StoryEditor

UFURAJ SE I PUKNI Kazalište u sit-com formatu

Piše Marko Njegić
20. travnja 2019. - 21:09
Ufuraj-se-i-pukni5

Dalmacija se nije "ufurala" u "Ufuraj se i pukni", prvi varaždinski dugometražni film nastao prema istoimenoj komediji "Kerekesh Teatra" o braći Prišt, Kruni i Kreši (Jan Kerekeš, Zoran Pribićević), te njihovu susjedu Črčeku (Ljubomir Kerekeš).

Turneja "Pivica s glumcima" preskočila je prvo Split, a potom i Šibenik i Zadar zbog slabog interesa kinoposjetitelja da pogledaju film u lokalnom multipleksu i popiju pivo s ekipom. Realno, nije se pretjerano "ufurala" ni Hrvatska u film koji se reklamira kao "prva hrvatska komedija bez fige u džepu", snimljena "skoro prema istinitom događaju".

Ostavimo li po strani ostale gradove koji su podržali doista hvalevrijednu glumačku turneju komedije Kerekešovih koju je Ljubomir i režirao, "Ufuraj se i pukni" je u premijernom vikendu prikazivanja vidjelo 5663 gledatelja, a u prva dva tjedna 13.574.

To su slabije brojke od otvaranja i distribucije recentnih hrvatskih filmova "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" i "Moj dida je pao s Marsa", također na sve strane reklamiranih jumbo plakatima, koji su dosad privukli 27.740 i 20.351 ljudi u kina. Hrvatska kinematografija sad već kronično vapi za istinskim kinohitom.

Čak ni Brešanov film "Koja je ovo država" nije napravio "brešanovske" rezultate (nešto više od 60.000 gledatelja). No, "Ufuraj se i pukni" će teško postati hitom s ovakvim početnim rezultatom. Kerekešovima valja priznati da su doista snimili (doduše, ne prvu) hrvatsku komediju "bez fige u džepu".

"Ufuraj se i pukni" nije komična izlika za dramu koja se dotiče tuzemne politike i društva, seleći svakodnevni crnjak u mrak kinodvorane i dodatno opterećujući društveno-političkim crnilom preopterećenu publiku. Politika u filmu usputno prođe samo jednom preko jezika likova. Jedan spomen predsjednika Tuđmana i to je sve.

"Tak' Tuđman na Kninskoj tvrđavi nije vikao", veli jedan od braće Prišt kad drugi oponaša finalni poklič Mela Gibsona "Freedom" iz "Hrabrog srca" nakon što su pokušavali oponašati i scene iz "Paklenog šunda", "Od sumraka do zore" i "Gospodara prstenova".

Kerekešovi poručuju da je dosta bilo drame, tragedije i politike, tj. da je vrijeme za neopterećenu komediju. Ništa tuga, samo smijeh. "Ne buš mi sad tu suze prolijeval", na početku filma Krešo kaže Kruni da ga trgne iz depre (ostavila ga cura, nije prošao prijemni na Šumarskom fakultetu).

Nešto kasnije, kad nagovori Krunu da ode s njim sutra na "glumački" prijemni na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu unatoč njegovoj govornoj mani (frfljanje, tj. izgovor glasova č, ž i š), Krešo će tražiti od brata da se, dok ga on snima kamerom, ufura u raznolike emocije, uključujući i plakanje.

"Srce i duša te boli, moraš plakat, oću vidjet suzu", zahtijeva Krešo od brata. "Kapnulo je, ali na krivo mjesto", profrflja Kruno i na kraju prizna da ipak nije "kapnulo" kako se gledatelju činilo da jest po njegovoj prvotnoj reakciji. Bio bi to hrabri iskorak hrvatske komedije u takozvani zahodski humor.

Međutim, Kerekešovi ne odlaze u tom smjeru, iako su nam u intervjuu priznali da vole "Mamurluk 1" i "Glup i gluplji". Poneka humorna figa se ipak našla u džepu: "Ufuraj se i pukni" igra na sigurno u prvoloptaškim gegovima i verbalnoj komici, libeći se subverzije.

Zaplet o dva brata koji testiraju svoje glumačke (ne)sposobnosti za ispit na ADU, najprije međusobno, a zatim i ispred vječito "nacvrcanog" susjeda Črčeka da ih "kritičkije ocijeni", nudio je materijala za urnebes i u onom doslovnom "ha-ha" smislu filmske komedije.

Nažalost, zabavni momenti su jako rijetki da bi se publika ufurala i pucala od smijeha, primjerice kad pripiti Črček govori o bivšoj ženi ili kad Krešo traži od Krune da glumi da je izgubio obje ruke i bori se s čudovištem ("Vadiš mač... S čim, s pimpekom?!").

Veća je šansa da kinogledatelj zakoluta očima kao u filmu član komisije na ADU (Goran Grgić) i dobaci braći da "nastave ako moraju". U toj završnici bilo je i parodijskog štofa za "meta" propitivanje "hrvatske glume", posebice jer na odjavnoj špici s neuspjelim scenama dobrodošlo autoironično stoji "glumili su da glume" (kao i to da "ako vam se film nije svidio jednostavno zaboravite da ste ga gledali").

Kerekešovi ne idu ni u tom metafilmskom smjeru. Najveći problem filma "Ufuraj se i pukni" jest što je u njemu najmanje "filma", unatoč nekim filmskim referencijama (od majice "I killed Bill" koju nosi Krešo do oponašanja klasika").

Film se izvedbeno se nije puno udaljio od kazališne predstave, odnosno ostavlja dojam da se prebacio s kazališnih dasaka na mali ekran (ne veliki), gdje bi mu šira publika mogla biti naklonjenija. Lokacijski sužen na šačicu interijera, više kazališan i televizičan, nego filmičan, "Ufuraj se i pukni" je teatar u sit-com formatu.

Sporedne uloge

U sporednim ulogama pojavljuju se Mirela Brekalo (susjeda), Hana Hegedušić (konobarica), Ana Begić (susjeda-frizerka), Draško Zidar (kroner u kavani) i Žarko Potočnjak (komšija).

#CINEMARK

Izdvojeno

02. srpanj 2020 18:38