionalnih zavoda za zapošljavanje da bi se hitro na njihova mjesta imenovali još iskusniji, sposobniji i ljepši.

Učenička jadikovka

Karijerist u fotelji ministra prosvjete među boljim je poznavateljima prioriteta: niti nakon 167 poziva učenika iz varaždinske županije kojima je ukinuo subvencionirani prijevoz i doveo u pitanje pravo na školovanje nema vremena za mlade luzere, ali itekako ima za instalacije simpatizera Grozda i Hrasta na donedavnu funkciju Borisa Jokića i pokušaje potpunog uništenja kurikularne reforme na kojoj su u dobroj vjeri godinama radile tisuće ljudi.
Šustar kao tehnički ministar ne smije bez prijeke potrebe inicirati ni zakonske izmjene, ali ga to svejedno nije spriječilo da nakon pada Vlade iz Zakona o sportu pokuša ukloniti odredbe koje nisu po volji HNS-a i harnoga mecene Zdravka Mamića.

HRT je, pak, ogledni primjer poligona za masovne psihijatrijske ekspertize: najnovije čistke na trećem programu Hrvatskoga radija kojima su ukinuli dvije odlične emisije Ljubice Letinić te slušane emisije Ivice Prtenjače i Srđana Sandića zaokružuju dojam kako je riječ o fanatičnim političkim militaristima tek formalno zaogrnutima kamuflažnim plaštom demokršćanstva i konzervativizma.

U nepunih pola godine na HRT-u su, pod Hasanbegovićevom osvetničkom agendom, smijenili, otpustili ili ukinuli pravo na rad za više od 80 ljudi. Da je u Hrvatsku na tenkovima ušla kakva strana okupacijska sila, rezultat njihova djelovanja bi u medijima bio jamačno dosta skromniji, a tolerancija veća. Agresija, bezobzirnost i nasilnički mentalitet službenih baštinika "tisućljetne uljudbe" stavljaju Andreja Plenkovića pred mnoge kušnje i prije negoli se formalno približio stranačkome tronu.

Naravno da će se nominalno opravdanje za iskazanu sebičnost i rutinsko ignoriranje interesa građana iznova tražiti u onima drugima, koji su također na lukrativne javne i ine dužnosti svojedobno imenovali isključivo "svoje".

A onda sve ponovno

Pritom će se trogloditi uporno praviti ludi, kao da mi unaprijed ne znamo da trenutno instalirani na svojim funkcijama do dolaska nove postizborne garniture neće imati vremena niti valjano zaliti filadendrone, a nekmoli otpočeti bilo kakav ozbiljan rad.

Njihova misija ovaj put je i službeno ogoljena kao puko parazitiranje i stranački blagoslovljen nerad, isključivo na naš račun. A kad za koji mjesec klatno krene unatrag i otpočnu pravedne smjene jalovih partijskih pijuna, patnja ucviljenih uhljebničkih armija nastojat će se svakako prikazati kao još jedna repriza križnoga puta bleiburških mučenika.